De toekomstbouwers

Wilfried de Jong praat tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven met acht jonge ontwerptalenten die onze toekomst vormgeven. Hoe ziet die toekomst er volgens hen uit? En wat zijn hun persoonlijke drijfveren? Een positief-kritisch jurypanel van drie designkenners luistert mee, vraagt door en beloont in de finale-aflevering één van de ontwerpers met een geldprijs.

De driekoppige vakjury, bestaand uit Dutch Design Foundation-directeur Martijn Paulen, architect Afaina de Jong en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort, kiest elke aflevering uit twee kandidaten een finalist. In een extra lange finale-aflevering wint een van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot ter waarde van 10.000 euro.

▾ Allebei de edities van De toekomstbouwers (2017 en 2018) vind je hieronder. Daarnaast kun je ook een extra reeks afleveringen 'Hoe is het nu met...' bekijken, waarin vier kandidaten uit 2017 terug- en natuurlijk ook vooruit blikken.

Wilfried de Jong

Wilfried de Jong

Lex Hoefsloot wint het VPRO Toekomst Bouwdepot 2018

Op zaterdagavond 27 oktober 2018 werd het VPRO Toekomst Bouwdepot uitgereikt aan Lex Hoefsloot voor zijn zonneauto, Lightyear, waarvan hij een (onder)deel tijdens het programma presenteerde. De jury prees Hoefsloot om zijn gedecideerde pitch en inventieve oplossingen voor het mobiliteitsvraagstuk. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro.

Kijk hier de finale terug →

afleveringen