Wat is het verhaal achter de mythe van de Curaçaose tafeltennislegende Robert Hosé? Let op: deze tijdlijn bevat spoilers voor De droevige kampioen.

- 1949 -

Op 14 februari 1949 wordt Robert Hosé geboren op Curaçao. Hij groeit op als de middelste van drie broers. streepjes_driekleuren.png streepjes_tweekleuren.png streepje2klein-breed.png

 

Voortgangsbericht OGCO

- 1954 -

Op 15 december 1954 wordt na acht jaar onderhandelen het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden ondertekend door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Met het Statuut eindigt de koloniale periode, die in de zeventiende eeuw begon en zich liet kenmerken door slavernij en onderdrukking. Een jaar later bezoekt koningin Juliana voor het eerst als staatshoofd Willemstad.

- 1956 -

Op tragische wijze overlijdt de vader van Robert Hosé. Robert is dan zeven jaar oud, zijn jongste broertje Sherman is dan vijf. De drie broers trekken in bij hun oma en tante.

- 1958 -

Broertje Sherman krijgt voor zijn zevende verjaardag een pingpongset. Sherman en Robert kopen een boekje met de spelregels en leren thuis de fijne kneepjes van tafeltennis, maar op dat moment zijn ze vooral druk aan het tennissen naar voorbeeld van hun wereldberoemde oom Isaias Pimentel.

- 1966 -

Robert Hosé moet wegens een lichamelijke afwijking stoppen met tennis op hoog niveau. Met 17 jaar pakt hij het tafeltennissen weer op en niet onverdienstelijk, in hetzelfde jaar wordt hij nationaal kampioen. Er zullen nog acht titels volgen. Van 1966 tot 1972 is hij elk jaar de kampioen van Curaçao.

- 1969 -

Op 30 mei 1969 breekt een arbeidersopstand uit bij de ingang van de Shell-raffinaderij. Tijdens de opmars naar de binnenstad wordt onder andere de vakbondsleider Wilson Godett neergeschoten en steken woedende arbeiders panden in Punda en Otrabanda in brand. Nadat de lokale regering Nederlandse mariniers laat overvliegen om de orde te herstellen, wordt er flink gewerkt om de overheid te 'Antillianiseren'.

- 1970 -

Robert Hosé gaat op trainingskamp in het Nederlandse Sittard. Later dat jaar verslaat hij de Arubaanse tafeltennisgrootheid Mario Croes op indrukwekkende wijze.

- 1971 -

Robert Hosé wordt in Paraguay kampioen van Latijns-Amerika en schudt daar de hand van dicator Alfredo Stroessner.

- 1972 -

China stelt na 25 jaar isolement de grenzen open en organiseert het AAA-toernooi voor tafeltennissers uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika. 
Het toernooi is meer politiek dan sport; China en Amerika halen op deze manier de banden aan. Robert Hosé is voor het eerst in zijn leven in het mekka van de tafeltennissport en schudt de hand van premier Zhou Enlai.

- 1972 -

Robert Hosé start zijn eigen sportwinkel op Curaçao en even later volgt er ook een winkel op Aruba die zijn broertje Sherman gaat runnen.

- 1973 -

Een delegatie tafeltennissers onder aanvoering van Robert Hosé reist vanuit Curaçao af naar het wereldkampioenschap in Joegoslavië.

- 1979 -

Het gaat bergafwaarts met Robert Hosé. Hij maakt schulden door drugsgebruik en gokken en moet zijn winkels falliet laten verklaren. In de nacht van 8 op 9 november breekt er brand uit in zijn winkel op Curaçao.

- 1980 -

Robert Hosé wordt berecht voor brandstichting in zijn eigen winkel en moet twee jaar de gevangenis in.

- 1982 -

Robert Hosé komt vrij uit de gevangenis, maar alle hulp van vrienden familie mag niet baten. Hij wint nog wel twee jaar op rij de landelijke tafeltennisfinales. De bekers geeft hij aan een vriend, want zelf heeft hij geen woonplek meer. Robert slaapt steeds vaker in zijn auto of op straat.

- 1995 -

De dakloze Robert Hosé brengt zijn dagen door met auto's wassen. Bij een van de wasbeurten komt hij schrijver Jan Brokken tegen. Brokken tekent het bijzondere levensverhaal van Hosé op in het boek De droevige kampioen.

- 2021 -

De driedelige serie De droevige kampioen wordt uitgezonden bij de VPRO.