In de achtdelige serie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

In de eerste aflevering: Maartje duikt in haar stamboom en ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Onder de vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven?

Start bij de eerste aflevering

winnaar van de Dutch Podcast Award

De plantage van onze voorouders is gekozen tot De beste Nederlandse podcast van het jaar 2020. De jury van de Dutch Podcast Awards kwam unaniem tot die keuze: 'Het onderwerp - het slavernijverleden - past heel goed bij deze tijd. Maartje Duin is een ervaren interviewer en weet heel goed hoe je een verhaal vertelt. Dat zij een nazaat is van slavenhouders maakt het verhaal nog eens extra persoonlijk. Het betrekken van haar uitgesproken moeder is een gouden vondst. Ook de rol van Peggy is belangrijk, zodat je de andere kant van het verhaal meekrijgt. Aan het einde van elke aflevering wil je snel door naar de volgende.'

Ook in de categorie 'Verhalend' werd De plantage van onze voorouders verkozen tot beste podcast. Lees hier meer.

genomineerd voor een Tegel

De plantage van onze voorouders is genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel, in de categorie Audio/Podcast. Daarmee dingt de serie ook mee naar de Publieksprijs. Stemmen kan hier.

praat mee over De plantage van onze voorouders

De dialoog die Maartje en Peggy in De plantage van onze voorouders voeren, willen ze met een breder publiek voortzetten. Daarom organiseren zij een online randprogramma waarin ze via livecast met het publiek en experts het gesprek aangaan. Van wie is het verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen we tot een gedeeld verhaal komen?

Bekijk de livecasts en Q&A's
De makers zijn te bereiken via vprodeplantage@gmail.com