De toekomstbouwers

24 t/m 28 oktober 2017 dagelijks om 22.55 uur op NPO 2

Wilfried de Jong

In De toekomstbouwers praat Wilfried de Jong tijdens Dutch Design Week met acht veelbelovende jonge ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven. Juryleden Afaina de Jong, Koert van Mensvoort en Martijn Paulen luisteren mee, vragen door en belonen een van de ontwerpers met het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

In de eerste vier afleveringen worden steeds twee jonge ontwerpers geïntroduceerd. De driekoppige jury onder leiding van Dutch Design Foundation-directeur Martijn Paulen kiest per aflevering één finalist. Hij wordt bijgestaan door kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en architect Afaina de Jong. In de extra lange finale-aflevering op zaterdag 28 oktober wint een van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

De jury: Afaina de Jong, Koen van Mensvoort en Martijn Paulen

Alles over de acht kandidaten van De toekomstbouwers

Alissa Rees (26)
Alissa Rees studeerde in 2016 af in de richting Man and Leisure aan de Design Academy in Eindhoven. Ze kreeg op haar negentiende acute leukemie. Haar tijd in het ziekenhuis is de inspiratiebron voor een serie ideeën en ontwerpen die ze in oktober presenteert in haar boek 'Humanising the White Building'. Een van die ontwerpen is IV Walk: een hip vestje dat dient als mobiel infuus.  

Frank Kolkman (28) 
Frank Kolkman is experimenteel designer. Hij studeerde Product Design aan de ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem en behaalde vervolgens zijn master Design Interactions aan de Royal College of Art in London. Kolkman combineert in zijn werk de nieuwsgierigheid naar de werking van dingen met analytisch denken en intuïtief design. Doel van zijn werk is om onze ideeën over hedendaagse en toekomstige technologieën aan de kaak te stellen. Vorig jaar won hij een Dutch Design Award voor Designs for Flies. Dit jaar presenteert hij Outrospectre. Het werk simuleert een out-of-body-ervaring die terminale patiënten kan helpen bij het erkennen van hun naderende dood en die hun angst voor de dood kan verminderen.

Dave Hakkens (29)
Dave Hakkens studeerde Industrieel Ontwerp aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn afstudeerproject ‘Phone Blocks’, een modulaire smartphone, sloeg in 2013 aan en ging de hele wereld over. Tijdens de Dutch Design Week presenteert Hakkens de laatste versie van 'Precious Plastic', een serie machines waarmee mensen zelf plastic kunnen recyclen. Hakkens deelt zijn kennis gratis en met iedereen. De bouwtekeningen van 'Precious Plastic' staan online en de recyclingmachines draaien inmiddels overal in de wereld: In Cambodja, Australië, Marokko en op bijna 80 andere plekken.

Ermi van Oers (26)
Ermi van Oers studeerde in 2016 af als product designer aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Ze verbindt mensen, technologie en natuur en vindt dat we onze relatie met de natuur moeten verbeteren. Tijdens de Dutch Design Week presenteert Van Oers met partner Plant-E haar Living Light-project: lampen die energie halen uit de fotosynthese van een plant of uit bacteriën in vies water. De gemeente Rotterdam wil deze techniek toepassen in een nieuwbouwproject met drijvende woningen in de Nassauhaven van de wijk Feijenoord. Wie dan in zo'n huis de tv aanzet, reinigt meteen het badwater en een golfje havenwater.

Manon van Hoeckel (27)
Manon van Hoeckel studeerde in 2014 af als social designer aan de Design Academy in Eindhoven. Ze ontwikkelt tools die ervoor zorgen dat mensen elkaar vaker tegenkomen in de openbare ruimte en dat vreemden met elkaar in gesprek gaan. In 2015 kwam ze met Limbo Ambassade, een mobiel kantoor voor asielzoekers zonder de benodigde documenten. Hier kunnen zij hun verhalen delen. Dit jaar presenteert Van Hoeckel haar laatste versie van Luisterruit. In deze audiotours horen treinreizigers verhalen over de mensen, dorpen en steden waar zij langs rijden.

Arvid Jense (29)
Arvid Jense studeerde industrieel ontwerp aan de technische universiteiten van Enschede en Eindhoven. Samen met Marie Caye van de Design Academy ontwierp hij verschillende geluidsinstallaties en muziekinstrumenten. Op de Dutch Design Week is hun laatste creatie te zien: SAM (Symbiotic Autonomous Machine), een robot die een volledig autonoom frisdrankbedrijf is. SAM mixt zelf de smaken, bestelt nieuwe voorraad, houdt de reacties op social emedia bij en heeft een eigen bankrekening. De vraag is: heeft SAM daarmee dezelfde rechten als een menselijke ondernemer?

Bas Timmer (27)
Bas Timmer is mode-ontwerper. Hij studeerde Fashion Design en Fine Arts aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem. Timmer ontwierp een serie kleurige truien maar kreeg landelijke bekendheid met de Sheltersuit, een wind- en waterdichte jas waar je een slaapzak van kunt maken. Bas Timmer kwam op het idee voor de jas na een sterfgeval van een dakloze in zijn directe omgeving. Inmiddels wordt het daklozenpak veel gebruikt door zwervers en vluchtelingen. Timmer en zijn compagnon betrekken allerlei mensen bij hun productie: ex-daklozen, vluchtelingen en andere mensen die een tijdje weg waren op de arbeidsmarkt.   

Chloé Rutzerveld (24)
Chloé Rutzerveld studeerde Industrieel Ontwerp aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Ze noemt zichzelf fooddesigner. Hoe ziet ons eten van de toekomst eruit? En hoe maken we dat eten? Die vragen houden haar bezig. Rutzerveld presenteerde eerder op de Dutch Design Week haar stroopwafels van groente-afval en 'Edible Growth'; een 3D printer die eetbare torentjes maakt waarin zaden, sporen en gisten in vijf dagen uitgroeien tot paddenstoelen en plantjes. Dit jaar lanceert zij haar Future Food Formula 2017, een creatief onderzoek naar manieren waarop de consument in een vroeg stadium invloed kan uitoefenen op de voedingswaarde en de groei van een gewas.

 

afleveringen