De Hokjesman

aflevering 6: de tuindorpers

In deze aflevering bestudeert de Hokjesman het leven in Tuindorp Oostzaan, een hechte arbeidersgemeenschap in Amsterdam Noord.

Ooit is deze buurt bedacht en gebouwd als het walhalla onder de grootstedelijke arbeiderswijken. Geen krotten maar menswaardige behuizing met een grote tuin in een geordend dorp waarin de arbeider gelukkig kon leven. Hij at er, sliep er en verrichtte er noeste arbeid in de scheepsbouw.

Maar tijden veranderden; de scheepswerven gingen failliet. De Tuindorper raakte meer op zichzelf aangewezen. Er kwam armoede en de voorzieningen verdwenen uit de wijk. En langzaamaan werd het dorp opgeslokt door de grote stad.

Toch is het er nog steeds ouderwets gezellig en kijkt men naar elkaar om. Maar daar komen de nieuwelingen; de import. Ze groeten niet en houden zich niet aan de ongeschreven regels.

Bekijk meer illustraties op apbart.nl.

Tuindorp: een kennismaking

VPRO's OVT maakte in Het Spoor Terug al eens een serie over het ontstaan van Tuindorp. Tussen 1918 en 1923 zijn door de gemeentelijke Woningdienst in Amsterdam-Noord drie tuindorpen gebouwd. Vogeldorp, Disteldorp en Tuindorp Oostzaan waren bedoeld voor arbeidersgezinnen die door de grote woningnood in de stad geen eigen woning hadden.

In deze driedelige serie vertellen de oudste bewoners hoe snel ze zich thuis voelden - al dacht hun familie dat ze gingen emigreren, zo ver vond men de dorpen van de stad liggen. Luister hieronder de drie afleveringen.

interview met Michael Schaap en Jurjen Blick

Michael Schaap vond de uitzending met de doven het meest bijzonder om te maken. 'Want wanneer kom je nu doven tegen en hoe praat je met ze? Het zijn dan wel Nederlanders, maar voor ons zijn het bijna Chinezen. Je kunt alleen via een tolk met ze praten.' Lees hier het hele interview.

de hokjesman op twitter

meer hokjesman?

Het tweede seizoen van de Hokjesman is afgelopen. Meer kijken? Bestel dan de dvd van het tweede seizoen in de webwinkel van de vpro.

colofon

regie: Jurjen Blick, Michael Schaap
research: Michael Schaap, Eva de Breed
camera: Gregor Meerman, Pim Hawinkels, Joost van Herwijnen, Hans Bouma
geluid: Mike van der Sluijs, Tim van Peppen, Bram Meindersma
hokjesman: Michael Schaap
montage en tekst: Jurjen Blick
tweede editor: Rinze Schuurman
kleurcorrectie: Redline, Joel Sahuleka
geluidsmix: Redline, Jaim Sahuleka
productie: Malva Blom
eindredactie: Hans Simonse
stagiaires: Philo Boss, Reinier Zoutendijk
met dank aan: de Tuindorpers