De familie Romeijn

1. De man met het uniform

In deze podcastserie gaan de zusjes Anneke en Aafke Romeijn op zoek naar de waarheid achter familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet het soort heldenverhalen die nabestaanden van verzetsstrijders met trots vertellen.

In de familie Romeijn gaan verhalen over vroeger. Het zijn verhalen waarin steeds gaten vallen, en die steevast eindigen met: 'Ja, ik weet het ook niet precies', of: 'het was natuurlijk oorlog'. De verhalen kennen geen helden, alleen verliezers, lafaards en andere vage figuren. Zo is er oudoom Aart Romeijn, die in dienst van de SS stierf aan het Oostfront. Oudoom Gerrit Romeijn, die net na de oorlog zo veel verdiende met het smokkelen van belangrijke documenten dat hij een privévliegtuig kocht. En dan is er nog de vader des huizes, die tijdens de oorlog als politieagent bleef werken in Amsterdam.

In deze podcast gaan de zusjes Anneke en Aafke Romeijn op zoek naar de waarheid achter deze verhalen. Ze interviewen familieleden en duiken in de archieven om uit te zoeken welke rol hun voorouders daadwerkelijk hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog.