vanaf 8 augustus 2016, NPO2 22.40 uur

de fractie seizoen 3

Voor de liefhebbers van politieke dramaseries; vanaf 8 augustus komt voor de derde en laatste keer nog een spannende reeks van De Fractie op televisie. Tien afleveringen in twee weken met nog meer drama. Over vasthouden en loslaten. Van macht, kompanen en een politieke droom.

De fractie: van 8 t/m 19 augustus elke werkdag om 22.40 uur op NPO 2

De Fractie is een politieke dramaserie waarin de fictieve fractie van de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland, wordt gevolgd in het kielzog van actueel lang lopende ontwikkelingen in politiek Den Haag. Hoewel in de serie de fractie en haar kamerleden evenals de partij hierachter fictief zijn, maken ze deel uit van de politieke werkelijkheid: het kabinet is het huidige kabinet en de overige politici en partijen zijn wie ze zijn en heten zoals ze heten. Met fictie als handvat, is De Fractie op deze manier een scherpe reflectie van wat we in grote lijnen gewend zijn te zien in het Journaal, actualiteitenrubrieken en praatprogramma’s.

De bekende cast keert terug en bestaat uit onder anderen: Joris Smit, Daphne Bunskoek, Han Kerckhoffs, Nadia Amin, Sandra Mattie, Mads Wittermans en Marie-Louise Stheins. Ook zijn er dit seizoen weer gastrollen van politici en journalisten.

Het derde seizoen : achtergrondinterview

Het derde seizoen van De Fractie bevat veel meer drama dan de eerste twee. Eén van de schrijvers is Gijs van de Westelaken, tevens producent van de politieke dramaserie. Hoe doe je dat: een scenario schrijven en tegelijkertijd op de centen letten? En hoe ging het schrijversteam te werk?


► Leestijd: ongeveer 5 minuten

bingen op de bank: seizoen 1 & 2 online

seizoen 1

Het eerste seizoen van De Fractie werd uitgezonden in tien afleveringen in het voorjaar van 2015. Bijzonder: een groot deel was van tevoren al opgenomen, maar enkele fragmenten werden kort voor uitzending nog gedraaid en sloten aan bij de  actualiteit uit Den Haag. ► Elke aflevering duurt ongeveer 30 minuten

 

inhoud seizoen 2

In het tweede seizoen van De Fractie staan de verhoudingen tussen de partijleden op scherp. Het fractievoorzitterschap lijkt binnen handbereik voor Tim Snel en zijn spindoctor Vincent. Maar een iets te vrijmoedig interview met een Radio 1-verslaggever tijdens SAIL Amsterdam doet hem beseffen dat bij leiderschap ook verantwoordelijkheid komt kijken.

De politieke talkshow Suus, met prominente rol voor Daphne Bunskoek als rappe journaliste, vormt een prima toneel voor Tim om zijn kwaliteiten als politiek leider uit te rollen. Ze legt hem echter het vuur aan de schenen, iets dat Tim tamelijk aantrekkelijk vindt. De vraag rijst echter binnen de partij of Tim wel de juiste leider is voor VPN. Een interne, chaotische stemming tussen de partijleden laat een ander geluid horen. Terwijl de fractiediscipline ver te zoeken lijkt, valt de keuze alsnog op iemand anders, inclusief de steun van Tim zelf. Wat volgt zijn de argusogen van de media, met in het bijzonder aandacht van de politieke talkshow Suus.

personages & twitterbio's

De VPN @VPNfractie
nieuwe politiek | innovatie | ICT | netwerkpartij

Tim Snel @VPNtim
VPN | nieuwe economie | fietsen in Den Haag | strandwandelingen

Marise Collee @VPNmarise
(Gewezen) fractieleider van de VPN in de Tweede Kamer

Suus @SuusOpTV
Van de talkshow 'Suus'. Iedere werkdag 22u30. Leuk als je kijkt!