luister nu de trailer

over dit programma

In de achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot allerlei nieuwe vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?

De plantage van onze voorouders is nu compleet te beluisteren, hier op vpro.nl, via nporadio1.nl/podcasts of jouw favoriete podcastapp.

over de makers

Maartje Duin (1975) behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s en weet mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Haar werk won o.a. de Directors NL Award (Podkas: Pawel, de Poolse Plukker), de Gouden Freelancer (Gliphoeve, een vergeten strijd) en werd genomineerd voor de Prix Europa (Facebook, een nachtmerrie).

‘Mijn moeder is van adel en ik heb me altijd wat ongemakkelijk gevoeld over de ongelijkheid die hierin besloten ligt. Toen bleek dat er ook lijnen naar het slavernijverleden door mijn familiegeschiedenis liepen, was mijn eerste reactie: heb ik daarmee ook schuld? Van de familie Bouva leerde ik dat er interessanter vragen te stellen zijn. Wat is er precies gebeurd in die tijd? En hoe kunnen we hier op een normale manier met elkaar over praten?’

Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar.

'In Suriname bestaat een gezegde: wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien. Verhalen over het slavernijverleden zijn in mijn familie niet altijd doorgegeven. Men was bezig met overleven, eerst in Suriname, toen in Nederland. Ik ben met Maartje op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wie mijn voorouders waren en wat zij hebben doorstaan. We moeten beseffen dat dit verleden nog steeds doorwerkt in het heden.’

De makers zijn te bereiken via vprodeplantage@gmail.com

colofon

De plantage van onze voorouders is een productie van Prospektor, VPRO en NPO Radio 1, van Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva. Deze productie kwam tot stand met ondersteuning van NPO-fonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed.

Creatief producent Prospektor: Eefje Blankevoort 
Projectleiding Prospektor: Laura Verduijn 
Componist: Rory Ronde
Mixage: Wederik de Backer
Eindredactie OVT: Laura Stek, Paul van der Gaag
Adviezen: Emma Lesuis
Randprogramma: Carmen Fernald
Vormgeving: Marcel C. de Vries
Webredactie: Jonathan Maas