De toekomstbouwers

Wilfried de Jong praat tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven met acht jonge ontwerptalenten die onze toekomst vormgeven. Hoe ziet die toekomst er volgens hen uit? En wat zijn hun persoonlijke drijfveren? Een positief-kritisch jurypanel van drie designkenners luistert mee, vraagt door en beloont in de finale-aflevering één van de ontwerpers met een geldprijs.

De toekomstbouwers 2018

Hoe ziet onze toekomst eruit? Hoe ver weg is die toekomst? En in hoeverre is die toekomst eigenlijk maakbaar? Doordat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is het vaak moeilijk te voorspellen. Waar wetenschappers en beleidsmakers vaak een theoretische weg bewandelen steken creatieve ontwerpers hun handen uit de mouwen en geven zélf vorm aan de toekomst. Dankzij hun verbeeldingskracht zijn zij in staat realistische toekomstscenario’s te schetsen en om te zetten in tastbare toepassingen voor mens en samenleving.

De VPRO selecteert acht veelbelovende designers die met hun werk te zien zijn tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Deze jonge generatie ontwerpers heeft revolutionaire ideeën over – en innovatieve oplossingen voor – de toekomst: soms inspirerend en soms confronterend. De gemeenschappelijke deler: alle acht willen ze de wereld mooier, beter en eenvoudiger maken.

De toekomstbouwers, van 23 t/m 27 oktober om 22.55 uur op NPO 2

presentator Wilfried de Jong

presentator Wilfried de Jong

opnames bijwonen

Op zondag 21, maandag 22 en vrijdag 27 oktober is het mogelijk om op de Dutch Design Week opnames bij te wonen van De toekomstbouwers. Op maandag en dinsdag worden er twee afleveringen achter elkaar opgenomen met twee kandidaten per aflevering, op de vrijdag vindt de finale plaats, met de vier uitgekozen finalisten. Alle opnames starten om 19.30 uur.

Wil je de opnames bijwonen? Meld je dan hier aan.

De toekomstbouwers 2017

In De toekomstbouwers praatte Wilfried de Jong op Dutch Design Week 2017 met ontwerptalent. De jury o.l.v. Dutch Design Foundation-directeur Martijn Paulen koos een winnaar.

In de eerste vier afleveringen werden steeds twee jonge ontwerpers geïntroduceerd. In de finale-aflevering op 28 oktober 2017 won Dave Hakkens met zijn project Precious Plastic het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

Martijn Paulen over de winnaar: 'Dave Hakkens is eigenzinnig en authentiek. Een ontwerper die andere mensen in beweging brengt. Zijn plasticrecyclingmachines draaien in tachtig landen over de wereld. Hij deelt zijn kennis gratis enopen source. Dave Hakkens is een ontwerper met wereldwijde impact.'

Bekijk alle afleveringen, inclusief de finale, hieronder.

afleveringen