de bergen achter sotsji

Sotsji, bekend van de Olympische Spelen, ligt in het bergachtige zuiden van Rusland. Maar zo Russisch is die omgeving niet. Wie wonen daar? Jelle Brandt Corstius zoekt het uit.

De serie in een notendop

De reis begint in Sotsji aan de Zwarte Zee. Behalve de dan naderende Spelen besteedt Brandt Corstius in de eerste aflevering aandacht aan de Russische antihomowet en een schaatsende beer. De Olympische stad hoorde ooit bij Tsjerkessië. In het achterland van Sotsji wonen de Tsjerkessen, een trots Kaukasisch volk. De tweede aflevering is gewijd aan een van de beroemdste Kaukasiërs, Josef Stalin. Hij werd geboren in Georgië. Rusland verschuift tegenwoordig heel geleidelijk de grens met dit land. Daar gaat aflevering drie over. Tsjetsjenië is een belangrijk land in de regio met een zeer tragische geschiedenis. Het is er nog steeds zeer gevaarlijk. Daarom gaat de vierde aflevering over Tsjetsjenen die net over de grens in Georgië wonen. Aflevering vijf speelt zich af in Armenië, waarbij het conflict rond Nagorno-Karabach aan bod komt. En de laatste aflevering gaat helemaal over olie, dat zo veel rijkdom brengt in de Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe.

De Kaukasus is zo klein als Noord-Frankrijk, maar onherbergzaam en gevaarlijk. Het berggebied is al honderden jaren het toneel van bloedige conflicten. Brandt Corstius schreef er al eens over in het boek Kleine Landjes, en ook een aflevering van Van Moskou tot Magadan speelt zich er af. Voor deze reisserie zoomt hij nog verder in.

Het grote Sotsji-interview

De VPRO Gids interviewde Jelle Brandt Corstius over de serie De bergen achter Sotsji in januari 2014, vlak voordat de uitzendingen begonnen. Hij vertelt in dat interview onder meer dat hij op veel plekken al eerder was geweest, maar dat hij zich deze keer op kleine volkjes heeft geconcentreerd, mensen die minderheden in hun eigen land vormen. Wat het nut is van een schaap of een zak meel als reisbagage. En waarom de ploeg ervoor koos om zich in een busje uit de Sovjettijd te verplaatsen. Lees het interview hier. 

De serie op de kaart

Hieronder zie je waar de verschillende afleveringen beginnen. Klik op de kaart om de aflevering te zien, of om er meer over te lezen.