De droevige kampioen is een docu-dramaserie over tafeltennislegende Robert Hosé (1949-2023) die hét rolmodel van een nieuwe, zelfbewuste generatie zwarte Antillianen is geworden. Maar hoe verging het de voormalige sportheld zelf?

Opgegroeid in één van de armste wijken van Curaçao, wordt internationaal tafeltenniskampioen, rokkenjager en succesvol ondernemer Robert Hosé begin jaren ’70 een rolmodel.

Aan de hand van interviews, archiefbeelden en nagespeelde scènes krijgt de kijker inzicht in de mythevorming rondom Hosé en zijn roerige leven. De hoogte- en dieptepunten van zijn leven en die van Curaçao blijken nauw met elkaar verweven…

Lees meer over dit programma

geïnspireerd op het boek

De driedelige docu-dramaserie De droevige kampioen is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken. Zijn roman over Riki Marchena is gebaseerd op het leven van Robert Hosé, tafeltennislegende uit Curaçao. Brokken, die zelf jarenlang op Curaçao woonde, leerde Hosé kennen toen deze zijn auto wilde wassen.

Ruim vierhonderd uur interview met de inmiddels drugsverslaafde en al ruim veertig jaar op straat levende Hosé, alsmede vele gesprekken met mensen die hem uit zijn hoogtijdagen kenden, leverden de basis voor zijn roman. 

Hoofdpersoon Riki Marchena vertoont overduidelijk parallellen met de bevlogen, charismatische, Nietszche lezende sportheld en womanizer Hosé. In de docu-dramaserie wordt aan de hand van Hosé’s leven ook de naoorlogse geschiedenis van Curaçao verteld. 

Lees meer over regisseur Sander Burger, die aan de slag ging met het boek De droevige kampioen.

Jan Brokken

meer Curaçao

  • meer boekverfilmingen