Als je nooit valt tijdens het skateboarden, neem je dan wel voldoende risico? Volgens Roos Zwetsloot niet. En een goede truc is de gescheurde kleren, geschaafde knieën en blauwe plekken waard. Maar soms is de schade groter. Wij gingen met Roos naar het ziekenhuis na een akelige val.

Ik dacht direct: 'Fuck, daar gaat Barcelona.'

Roos Zwetsloot

een knie als een watermeloen

Afgelopen zondag ging het mis. Op de skatebaan in Rotterdam kwam Roos van een schans af en voerde een heelflip uit – een truc die ze normaal gesproken met haar ogen dicht kan. Tijdens de landing verdraaide ze haar knie. Ze wist het meteen: dit is mis. Nu hobbelt Roos al een week op krukken rond en heeft haar knie inmiddels de vorm van een watermeloen aangenomen.

De vraag is natuurlijk vooral; wat is er met de knie aan de hand? Hoe ernstig is de blessure en welke gevolgen heeft dat voor haar route richting Tokio? Allemaal dringende vragen voor haar sportarts in het ziekenhuis in Den Haag. Gelukkig is Roos, ondanks haar blessure, haar goede zin nog niet verloren. Vlak voordat ze samen met haar moeder de behandelkamer van de dokter binnenstapt, grapt ze nog: 'Er zijn geen beelden van, anders zou het filmpje niet misstaan op Hall of Meat.' (op die pagina zie je hoe skateboarders soms keihard onderuit gaan).

kruisbandletsel?

Sportarts in opleiding Belle van Meer denkt aan een serieus probleem in het kniegewricht. Ze voelt dat er speling op de knie van Roos zit. Bovendien heeft Roos veel pijn tijdens het buigen en strekken en is de hoeveelheid vocht ook geen goed teken. Een en ander zou kunnen wijzen op kruisbandletsel. Van Meer kan Roos helaas geen definitief uitsluitsel bieden omdat ze niet in de knie kan kijken. Daarom moet een MRI-scan zaterdag uitkomst bieden.

'Wat is de meest optimistische prognose?' vraagt Roos hoopvol aan de arts. 'Dat je er morgen plotseling geen last meer van hebt,' komt het antwoord. 'Maar ik denk niet dat dat heel waarschijnlijk is.'

even vierentwintig uur janken

Annette Zwetsloot, de moeder van Roos, baalt. 'Ik had nog zo gehoopt dat het niet meer dan een verrekking was.' Roos is het lachen inmiddels ook vergaan. 'Ik hoop echt niet dat het gescheurd is. Dan ben ik misschien wel negen maanden uit de roulatie. Dat trek ik niet hoor,' zegt ze, terwijl ze met haar kruk een slipper om haar voet drukt. 'Dan is het gewoon klaar.'

'Ik ga natuurlijk niet stoppen met skaten. Daar ben ik te koppig voor. Maar als dit waar is… dan ga ik even vierentwintig uur janken. Even een volle dag flink medelijden met mezelf hebben. Daarna moet de knop weer om.'

plannen in duigen

Mentaal wordt er nu veel van Roos’ incasseringsvermogen verwacht. Door haar val moest ze namelijk een skatetrip naar Barcelona afzeggen, haar eerste rijles kan ze voorlopig op haar buik schrijven en komend weekend staat ze plots langs de zijlijn bij de World Cup in Rotterdam. In plaats van op haar skateboard.

Op die World Cup had ze juist haar zinnen gezet. Ze wilde het publiek laten zien wat ze in huis heeft en voor de bondscoach gold het als meetpunt. Maar tijdens een van de laatste trainingen ging het dus mis. Roos: 'Het ging best lekker eigenlijk. Ik deed een heelflip. Mijn linkervoet stond gewoon op mijn deck. De rechter bleef ineens staan. Ik had pas door dat er iets mis was toen hij doordraaide. Ik dacht direct: ‘Fuck, daar gaat Barcelona’. En ik dacht aan die World Cup.'

'Neee...!'

'Ik kan er slecht tegen, als ik Roos dat hoor vertellen,' zegt Annette. Ze heeft Roos vaker zien vallen. Ze heeft haar zelfs weleens gefilmd. In sommige filmpjes hoor je Annette zelfs op de achtergrond ‘Neee...!’ roepen, vlak voordat Roos een flinke smak maakt. Meestal was er dan niet veel aan de hand. Maar nu loopt ze met haar dochter in het ziekenhuis en gaan moeder en dochter naar huis zonder definitieve uitslag.

'Ik wil eigenlijk nu meteen die verrekte uitslag hebben,' zegt Roos. 'Gooi me maar in die MRI, hoor.' Maar het is nog even afwachten. Roos moet voorlopig lopen met een brace om haar knie, en wat oefeningen doen thuis – om haar benen sterk te houden. Dinsdag hoort ze pas waar ze aan toe is.

het telefoontje

Dinsdagochtend gaat de telefoon. Het is Roos' arts en ze heeft slecht nieuws. Bekijk de video hiernaast om te zien wat er met Roos' knie aan de hand is.

meer van Roos?

meer van De beloften