De Hokjesman

aflevering 3: de papendallers

Hoe verhouden mensen zich binnen een hechte gemeenschap tot elkaar? De Hokjesman onderzoekt jonge topsporters: de Papendallers.

illustratie van Bart Koolen

In Papendal worden jonge sporters mentaal en fysiek voorbereid op het hoog houden van 's lands eer. Uitverkoren vanwege talent, ambitie en het lichaam waarmee ze geboren zijn. De Hokjesman onderzoekt hoe de beloften en talenten in Papendal worden omgetoverd van sporter tot topsporter in de wetenschap dat slechts een enkeling het erepodium haalt.

Achtergrond: wat betekent Papendal voor Nederland?

Ivo van Hilvoorde is sportethicus aan de VU in Amsterdam en lector in Windesheim. Hij doet onder meer onderzoek naar nieuwe technologie in de sport en het bewegingsonderwijs, dopinggebruik en de rol van topsport in nationale trots.

„Met een instituut als Papendal laat Nederland zien dat het de zogenoemde zesjescultuur wil ontstijgen, en de topsport serieus neemt. Wereldwijd wordt verondersteld dat topsport bijdraagt aan het imago van een land, dat het goed is voor de nationale cohesie en trots, maar uit onderzoek blijkt dat nog niet zo eenduidig. Het gevoel van nationale trots is vrij stabiel. Wanneer wij de halve finale van het WK halen, fluctueert dat even, maar op de lange termijn verandert er niet zo heel veel. Misschien is het beter om topsport te zien als een soort Koninginnedag; het is eerder een gelegenheid om nationale trots te uiten, dan dat het die trots veroorzaakt.

Bovendien zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de vormende waarde van Papendal voor de jongeren die erheen gaan. Ieder kind hoort graag dat hij of zij uitmuntend is in een bepaalde sport, maar 99 procent van die uitverkoren kinderen bereikt de top nooit en staat dan met lege handen als het alleen maar in sport heeft geïnvesteerd. Terwijl de topsporters die het wel halen ook vaak niet economisch onafhankelijk zijn. Het is een droom die maar heel zelden uitkomt. Daarom is het belangrijk die kinderen ook te leren met verlies om te gaan, ze mentaal weerbaar te maken voor de andere dingen die er bij topsport komen kijken en de mogelijkheden te geven om ook andere talenten te ontwikkelen. Daar is de laatste jaren gelukkig ook meer aandacht voor."

Papendal-alumnus: Dafne Schippers

Dafne Schippers (meerkamp & sprint atletiek) is een van de bekendste alumni van Papendal. Ze is Europees kampioen op de sprint afgelopen zomer (100m en 200m) en won vorig jaar WK-brons op de meerkamp.

Hieronder zie je een portret van haar als zestienjarige, dromend van de Olympische Spelen 2016 - en haar 200m op het EK afgelopen zomer.

van zestienjarige naar ek-kampioen

Interview met Michael Schaap en Jurjen Blick

Michael Schaap vond de uitzending met de doven het meest bijzonder om te maken. 'Want wanneer kom je nu doven tegen en hoe praat je met ze? Het zijn dan wel Nederlanders, maar voor ons zijn het bijna Chinezen. Je kunt alleen via een tolk met ze praten.' Lees hier het hele interview.

de hokjesman op twitter

colofon

Regie: Jurjen Blick, Michael Schaap
Research: Hellen van Schelven
Camera: Pim Hawinkels, Gregor Meerman
Geluid: Bram Meindersma, Mike van der Sluis
Hokjesman: Michael Schaap
Montage en Voice Over tekst: Jurjen Blick
Kleurcorrectie: Jaim Sahuleka
Geluidsmix: Joel Sahuleka
Productie: Malva Blom
Eindredactie
: Hans Simonse
Stagiaires: Jonas Vergeldt, Jip Stammers, Kristi Beugeling, Philo Boss, Reinier Zoutendijk
Met dank aan: Pakkend, Jochem Oggel