Zaterdag 12 mei. Het was een dag waar de familie Sedney al een tijd naar uitkeek: het Nederlands kampioenschap voor clubteams, waar Zoë en haar oudere zus Naomi voor het eerst samen in actie kwamen op de 4 x 100 meter sprint. Mini en maxi samen aan de start.

Vader Melvin en moeder Mandy staan in de ereloge van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Zo trots als een pauw, natuurlijk, op twee sprintende dochters. Allebei vlug als water.

Terwijl Naomi (23), de oudste van de zussen Sedney, zich vlak voor de finale langs de rand van de baan op de grond vleit als een soort jachtluipaard, hupst de jongste van de twee (16) als een dartelend hert in het rond op de tribunes. Kletsend hier en daar. Afleiding zoekend bij haar vriendje, spelend met een fotocamera.

Moeder Mandy staat erbij en kijkt ernaar: ‘Naomi weet dat ze nu het beste energie kan sparen. Zij woont op Papendal, zit in het Nederlands estafette-team en is fulltime met atletiek bezig. Daardoor is ze al een paar stappen verder als topsporter. Toch is Zoë ook heel erg gedreven. Ze weet wat ze ervoor moet doen. En vooral wat ze ervoor moet laten. Ze gaat bijvoorbeeld iedere avond om tien uur uit zichzelf naar bed, daar hoef ik nooit om te zeuren. Best bijzonder voor een meisje van zestien.'

Nog even oefenen: het doorgeven van het stokje

Zoë aan de start 4x100 meter estafette

Vader Melvin en moeder Mandy, trots als een pauw

Met nog een half uur tot aan de start oefenen de zussen nog maar eens op het overgeven van het stokje; bepaald geen routineklus. Want een stokje kan vallen. Je kunt te vroeg starten. Of juist te laat. Het overkwam Naomi Sedney ooit tijdens de finale van het wereldkampioenschap. De wissel tussen haar en Jamile Samuel vond net buiten de daarvoor gemarkeerde zone plaats, met diskwalificatie tot gevolg. Weg medaillekansen. En dan baal je.

Maar dan richt je als atleet de blik ook weer vooruit. Op nieuwe kansen die komen. En neem je ook je jongere zusje, door jou liefkozend ‘mini-me’ genoemd, op sleeptouw tijdens de eerste estafette samen ooit.

En of dat goed gaat. Moet je Zoë eens vanuit ruime achterstand voorbij haar tegenstanders zien hollen, met reuzenpassen richting Naomi in de laatste bocht. Die ook al als een duveltje uit een doosje schiet, nog twee tegenstanders voorbij loopt en uiteindelijk knap als derde over de finish komt.

(tekst loopt door onder foto)

Wat goed is komt snel, zei Johan Cruijff ooit. En wat goed is gáát ook snel. Zoals Zoë. Ze mag met haar zestien jaar een rookie zijn, samen met clubgenoot Karlien Sleper sprokkelt ze zaterdag op drie verschillende onderdelen (100 meter sprint, 100 meter horden en 4x100 meter estafette) de meeste punten binnen namens haar club Ilion, dat daardoor directe degradatie voorkomt.

Ondertussen heeft vader Melvin het historische familiemoment vastgelegd op beeld, terwijl moeder Mandy filmend op de hoofdtribune staat. Wat zal er door hun hoofden zijn geschoten tijdens de race? Waar de opofferingen uit bestonden? Hoe soms kunst- en vliegwerk nodig was om fulltime banen te combineren met de carrieres van twee intensief sportende dochters? Je hoeft na afloop maar naar de vrolijke gezichten van de Sedney’s te kijken om te beseffen dat het tot nu toe het allemaal waard is geweest.

Zoë's moeder kan opgelucht ademhalen

De familie Sedney na afloop van de race

Wat voor moois zal de toekomst de zusjes nog brengen?

meer van De beloften

alle artikelen over Zoë

1 items

Onder het kopje 'dossier' vind je alle verhalen over Zoë Sedney.

Dossier