De halve marathon 2016

De halve marathon: het lange interview door jonge radiomakers

In de traditie van de marathon-interviews, waarin al 30 jaar bekende programmamakers live drie uur met een gast in gesprek gaan, voeren jonge radiomakers anderhalf uur lang openhartige en spraakmakende gesprekken met bijzondere gasten.

De halve marathon-podcast: iTunes ► / Stitcher ► / Online ► / RSS feed ►

De gesprekken van 2016:

Sywert van Lienden

Tien jaar geleden is het alweer dat de piepjonge welbespraakte tienervoorzitter van de Nederlandse scholierenorganisatie LAKS de harten van intellectueel Nederland veroverde.

Tegenwoordig kennen we Sywert van Lienden vooral van De Wereld Draait Door, waar hij als politiek commentator mag aanschuiven. Daar maakte hij onlangs nog een menselijk rekenfoutje: iets met kansberekening, allochtonen en zedenmisdrijven.  

De kans dat gastheer Abdou Bouzerda hem in deze Halve Marathon onzedelijk betast is minder dan 1 op 20 weten we nu al te verklappen.

Het interview luister je hier of via de podcast.

Remco Andersen

Acht jaar lang werkte Remco Andersen als freelance journalist vanuit het Midden-Oosten. Hij schreef over de euforie tijdens de revolutie in Cairo, over de bloedige strijd in Libië, en over de kapotgeschoten toekomstdromen van Syriërs.

Hoe gaat het nu met hem? En hoe kijkt hij terug op zijn jaren werk in een van de ingewikkeldste regio’s van dit moment?

In de Halve Marathon interviewt Tessa de Vries Remco Andersen over zijn beginperiode in Egypte, zijn eerste oorlog in Libie, een hachelijk avontuur in Rakka en zijn afscheid van oorlogsjournalistiek.

Het interview luister je hier of via de podcast.

Lil' Kleine

Hij is de held van de jonge muziekfans, de schrik van hun ouders, oftewel: de ideale popster. Lil Kleine, rapper en professioneel opschudder van Nederland. Niemand kon om zijn hit Drank en Drugs met Ronnie Flex heen, maar Lil Kleine is zeker niet van plan de geschiedenis in te gaan als eendagsvlieg.

Een maand na het winnen van de Popprijs komt een nieuw album uit, op vrijdag 12 februari, en zit hij tegenover onze beste pop-kenner Atze de Vrieze.

Het interview is hier te beluisteren. Of abonneer je op de podcast.

André Manuel

‘Een goeie Tukker is geen motherfucker’. Dat zegt André Manuel, Twent in hart en nieren. En cabaretier, zanger, schrijver, acteur en deelnemer aan De Slimste Mens. Dertig jaar geleden richtte hij het bandje Principieel Gelul op. Maatschappijkritisch was dat, en eigenlijk is André Manuel dat nog steeds. Bijvoorbeeld toen Willem-Alexander zijn verloofde kwam laten zien aan Overijssel, en Manuel op zijn beurt zijn piemel liet zien. Zijn manier om de discussie over de afschaffing van het koningshuis levend te houden.

André Manuel : net vijftig jaar geworden, maar nog altijd een kwajongen die graag shockeert. Tom Klaassen daagt hem de komende anderhalf uur uit.

Luister hier het interview. Of abonneer je (gratis) op de podcast.

Fouad Laroui

Fouad Laroui

Fouad Laroui

“Ik hou van je” waren de eerste woorden die de uit Marokko afkomstige Fouad Laroui kon zeggen in het Nederlands. Verliefd was hij niet op een Hollandse schone, wel al snel op de Nederlandse taal. Hij schreef meerdere romans en boeken over zijn geloof, de Islam. En ook Poldermarokkanen, over de tweede generatie Marokkanen in Nederland. De auteur kreeg er verschillende prijzen voor, de meeste overigens in Frankrijk, waar hij heel bekend is.

Laroui: een voorbeeld voor velen. Dat zou zelfs Geert Wilders moeten toegeven. Want wat is hij slim: hij studeerde wis- en natuurkunde èn econometrie. Hij doceert nu Frans, maar spreekt meerdere vreemde talen. Een zondagskind dus, die over alles mee kan praten. Staat hij ook open voor kritische vragen en discussie? Abdou Bouzerda daagt hem uit.

Luister hier het interview of via de podcast.

Arjan el Fassed

Je kent ze wel, die tweets die politici bij nader inzien toch liever verwijderen. Dat zijn nu precies de meest interessante en onthullende berichten die er zijn. Arjan El Fassed (42) ontwikkelde met de Open State Foundation - waarvan hij tegenwoordig directeur is - de site Politwoops, om precies die kostbare gegevens vast te houden. Hack de overheid is zijn devies; gebruik de digitale technieken om te streven naar volledige digitale en democratische transparantie.

Arjan El Fassed is voormalig Tweede Kamerlid van GroenLinks (o.a. digitale agenda) en werkte aan diverse projecten voor mensenrechtenorganisaties in het Midden-Oosten. Ook schreef hij een boek over zijn Palestijnse roots. ​

Tessa de Vries in gesprek met Arjan El Fassed. Luister hier het interview of via de podcast.

dennis weening

Een paar jaar geleden was Dennis Weening nog zanger van garagerockband Spider Rico en zelfs nog even presentator van 3voor12 Radio op 3FM, maar bovenal was ie een ongeleid rock ’n roll projectiel.

Inmiddels is hij uitgegroeid tot de ster-presentator van grote tv-shows als So You Think You Can Dance en Expeditie Robinson. Een ogenschijnlijk onoverbrugbaar gat, of hebben we te maken met een man die alles kan?

Atze de Vrieze in gesprek met Dennis Weening. Luister hier het interview terug.

ellen deckwitz

Ellen Deckwitz is een monnik in haar werkkamer, maar een diva op het podium. Het grote publiek zal zich haar herinneren als finalist-in-lotushouding van De Slimste Mens, maar in de literaire wereld stond Ellen allang bekend als een dichter om rekening mee te houden. Zo won ze in 2009 het NK Poetry Slam (een wedstrijd waar dichters tegen elkaar strijden om de kampioenstitel), kreeg ze in 2011 de C. Buddingh' Prijs voor haar debuut De steen vreest mij, waarna nog twee veelbesproken bundels volgden.

Het afgelopen jaar publiceerde Ellen een reeks Eerste hulp bij het lezen van gedichten in nrc.next. Want die drang om poëzie aan de man te brengen is bijna even groot als haar ambitie de beste gedichten te maken.

Nikki Dekker in gesprek met Ellen Deckwitz. Luister de aflevering hier of abonneer je op de podcast.

meer: lange interviews bij de vpro

meer: podcasts van de vpro