In de vijfdelige serie De toekomstbouwers praatte Wilfried de Jong op Dutch Design Week 2017 met ontwerptalent. De jury o.l.v. Dutch Design Foundation-directeur Martijn Paulen koos in de laatste aflevering een winnaar.

De driekoppige vakjury: architect Afaina de Jong, kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort en Dutch Design Foundation-directeur Martijn Paulen

wie waren de deelnemers?

Alissa Rees (26)
Alissa Rees studeerde in 2017 af in de richting Man and Leisure aan de Design Academy in Eindhoven. Ze kreeg op haar negentiende acute leukemie. Haar tijd in het ziekenhuis is de inspiratiebron voor een serie ideeën en ontwerpen die ze in oktober presenteert in haar boek Humanising the White Building. Een van die ontwerpen is IV Walk: een hip vestje dat dient als mobiel infuus.  

Dave Hakkens (29)
Dave Hakkens studeerde Industrieel Ontwerp aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn afstudeerproject Phone Blocks, een modulaire smartphone, ging in 2013 de hele wereld over. Nu presenteert hij de laatste versie van Precious Plastic, een serie machines waarmee mensen zelf plastic kunnen recyclen. De bouwtekeningen staan online en de machines draaien inmiddels in Cambodja, Australië, Marokko en op bijna 80 andere plekken.

Ermi van Oers (26)
Ermi van Oers studeerde in 2016 af als product designer aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Ze presenteert met partner Plant-E haar Living Light-project: lampen die energie halen uit de fotosynthese van een plant of uit bacteriën in vies water. De gemeente Rotterdam wil deze techniek toepassen in een nieuwbouwproject met drijvende woningen. Wie dan in zo'n huis de tv aanzet, reinigt meteen het badwater en een golfje havenwater.

Frank Kolkman (28) 
Frank Kolkman is experimenteel designer. Hij studeerde Product Design aan  ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem en behaalde zijn master Design Interactions aan Royal College of Art, London. Vorig jaar won hij een Dutch Design Award voor Designs for Flies. Zijn nieuwe werk Outrospectre simuleert een out-of-body-ervaring die terminale patiënten kan helpen bij het erkennen van hun naderende dood en die hun angst voor de dood kan verminderen.

Manon van Hoeckel (27)
Manon van Hoeckel studeerde social design aan de Design Academy in Eindhoven. Ze ontwikkelt tools die maken dat mensen elkaar tegenkomen in de openbare ruimte en met elkaar in gesprek gaan. Dit jaar presenteert ze haar laatste versie van Luisterruit. In deze audiotours horen treinreizigers verhalen over de mensen, dorpen en steden waar ze langs rijden.

Arvid Jense (29)
Arvid Jense studeerde industrieel ontwerp aan de TU's van Enschede en Eindhoven. Samen met Marie Caye van de Design Academy ontwerpt hij geluidsinstallaties en muziekinstrumenten. Hun nieuwe creatie is SAM (Symbiotic Autonomous Machine), een robot die een frisdrankbedrijf is. SAM mixt smaken, bestelt voorraad, doet de financiën en houdt de sociale media bij. Heeft SAM zo dezelfde rechten als een menselijke ondernemer?

Bas Timmer (27)
Bas Timmer studeerde Fashion Design en Fine Arts aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem en werd bekend met de Sheltersuit, een wind- en waterdichte jas waar je een slaapzak van kunt maken. Hij kreeg het idee na de dood van een dakloze in zijn omgeving. Inmiddels wordt het pak veel gebruikt door zwervers en vluchtelingen. Timmer en zijn compagnon betrekken allerlei mensen bij de productie: ex-daklozen, vluchtelingen en anderen die een tijdje weg waren van de arbeidsmarkt.

Chloé Rutzerveld (24)
Chloé Rutzerveld studeerde Industrieel Ontwerp aan de TU van Eindhoven en is fooddesigner. Hoe ziet ons eten van de toekomst eruit? En hoe maken we dat eten? Die vragen houden haar bezig. Rutzerveld lanceert tijdens DDW haar Future Food Formula 2017, een onderzoek naar hoe de consument in een vroeg stadium invloed kan uitoefenen op de voedingswaarde en de groei van een gewas.

winnaar 2017

In de finale-aflevering op 28 oktober 2017 won Dave Hakkens met zijn project Precious Plastic het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

Martijn Paulen over de winnaar: 'Dave Hakkens is eigenzinnig en authentiek. Een ontwerper die andere mensen in beweging brengt. Zijn plasticrecyclingmachines draaien in tachtig landen over de wereld. Hij deelt zijn kennis gratis en open source. Dave Hakkens is een ontwerper met wereldwijde impact.'

Kijk hier de finale terug
Kijk: hoe is het nu met... Dave Hakkens

hoe is het nu met...

In de aanloop naar De toekomstbouwers 2018 gingen we op bezoek bij een aantal deelnemers van 2017, waaronder ook de winnaar, Dave Hakkens. Hoe is het nu met hen en hun projecten? De viertal reportages vind je via de links hieronder.

Aflevering 1: Bas Timmer
Aflevering 2: Chloé Rutzerveld
Aflevering 3: Frank Kolkman
Aflevering 4: Dave Hakkens