Meerkamper Rafael Raap (19) heeft sinds een trainingskamp in Florida last van een ontsteking in zijn linkervoet. Wij vergezelden hem naar de dokter.

1. in de wachtkamer

Rafael krijgt na Florida rust voorgeschreven en mag daarna voorzichtig de training weer hervatten. Maar de blessure blijkt hardnekkiger dan gedacht.

In de wachtkamer van het ziekenhuis Gelderse Vallei wacht Rafael daarom op sportarts Petra Groenenboom, die zijn voet opnieuw zal onderzoeken en – mogelijk – een cortisoneninjectie zal geven.

De grote vraag is wat de oorzaak van de blessure is en hoe het revalidatieproces er vanaf nu uit gaat zien. Ondertussen heeft Rafael haast, want het WK onder de 20 komt snel dichterbij. Is Rafael op tijd fit of niet?

2. een extra botje

Sportarts Petra Groenenboom legt uit dat Rafael smalle, lange voeten heeft. Hij heeft daardoor een soort extra botje aan de zijkant van zijn voet, een botje dat andere mensen niet hebben. Uitgerekend in dat extra ‘gewrichtje’ zit een ontsteking die moeilijk te behandelen is.

3. hardnekkige blessure

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de blessure en waarom de ontsteking zo hardnekkig is. Wat Rafaels dokters wel weten is dat de blessure zeldzaam is en dat een corstisonenspuit – helaas voor Rafael – geen uitkomst biedt.

4. balansoefeningen

Na het bekijken van de foto’s moet Rafael nog wat balansoefeningen doen om te onderzoeken in hoeverre hij zijn voet kan belasten. Sommige oefeningen zijn duidelijk pijnlijk.

Het slechte nieuws voor Rafael en zijn moeder Tanja is dat er geen snelle oplossing bestaat. Sportarts Petra Groenenboom adviseert een second opinion in het Erasmus MC in Rotterdam om een aantal opties te bespreken. Een operatie is een van de mogelijkheden, maar wellicht komt het ook goed met rust. De toekomst zal het uitwijzen.

5. teleurstelling

Een ding is duidelijk: Rafael is niet op tijd hersteld om deel te kunnen nemen aan het WK onder de 20, wat zijn laatste toernooi als junior zou zijn geweest. Een flinke teleurstelling voor zowel moeder als zoon.  Rafael: ‘Al zit mijn moeder er misschien nog meer mee dan ik. Ik wil gewoon het beste voor mijn voet.'

meer van De beloften