Alida van Daalen (Rotterdam, 12 april 2002) is kogelstoter en discuswerper en al jaren een van de beste atletes wereldwijd in haar leeftijdscategorie.

Ze droomt ervan de Dafne Schippers van de werpnummers te worden. ‘Wat goed is komt snel’, zei chef de mission Pieter van den Hoogenband ooit over haar. Dat geldt zeker voor Alida. In juli 2017 was ze één van de uitblinkers tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival in Gyor, waar ze goud én zilver won in een ijzersterk deelnemersveld. Twee jaar later werd ze in Zweden als 17-jarige Europees Kampioen onder de 20 op het onderdeel discuswerpen. Vorig jaar verbeterde ze bovendien het oude Nederlands jeugdrecord discuswerpen van Corrie de Bruin, dat nu met 58,28 op naam van Alida staat. Het talent voor het werpen en stoten heeft ze overigens niet van een vreemde; ze is de dochter van tienvoudig Nederlands kampioen discuswerpen Jacqueline Goormachtigh, die tevens haar trainer is.

De weg naar top loopt voor Alida in een steile lijn omhoog, maar het leven was niet zonder hobbels. Ze heeft de pigmentziekte vitiligo, waardoor ze de zon niet goed verdraagt en witte vlekken heeft op haar huid. Als kind groeide ze op in Suriname, maar liep daar bijna dagelijks tweedegraads brandwonden op. Reden om terug te verhuizen naar Nederland. Op school in Rotterdam werd ze gepest vanwege haar ziekte maar inmiddels blinkt ze uit in de sport en durft de hele wereld haar bevlekte benen te laten zien. De sport is voor haar letterlijk een reddingsboei.

Voor 2021 richt Alida zich op het WK onder de 20 in Kenia en hoopt ze zich natuurlijk te plaatsen voor de Spelen van Tokio. Haar grootste droom is om ooit goud te halen en een boegbeeld te zijn voor mensen met vitiligo.