Harrie Lavreysen (Luyksgestel, 14 maart 1997) is een getalenteerde baanwielrenner.

Tot 2016 was Harrie Lavreysen een zeer getalenteerde BMX’er die drie keer Europees- én Nederlands kampioen werd. Maar helaas bleek Harrie te beschikken over schouders van glas. Na een reeks heftige valpartijen en vijf schouderoperaties zat Harrie’s BMX-carriere er op. Terwijl de Brabander zich mentaal al voorbereidde op een andere toekomst, bood de bondscoach van het baanwielrennen Harrie onverwacht een alternatieve route. Die zag wel potentie in de bovenbenen van Harrie en gaf de oud-BMX’er een tweede kans op de baan. Het bleek een schot in de roos.

Amper vier jaar later heeft Lavreysen zich op het houten plankier ontwikkelt tot een van de snelste sprinters ter wereld en is inmiddels meervoudig Europees- en wereldkampioen, zowel op de teamsprint, de individuele sprint als keirin. Zijn explosiviteit is ongeëvenaard, de omvang van zijn bovenbenen navenant. En voor wie nog twijfelt; op de legpress drukt Harrie met speels gemak het gewicht van een Fiat Panda van zich af.

In zijn korte carriere op de baan won Harrie alles wat er te winnen valt. Wat nog ontbreekt is Olympisch goud. Dat was het doel voor deze zomer. Het uitstellen van de Spelen was een flinke domper voor de gedoodverfde favoriet voor driemaal goud. Maar Harrie kreeg in zijn carrière al met meer tegenslag te maken. Die weet wat incasseren is. En heeft de blik al op volgend jaar gericht. Harrie is en blijft gekwalificeerd voor Tokyo en moet zorgen dat hij ook komend jaar de allersnelste blijft.