De dialoog die Maartje en Peggy in de podcast De plantage van onze voorouders voeren, willen ze met een breder publiek voortzetten. Daarom organiseren zij een online randprogramma waarin ze via livecast met het publiek en experts het gesprek aangaan. Van wie is het verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen we tot een gedeeld verhaal komen?

Slavernij in jouw geschiedenis?

Kijk hier de livecast

Hoe kom je erachter of je familie betrokken is geweest bij de transatlantische slavernij? Tijdens deze Meet Up vertellen Maartje Duin en Peggy Bouva hoe zij hun zoektocht hebben aangepakt. Familiegeschiedenis-deskundige Ank de Vogel-Muntslag en genealoog Rob van Drie vertellen waar je begint met je onderzoek naar je voorouders en hun verhaal.

Napraten met Maartje en Peggy

Zondag 21 juni 12.00 uur via Facebook Live

Op de Facebookpagina van OVT konden luisteraars live napraten met Maartje en Peggy. Kijk het gesprek hier terug. Scroll door tot minuut 25:50, daar begint het gesprek.

Een gedeeld verhaal

Woensdag 1 juli om 20.30 uur online via livecast

Op Keti Koti, de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, bespreken we hoe het slavernijverleden een geschiedenis van ons allemaal is. Tegelijk zit ongelijkheid in de geschiedschrijving ingebakken: bijna alle geschreven bronnen zijn van de voormalige koloniale machthebbers. Hoe herschrijven we een 'overwinnaarsgeschiedenis'? Welke bronnen gebruiken we, en welke woorden? Hoe komen we tot een gedeeld verhaal, in musea, media, onderwijs of de openbare ruimte? En wie mag dat verhaal vertellen?

Praat hierover mee via Zoom of luister naar de livecast via de website van Pakhuis de Zwijger. Daar kun je je ook aanmelden.

Over de sprekers:

Maartje Duin (1975) is radio- en podcastmaker en behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s waarmee ze mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Haar werk won en werd genomineerd voor prijzen in binnen- en buitenland.

Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar. 

Kathleen Ferrier (1957) Kathleen Ferrier was Tweede Kamerlid voor het CDA. Sinds 1 september 2019 is zij voorzitter van de nationale Unesco-commissie. Daarnaast zet ze zich in voor ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en diversiteit. Ook is Kathleen voorzitter van de beoordelingscommissie voor het Nationaal Slavernijmuseum dat in oprichting is.

Leo Balai promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam op “Het slavenschip Leusden”, een baanbrekend onderzoek op het gebied van de maritieme slavernijgeschiedenis. Hierna onderzocht hij de rol van Amsterdam in de slavenhandel en publiceerde in 2013 het boek “Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel”. Leo is ook lid van de beoordelingscommissie voor het Nationaal Slavernijmuseum.

Wendeline Flores is conservator Caribische Gebied en Koloniaal Verleden voor het Tropenmuseum, Afrikamuseum en Museum Volkenkunde. Daarnaast is ze bestuurslid van het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis).

Mara Michels is trainer en empowerment coach met expertise in het begeleiden van transformatieprocessen. Daarnaast is ze bestuurslid van het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis).

Napraten met Maartje en Peggy

Zondag 19 juli, 12.00 uur, Facebook Live

Na de laatste aflevering van de podcast kun je met Maartje en Peggy napraten over de serie. Heb je vragen of opmerkingen? In een live video op de Facebook-pagina van de VPRO geven ze antwoord.

Het randprogramma kwam tot stand met bijdrages van het BankGiro Loterij Fonds, het VSB-fonds, het VN Decennium Fonds Cultuur en het Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed.