Tuindorp Oostzaan is een hechte arbeidersgemeenschap in Amsterdam Noord.

Ooit is deze buurt bedacht en gebouwd als het walhalla onder de grootstedelijke arbeiderswijken. Geen krotten maar menswaardige behuizing met een grote tuin in een geordend dorp waarin de arbeider gelukkig kon leven. Hij at er, sliep er en verrichtte er noeste arbeid in de scheepsbouw.

Maar tijden veranderden; de scheepswerven gingen failliet. De Tuindorper raakte meer op zichzelf aangewezen. Er kwam armoede en de voorzieningen verdwenen uit de wijk. En langzaamaan werd het dorp opgeslokt door de grote stad.

Toch is het er nog steeds ouderwets gezellig en kijkt men naar elkaar om. Maar daar komen de nieuwelingen; de import. Ze groeten niet en houden zich niet aan de ongeschreven regels.

OVT maakte in Het Spoor Terug al eens een serie over het ontstaan van Tuindorp. Tussen 1918 en 1923 zijn door de gemeentelijke Woningdienst in Amsterdam-Noord drie tuindorpen gebouwd. Vogeldorp, Disteldorp en Tuindorp Oostzaan waren bedoeld voor arbeidersgezinnen die door de grote woningnood in de stad geen eigen woning hadden.

In deze driedelige serie vertellen de oudste bewoners hoe snel ze zich thuis voelden – al dacht hun familie dat ze gingen emigreren, zo ver vond men de dorpen van de stad liggen. Luister hieronder de drie afleveringen.

Het Spoor Terug: Tuindorp