Rafael Raap (Arnhem, 18 maart 1999) is een meerkamper die bij de wereldtop hoort onder de twintig jaar.

Rafael Raap is een meerkamper die opgroeide onder de rook van Rotterdam, als zoon van een muzikant uit Guinee Bissau en een Nederlandse moeder. Als druk jongetje op de basisschool adviseerde een leraar hem om op atletiek te gaan, waarna zijn veelzijdige talent al snel werd ontdekt. Tegenwoordig woont de meerkamper in Arnhem waar hij acht keer in de week traint op Papendal.

En dat gaat goed. Heel goed.

Al was dat vorig jaar wel anders. Toen dreef een mysterieuze blessure aan zijn voet hem af en toe tot waanzin. Nadat hij ook al een jaar uit de roulatie was vanwege een ernstige schouderblessure.  En probeer dan maar eens niet te gaan twijfelen. Aan je topsportleven. En aan jezelf. Aan alles. ‘En in dat soort situaties mis ik mijn moeder, om dat mee te kunnen bespreken’.

Inmiddels is Rafael weer fit en lonkt de toekomst voor de allround atleet, over wie alle kenners het eens zijn: dit is een naam om te onthouden. Vooral voor Parijs 2024, want Tokio komt waarschijnlijk te vroeg. Daarmee zou een droom in vervulling gaan. En die van zijn vader Tino Trimo trouwens, die zijn vrienden in Guinee Bissau al jaren vertelt dat zijn zoon Olympisch kampioen gaat worden.