Bowi is je nieuwe gezinslid. De nieuwste kunstmatige intelligentie helpt jou om je leven te leiden zoals jij dat wilt. Sociaal, slim en zelfstandig, dat is Bowi. In verschillende modi kan Bowi drie eigen karakters vertegenwoordigen. Als Guardian Angel zorgt Bowi voor je. Zoek je een coach in je leven? Als Motivator helpt Bowi om je doelen te bereiken. Ten slotte is Bowi er voor je als Casanova voor in de eenzame nachten.

coming in... 2039

Helaas moeten we je teleurstellen: deze technologie bestaat nog niet. Maar dat zou in 2039 anders kunnen zijn. Stukje bij beetje wordt kunstmatige intelligentie steeds slimmer. Nu al is het voor veel mensen normaal om aan een home device te vragen wat voor weer het is, wat er op de agenda staat of van welke artiest dat ene liedje ook alweer is. Uitgebreid terugpraten doen de virtuele assistenten nog nauwelijks, maar alles wijst erop dat ze worden doorontwikkeld tot echte gesprekspartners. Partners waarmee je je problemen kan bespreken, je geheimen mee kan delen en zelfs je verlangens aan kan uiten.

Maar is dat wel zo fantastisch als het klinkt? Wat als je partner of kind zich beter begrepen voelt door de virtuele assistent dan door jou? Of als de assistent jou door al je online data beter kent dan jezelf? Laat staan welke juridische implicaties een all knowing device met zich meebrengt.

De toekomst is fantastisch is een nieuwe serie van de VPRO met fictiescènes over hoe ons leven er in 2039 vermoedelijk uitziet, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Presentatoren Marijn Frank en Tim den Besten gaan met hen in gesprek. Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee de mensheid (mogelijk) zal worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Want, hoe fantastisch is de toekomst werkelijk?