speeches

haile selassi en bob marley

In 1963 hield de Ethiopische keizer Haile Selassie (de 1e) een legendarische toespraak voor de Verenigde Naties. Zijn woorden over 'de onderdrukking van Afrikanen' sloegen in als een bom. Reggaezanger Bob Marley maakte er een hit van: 'War'. In december 2014 en in 2015 zendt de VPRO documentaires uit over speeches die veelbetekenend zijn geweest.

speeches

De Ethiopische keizer Haile Selassie (1892-1975) was in de jaren zestig een gerespecteerd voorvechter van Afrikaanse eenheid en de favoriet van Westerse vorstenhuizen en politici. In 1963 bereikte Haile Selassies roem zijn hoogtepunt, toen hij een vlammende speech tegen rassenongelijkheid gaf voor de Verenigde Naties in New York. De Keizer heeft nog altijd een mythische status, vooral onder de rasta's op Jamaica die in hem de Messias zien. Na zijn dood gebruikte Bob Marley de letterlijke tekst van de speech van '63 voor zijn song War.

In de aankomende VPRO-serie Speeches ontmoeten we Desmond Martin, een van de Jamaicaanse rasta's die in de jaren '70 naar Ethiopië vertrok. De rastakolonie in Shashamane werd in 1978 vereerd met een bezoek van Bob Marley, die het beloofde land wel eens met eigen ogen wilde bekijken. Het bed van Bob staat nog altijd bij Desmond in de schuur. Dit fragment is een ongemonteerd stukje uit dat deel.