Alida van Daalen (Rotterdam, 12 april 2002) is kogelstoter en discuswerper en al jaren een van de beste atletes wereldwijd in haar leeftijdscategorie.

Ze droomt ervan de Dafne Schippers van de werpnummers te worden. In juli 2017 was ze één van de uitblinkers tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival in Gyor, waar ze verrassend goud én zilver won in een ijzersterk deelnemersveld. ‘Wat goed is komt snel’, zei chef de mission Pieter van den Hoogenband toen over haar. Dat geldt zeker voor Alida, die in 2019 als 17(!)jarige goud won op het onderdeel discuswerpen tijdens het Europees Kampioenschap onder de 20 in Zweden. Vorig jaar verbeterde ze bovendien het oude Nederlands record discuswerpen van Corrie de Bruin, dat nu met 58,28 op naam van Alida staat.

Het talent voor het werpen en stoten heeft ze overigens niet van een vreemde; ze is de dochter van tienvoudig Nederlands kampioen discuswerpen Jacqueline Goormachtigh, die tevens haar trainer is.

De weg naar top loopt voor Alida vooralsnog in een steile lijn omhoog, maar het leven was tot nu toe niet zonder hobbels. Zo lijdt Alida aan de pigmentziekte vitiligo, waardoor haar huid witte vlekken vertoont en de zon niet goed verdraagt. Als kind groeide ze op in Suriname, maar liep daar bijna dagelijks tweedegraads brandwonden op. Reden voor de familie om uiteindelijk terug te verhuizen naar Nederland. Op school in Rotterdam werd ze vanwege haar huidziekte erg gepest maar inmiddels blinkt ze uit als kogelstoter en discuswerper en durft de hele wereld haar bevlekte benen te laten zien. De sport is voor haar letterlijk een reddingsboei.

Met haar 17 jaar is Alida de benjamin van #teamdebeloften maar de lat ligt hoog. Voor 2020 richt ze zich vooral op het WK onder de 20, dat in juli in Kenia gehouden wordt. Maar het grote doel is om ooit goud te halen op de Olympische Spelen en een boegbeeld te zijn voor mensen met vitiligo.