Alida van Daalen (Rotterdam, 12 april 2002) is kogelstoter en discuswerper en al jaren een van de beste atletes wereldwijd in haar leeftijdscategorie.

Het was geen liefde op het eerste gezicht toen Alida van Dalen als achtjarig meisje een kogel in haar hand kreeg, ‘Ik vond het maar een raar ding en snapte niet wat ik er precies mee aan moest.’

Als dochter van Jacqueline Goormachtigh, tienvoudig Nederlands kampioen discuswerpen, erfde Alida erfde haar talent voor het werpen. Al snel begon ze wedstrijden te winnen met haar moeder als trainer en coach aan haar zijde.

Naast haar Olympische droom heeft Alida nog een duidelijke ambitie: heel Nederland laten zien wat een prachtige sporten discuswerpen en kogelstoten zijn.

Ook wil Alida een boegbeeld zijn voor mensen met de pigmentziekte vitiligo. Zij heeft die ziekte zelf, wat betekent dat ze de zon niet goed verdraagt en ze witte plekken op haar huid krijgt. Toen ze als jong meisje in Suriname woonde, liep Alida bijna dagelijks tweedegraads brandwonden op. Daarom verhuisde het gezin terug naar Nederland.

‘Ik was in Suriname heel erg bruin geworden en daar staken die vlekken tegen af. Ik raakte mijn zelfvertrouwen kwijt. Kon er ook niet goed over praten. Op school werd ik gepest. Dan noemden ze me koe bijvoorbeeld. Of oma, omdat ik grijze haren kreeg door het pigmentverlies.’ Het sporten zorgde ervoor dat Alida zichzelf leerde accepteren. ‘Nu wil ik een voorbeeld zijn binnen de sport. Wie weet hebben anderen er ook wat aan’.

Voor 2021 richt Alida zich op het WK onder de 20 in Kenia en hoopt ze zich natuurlijk te plaatsen voor de Spelen van Tokio. Haar grootste droom is om ooit goud te halen en een boegbeeld te zijn voor mensen met vitiligo.