Nadia Moussaid

Nadia Moussaid

Hoe ziet onze toekomst eruit? Hoe ver weg is die toekomst? En in hoeverre is die toekomst eigenlijk maakbaar? Doordat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is het moeilijk te voorspellen. Waar wetenschappers en beleidsmakers vaak een theoretische weg bewandelen steken creatieve ontwerpers hun handen uit de mouwen.

Dankzij hun verbeeldingskracht zijn zij in staat realistische toekomstscenario’s te schetsen en om te zetten in tastbare toepassingen voor mens en samenleving. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven spreekt presentatrice Nadia Moussaid vijf creatieve ontwerptalenten die onze toekomst vormgeven.

op deze pagina

Hieronder vind je de nieuwste en de eerdere edities van De toekomstbouwers, dat in 2017 en 2018 gepresenteerd werd door Wilfried de Jong. Daarnaast kun je ook een extra reeks afleveringen 'Hoe is het nu met...' bekijken, waarin vier kandidaten uit 2017 terug- en natuurlijk ook vooruitblikken, plus extra items die de uitzendingen niet haalden.

de toekomstbouwers 2019

De toekomstbouwers 2017 & 2018

Wilfried de Jong praatte in 2017 en 2018 met acht jonge ontwerptalenten. Hoe ziet de toekomst er volgens hen uit? En wat zijn hun persoonlijke drijfveren? Een positief-kritisch jurypanel van drie designkenners luisterde mee, vroeg door en beloonde in de finale-aflevering één van de ontwerpers met een geldprijs.

De driekoppige vakjury, bestaand uit Dutch Design Foundation-directeur Martijn Paulen, architect Afaina de Jong en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort, koos elke aflevering uit twee kandidaten een finalist. In een extra lange finale-aflevering won een van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot ter waarde van 10.000 euro.

Lees verder door op 'open' te klikken

Wilfried de Jong

Wilfried de Jong