Simeon Catharina (24 februari 1998) is een reus van een judoka die uitkomt in de klasse tot 100 kilogram.

Op het lichaam van Simeon Catharina staat een datum getatoeëerd: 10 augustus 2015. Op die dag werd Catharina - die uitkomt in de klasse tot 100 kilogram - wereldkampioen onder de 18 jaar; ‘Een machtig gevoel’. Maar dat WK was slechts het begin. Als het aan de Hagenees ligt komen daar nog een paar data bij, zoals die van Tokyo 2021.

Om die droom waar te maken heeft Catharina stevige concurrentie van meervoudig Nederlands Kampioen Michael Korrel, die voor Tokio op papier de beste kansen heeft. Nederland mag in de klasse tot 100 kilogram slechts één judoka aanwijzen voor de Spelen.

Opgeven is geen optie.

Simeon weet wat hem te doen staat: nog harder trainer. Nog minder fouten maken. En zorgen dat hij er klaar voor is, mócht Korrel de komende maanden geblesseerd raken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, weet Simeon ook. In 2017 hield een hernia hem een jaar lang aan de kant en vormde zelfs een bedreiging voor zijn carriere. Inmiddels is Simeon weer helemaal fit. Zijn belangrijkste uitdaging is om een nóg sterkere judoka te worden. Voor die ene droom; ooit goud halen.