De toekomstbouwers

Roos Meerman en Pim van Baarsen

In De toekomstbouwers praat Wilfried de Jong met twee jonge veelbelovende ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven. In de eerste aflevering vertelt Roos Meerman over KozieMe en KozieWe en Pim van Baarsen over Super Local.

Roos Meerman

Roos Meerman (27) presenteert op de Dutch Design Week KozieMe en KozieWe, een kussen en een wandkleed met ingebouwde luidspreker, die bedoeld zijn voor mensen met dementie of een meervoudige handicap.

Door het kussen of het wandkleed aan te raken komen er geluiden vrij. Bijvoorbeeld uit het bos of de stad: het buitenleven komt hierdoor even binnen.

Herkenbare geluiden kunnen zo sterk verbonden zijn met een herinnering dat wetenschappers spreken van een ‘music evoked autobiographical memory’. Voor mensen met dementie is Kozie een manier om even naar vroeger te gaan en zich in een vertrouwde omgeving te wanen.

Roos Meerman: 'Ik vind het belangrijk dat onze ideeën doorontwikkeld worden naar dingen die van maatschappelijk nut zijn. Kozie is vanuit de kunst bedacht en doorontwikkeld naar de zorg. Wat ik heel interessant vind, is de samenwerking met wetenschappers en het bedrijfsleven. We zijn makers, dus willen ook snel onze ideeën in uitvoering brengen door ze te testen. Van dit soort experimenten komen vaak weer nieuwe ideeën tot stand.'

Roos Meerman studeerde in 2014 af in de richting Product Design aan ArtEZ in Arnhem.

Pim van Baarsen

Pim van Baarsen (31) is samen met Luc van Hoeckel oprichter van Super Local, een ontwerpstudio die oplossingen bedenkt voor sociale en culturele problemen, vooral in ontwikkelingslanden. Super Local werkt op dit moment aan de inrichting van een agrarische faculteit, een uur buiten de Rwandese hoofdstad Kigali.

Van Baarsen laat tijdens DDW de tafels, stoelen en verlichting zien die hij samen met Rwandese ondernemers en werknemers heeft ontworpen en gemaakt voor de universiteit.

Pim van Baarsen: ‘Waar ontwikkelingshulp van oudsher uitgaat van kennis, materieel en zelfs geld brengen, werkt Super Local liever vanuit de potentie vanuit het land zelf. Wij willen mensen niet onderwijzen. Onze samenwerking is gebaseerd op een gelijkwaardige relatie waarin wij onze kennis en cultuur met elkaar uitwisselen.'

Eerdere projecten waar Pim en zijn team aan meewerkten waren onder andere ziekenhuismeubilair in Malawi, gemaakt door lokale ambachtslieden en een systeem voor afvalscheiding in Nepal.

Pim van Baarsen studeerde in 2014 af in de richting Men and Activity aan de Design Academy in Eindhoven.