De toekomstbouwers

Wouter Corvers en Mick Geerits

In De toekomstbouwers praat Wilfried de Jong met twee jonge veelbelovende ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven. In de tweede aflevering vertelt Wouter Corvers over A House in One Month en Mick Geerits over Augmented Nature.

Wouter Corvers

Wouter Corvers (27) komt naar de Dutch Design Week met A House in One Month, een huis dat hij in april 2017 zelf bouwde. De complete vormgeving en inrichting is aangepast aan Wouters lengte van 2,05 meter en die van zijn vriendin van 1,71 meter.

Van het dak tot de kapstok en van de ramen tot de hoogte van het aanrecht: alles is op maat gemaakt. Het huis mocht daarbij niet meer kosten dan 5000 euro.

Corvers is gegrepen door het feit dat de hele publieke ruimte in Nederland is afgestemd op de gemiddelde Nederlander, een persoon van 1,77 meter lang. Niet alleen hij als lange man, maar ook kinderen, korte mensen en dikke mensen vallen volgens hem buiten de boot. Zijn doorbraak was zijn ontwerp 1:1,16: een bankje met twee ongelijke poten dat op schuine oppervlaktes geplaatst kan worden en waar mensen met zowel korte als lange benen comfortabel op kunnen zitten. Hij plaatste het bankje in de openbare ruimte en filmde de ervaringen van mensen die erop gingen zitten.

Wouter Corvers: 'Mijn kindertijd vulde zich met het maken van hutten en bouwsels. Sommige bouwwerken trokken zoveel aandacht van de gemeente, dat zij een bouwvergunning nodig hadden. Het was een onbegrensde fantasiewereld waarin ik zelf kon bepalen wat groot of klein was. De fascinatie voor de maakbaarheid van ruimte en de interactie tussen mens en zijn habitat, heeft zich doorgewerkt naar mijn uiteindelijke beroepspraktijk. Ik voel mij als ontwerper geroepen om door onderzoek en experiment een nieuw verhaal te vertellen waarin deze aspecten van schaal, lengte en diversiteit een rol spelen.'

Wouter Corvers studeerde in 2016 af aan de Design Academy in Eindhoven in de richting Men & Public Space. 

Mick Geerits

Mick Geerits (25) presenteert op de Dutch Design Week Augmented Nature. Met dit ontwerp wil hij de biodiversiteit waarborgen door bedreigde diersoorten te helpen die belangrijk zijn voor ons ecosysteem. Geerits ontwierp hiervoor een zogenaamde biotag, een robotische tool die aan een dier wordt vastgemaakt. De tool zorgt ervoor dat we het gedrag van het dier kunnen aflezen, maar ook dat we informatie met hem kunnen delen.

Zo kan hij effectiever ingezet worden om het ecosysteem op bepaalde plekken te verbeteren. In Eindhoven presenteert Geerits de biotags voor de walvis en de pekari, ofwel navelzwijn. Mick Geerits studeerde industrieel design in Eindhoven en Innovation Design Engineering aan de Royal College of Arts & Imperial in Londen.