De toekomstbouwers

Teresa van Dongen en Amber Jae Slooten

In De toekomstbouwers praat Wilfried de Jong met twee jonge veelbelovende ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven. In de derde aflevering vertelt Teresa van Dongen over Electric Life en Amber Jae Slooten over DEEP.

Teresa van Dongen

Teresa van Dongen (30) presenteert op Dutch Design Week 2018 Electric Life, de laatste versie van haar ‘levende lamp’, een lichtinstallatie die zijn energie haalt uit elektronen die worden afgescheiden door bacteriën. Van Dongen begon ooit met een studie biologie maar maakte de overstap naar de Design Academy.

Ze werkt veel samen met wetenschappers en onderzoeksinstituten en is gespitst op onderzoeksresultaten die achter gesloten deuren van laboratoria blijven liggen. Daar moet volgens haar meer mee gebeuren.

Teresa van Dongen: 'De bacteriën en micro-organismen zijn mijn grote liefde en fascinatie. Ik denk dat we veel kunnen leren van de natuur maar dat we ons daar niet altijd bewust van zijn. Ik zou het geweldig vinden dat in de toekomst de ideeën die iedereen nu bij exposities voorgeschoteld krijgt, echt bij mensen in huis komen.'

Het ontwerp dat op de Dutch Design Week staat, is een prototype van een grotere installatie die in februari 2019 in het Centre Pompidou in Parijs tentoongesteld wordt.

Teresa van Dongen studeerde in 2014 af aan de Design Academy in Eindhoven.

Amber Jae Slooten

Modeontwerper Amber Jae Slooten (25) komt naar de Dutch Design Week met DEEP, een project waarmee ze het publiek wil laten inzien hoe de digitale toekomst in de mode eruit ziet. Slooten wil dat consumenten in de nabije toekomst virtueel kleding passen op een 3D-model van zichzelf. Daarmee wil ze voorkomen dat er kleding wordt geproduceerd die vervolgens niet wordt verkocht.

De grote ketens hebben volgens Slooten miljarden kledingstukken waar ze niet meer vanaf komen. Virtueel passen kan daarnaast voorkomen dat er onnodig samples van stoffen en kleding de wereld over worden gevlogen.

Slooten is medeoprichter en creatief directeur van The Fabricant, een bedrijf dat visual effects uit de filmindustrie gebruikt om hyperrealistische modeshows te maken. Ze studeerde in 2016 af aan het Amsterdam Fashion Institute. Als het aan haar ligt gaan we alleen nog virtuele kleding dragen.