Rafael Raap

Rafael Raap (Volendam, 18 maart 1999) is een meerkamper die bij de wereldtop hoort onder de twintig jaar.

biografie

Rafael groeide op in Schiedam, onder de rook van Rotterdam, als zoon van een muzikant uit Guinee-Bissau en een Nederlandse moeder. Als druk jongetje op de basisschool adviseerde een leraar hem om op atletiek te gaan, waarna zijn veelzijdige talent al snel werd ontdekt.

Inmiddels woont Rafael niet meer bij zijn ouders maar op nationaal trainingscentrum Papendal en traint daar acht keer in de week. Met grote stappen ging hij het afgelopen jaar vooruit, maar het is een hele klus om de trainingen te combineren met een opleiding marketing aan het Johan Cruyff College in Nijmegen en om er daarnaast ook nog een sociaal leven op na te houden. Het leven van een jonge topsporter gaat kortom niet altijd over rozen en is soms eenzaam: ‘Dan mis ik mijn moeder om dat mee te kunnen bespreken.'

(tekst loopt door onder afbeelding)

Om maar aan te geven dat het leven van een jonge topsporter niet altijd over rozen gaat: ons bereikte net het bericht dat @raffie_r_ tijdens een trainingskamp in Florida (📸 hier samen met trainer Ronald Vetter en collega @anoukvetter) een stressfractuur heeft opgelopen; een scheurtje in zijn linkervoet. Het is de zoveelste fysieke tegenslag, want Rafael was juist herstellende van een zware schouderblessure. Inmiddels is hij terug in Nederland en moet drie weken rust houden. Voor iemand die juist vooruit wil, is dat slecht nieuws. Maar ook teleurstellingen incasseren hoort bij het leven van een topsporter. Wij wensen Rafael een spoedig herstel. Jullie ook? Laat je hart-onder-de-riem-comment achter. Check onze site voor meer info over @raffie_r_ #debeloften #vprodebeloften #omympicpotentials #tokyo2020🇯🇵 #athletics #decathlon @atletiekunienl @npo_3 @omroepvpro

Een bericht gedeeld door de beloften (@vprodebeloften) op

Vanwege een valpartij vorig jaar, toen Rafael tijdens een wedstrijd over een horde struikelde en een pees in zijn schouder bijna afscheurde, is zijn ontwikkeling tijdelijk tot stilstand gekomen. Dat leidde tot twijfel en onzekerheid.

Voor Rafael komt het er nu op aan. Eerst volledig herstellen van zijn blessure, daarna pieken tijdens het EK onder de 20 jaar in het Finse Tampere en dan de overstap naar de senioren maken. De vraag is hoe die overgang verloopt en of die stap niet te vroeg komt om Tokyo te kunnen halen.