'Elke dag zette ik de wekker om half vijf. Ik trainde keihard, werd niet altijd goed begrepen door leeftijdsgenootjes. Ze vonden me denk ik een mafketel en ik schaamde me ook soms dat ik zo gek was van zwemmen. Maar op mijn vijftiende wist ik: Ik kan iets bijzonders.'

chef de mission met hart voor beloften

Pieter van den Hoogenband is Nederlands' grootste zwemmer aller tijden en drievoudig olympisch kampioen. Sinds gisteren is hij chef de mission van de Olympische equipe voor de Spelen van Tokyo 2020.

De voormalig zwemmer heeft een groot hart voor jonge sporters. In zijn rol als chef de mission van de Jeugd Olympische Spelen (EJOF) in 2015 en 2017 kent hij de meeste van onze beloften persoonlijk. Hij was ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van De beloften. We spraken Pieter over zijn eigen jonge jaren als belofte.

bekijk de video:

mafketel

Al jaren zwom hij jeugdrecords uit de boeken, maar op zijn vijftiende realiseerde Van den Hoogenband zich dat zijn zwemtalent uitzonderlijk is. 

Dat-ie zo goed was in zwemmen, daar liep hij als vijftienjarige jongen in Geldrop niet graag mee te koop: ‘Ik had ook een periode dat ik me bijna schaamde voor mijn sport, dat ik daar zo gek van was. Op school werd ik niet zo begrepen omdat ik zo fanatiek was en zwemmen was ook niet zo’n populaire sport. Het was meer voetbal, tennis en hockey. Ze vonden me een beetje een mafketel denk ik.’

chef de mission van de beloften en TeamNL

Pieter van den Hoogenband was nauw betrokken bij de ontwikkeling van De beloften en geldt een klein beetje als mentor van de sporters. Een deel van hen kent hij al vanuit zijn rol als chef de mission van de Jeugd Olympische Spelen in 2015 en 2017. In 2010 schreef hij bovendien een column over zwemmer Nyls Korstanje, die Pieters eigen jeugdrecords aan flarden zwom. 

Met zijn benoeming tot chef de mission van de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 is hij nu ook de geestelijk vader van TeamNL. De kans is groot dat hij een aantal van onze beloften straks in Tokio tegenkomt.

Pieter en Zoë Sedney

Pieter en Alida van Daalen

Pieter en Sanna Veerman (midden)

Pieter en Simeon Catharina

meer van de beloften