De toekomstbouwers

In het programma De toekomstbouwers spreekt Nadia Moussaid tijdens Dutch Design Week in Eindhoven vijf aanstormende en spraakmakende ontwerptalenten met ideeën en oplossingen voor de wereld van morgen. Wie zijn deze toekomstbouwers? En hoe beïnvloedt en verandert hun ontwerp straks ook ons dagelijkse leven?

22 t/m 26 oktober om 22.55 uur op NPO 2

Nadia Moussaid

Nadia Moussaid

Hoe ziet onze toekomst eruit? Hoe ver weg is die toekomst? En in hoeverre is die toekomst eigenlijk maakbaar? Doordat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is het moeilijk te voorspellen. Waar wetenschappers en beleidsmakers vaak een theoretische weg bewandelen steken creatieve ontwerpers hun handen uit de mouwen.

Dankzij hun verbeeldingskracht zijn zij in staat realistische toekomstscenario’s te schetsen en om te zetten in tastbare toepassingen voor mens en samenleving. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven spreekt presentatrice Nadia Moussaid vijf creatieve ontwerptalenten die onze toekomst vormgeven.

De vorige edities van De toekomstbouwers (2017 en 2018) met Wilfried de Jong vind je hieronder. Daarnaast kun je ook een extra reeks afleveringen 'Hoe is het nu met...' bekijken, waarin vier kandidaten uit 2017 terug- en natuurlijk ook vooruitblikken.

wees erbij

Wil je een opname van De toekomstbouwers bijwonen? Deze vinden plaats tijdens de Dutch Design Week bij Collaboration-O in Sectie-C in Eindhoven. De opnamedata zijn zondag 20, dinsdag 22 en donderdag 24 oktober. Je bent niet verplicht een ticket voor de DDW te hebben om de opnames bij te wonen.

Meld je hier aan

afleveringen

De toekomstbouwers 2017 & 2018

Wilfried de Jong praat tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven met acht jonge ontwerptalenten die onze toekomst vormgeven. Hoe ziet die toekomst er volgens hen uit? En wat zijn hun persoonlijke drijfveren? Een positief-kritisch jurypanel van drie designkenners luistert mee, vraagt door en beloont in de finale-aflevering één van de ontwerpers met een geldprijs.

De driekoppige vakjury, bestaand uit Dutch Design Foundation-directeur Martijn Paulen, architect Afaina de Jong en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort, kiest elke aflevering uit twee kandidaten een finalist. In een extra lange finale-aflevering wint een van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot ter waarde van 10.000 euro.

Wilfried de Jong

Wilfried de Jong

winnaar 2018

Op zaterdagavond 27 oktober 2018 werd het VPRO Toekomst Bouwdepot uitgereikt aan Lex Hoefsloot voor zijn zonneauto, Lightyear, waarvan hij een (onder)deel tijdens het programma presenteerde. De jury prees Hoefsloot om zijn gedecideerde pitch en inventieve oplossingen voor het mobiliteitsvraagstuk. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro.

Kijk hier de finale terug →

winnaar 2017

In de finale-aflevering op 28 oktober 2017 won Dave Hakkens met zijn project Precious Plastic het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

Martijn Paulen over de winnaar: 'Dave Hakkens is eigenzinnig en authentiek. Een ontwerper die andere mensen in beweging brengt. Zijn plasticrecyclingmachines draaien in tachtig landen over de wereld. Hij deelt zijn kennis gratis enopen source. Dave Hakkens is een ontwerper met wereldwijde impact.'

Kijk hier de finale terug
Kijk: hoe is het nu met... Dave Hakkens