In De toekomstbouwers strijden acht jonge ontwerpers om het VPRO Toekomst Bouwdepot, een prijs van 10.000 euro. Lees hier meer over de acht deelnemers van dit jaar.

Augmented Nature

Mick Geerits (25) presenteert op de Dutch Design Week Augmented Nature. Met dit ontwerp wil hij de biodiversiteit waarborgen door bedreigde diersoorten te helpen. Geerits ontwierp hiervoor een zogenaamde biotag, een robotische tool die aan een dier wordt vastgemaakt. Deze tool zorgt er niet alleen voor dat we het gedrag van dieren kunnen aflezen, maar ook dat we informatie met het dier kunnen delen.

Zo kan het dier zijn gedrag dat belangrijk is voor het ecosysteem effectiever voortzetten op de juiste plek. In Eindhoven presenteert Geerits de biotags voor de walvis en de pekari, ofwel navelzwijn.

Mick Geerits studeerde industrieel design in Eindhoven en Innovation Design Engineering aan de Royal College of Arts & Imperial in Londen.

KozieMe en KozieWe

Roos Meerman (27) presenteert op de Dutch Design Week KozieMe en KozieWe, een kussen en een wandkleed met ingebouwde luidspreker en bedoeld voor mensen met dementie of een meervoudige handicap.

Door het kussen of het wandkleed aan te raken komt er muziek of andere geluiden vrij. Bijvoorbeeld geluiden uit het bos of de stad: het buitenleven komt even binnen.

Herkenbare geluiden kunnen zo sterk verbonden zijn met een herinnering dat wetenschappers spreken van een ‘music evoked autobiographical memory’. Dit houdt in dat de herinnering zo sterk met bepaalde geluiden verbonden is, dat je hier gelijk aan denkt wanneer je deze geluiden hoort. Bij mensen met dementie is het oproepen van deze muziekherinneringen een mooie manier om even naar vroeger te gaan en zich weer even in een vertrouwde omgeving te wanen.

Roos Meerman studeerde in 2014 af in de richting Product Design aan ArtEZ in Arnhem.

Super Local

Pim van Baarsen (31) is samen met Luc van Hoeckel oprichter van Super Local, een ontwerpstudio die oplossingen bedenkt voor sociale en culturele problemen, vooral in ontwikkelingslanden. Super Local werkt op dit moment aan de inrichting van een agrarische faculteit, een uur buiten de Rwandese hoofdstad Kigali.

Van Baarsen laat tijdens DDW de tafels, stoelen en verlichting zien die Super Local samen met Rwandese ondernemers en werknemers heeft ontworpen en gemaakt voor de universiteit. Eerdere projecten van Super Local waren onder andere ziekenhuismeubilair in Malawi, gemaakt door lokale ambachtslieden en een systeem voor afvalscheiding in Nepal.

Pim van Baarsen studeerde in 2014 af in de richting Men en Activity aan de Design Academy in Eindhoven.

A House in One Month

Wouter Corvers (27) komt naar de Dutch Design Week met A House in One Month, een huis dat hij in april 2017 zelf bouwde en waarin de complete vormgeving en inrichting is aangepast aan Wouters lengte van 2,05 meter en die van zijn vriendin van 1,71 meter. Van het dak tot de kapstok en van de ramen tot de hoogte van het aanrecht. Het huis mocht niet meer kosten dan 5000 euro.

Corvers is gegrepen door het feit dat de hele publieke ruimte in Nederland is afgestemd op de gemiddelde Nederlander, een persoon van 1,77 meter lang. Niet alleen hij als lange man, maar ook kinderen, korte mensen en dikke mensen vallen volgens hem buiten de boot. Zijn doorbraak was zijn ontwerp 1:1,16: een bankje met twee ongelijk poten dat op schuine oppervlaktes geplaatst kan worden en waar mensen met korte en lange benen comfortabel op kunnen zitten. Hij plaatste het bankje in de openbare ruimte en filmde de ervaringen van mensen die erop gingen zitten.

Wouter Corvers studeerde in 2016 af aan de Design Academy in Eindhoven in de richting Men & Public Space.    

Lightyear

Lex Hoefsloot (27) is mede-oprichter van Lightyear, een zonneauto die in 2020 op de markt moet komen. De Lightyear heeft een bereik van 400 kilometer en kan binnen acht uur worden opgeladen met een stekker maar kan zichzelf ook opladen met zonlicht. Daarmee moet de Lightyear volgens Hoefsloot een oplossing bieden voor het mogelijke gebrek aan laadpalen dat ontstaat bij een groeiende markt van elektrisch rijden. Hoefsloot: 'De grootste laadpaal hangt boven ons in de lucht.'

Hoefsloot was tussen 2012 en 2014 teammanager van het team dat namens de Technische Universiteit Eindhoven meedeed aan de Solar Challenge in Australië.

Lex Hoefsloot behaalde in 2017 zijn Master in Engineering aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

DEEP

Mode-ontwerper Amber Jae Slooten (25) komt naar de Dutch Design Week met DEEP, een project waarmee ze het publiek wil laten inzien dat de toekomst van mode digitaal is. Slooten wil dat consumenten in de nabije toekomst virtueel kleding passen op een 3D-model van zichzelf. Daarmee wil ze voorkomen dat er kleding wordt geproduceerd die vervolgens niet wordt verkocht

De grote modeketens hebben volgens Slooten miljarden kledingstukken waar ze niet meer vanaf komen. Virtueel passen kan daarnaast voorkomen dat er onnodig samples van stoffen en kleding de wereld over worden gevlogen.

De ideeën van Amber Jae Slooten gaan nog verder: De ultieme consequentie van haar denken is dat zij een mode-ontwerper is die geen kleding meer maakt. Als het aan haar ligt gaan we alleen nog virtuele kleding dragen. Slooten is mede-oprichter en creatief directeur van The Fabricant, een bedrijf dat visual effects uit de filmindustrie gebruikt om hyperrealistische modeshows te maken. Ze studeerde in 2016 af aan het Amsterdam Fashion Institute.

Enrichers

Govert Flint (29) komt naar de Dutch Design Week met de laatste versie meubels uit zijn Enrichers-serie. Hierin werkt Flint samen met de afdeling neurobiologie van de Universiteit van Cambridge. Flint werkte na zijn studie bouwkunde bij een architectenbureau in China en vroeg zich af waarom werken op een kantoor vaak zo geestdodend is en waarom creativiteit en het geluksgevoel gedurende een dag op kantoor afneemt. Het antwoord: gebrek aan beweging.

Daaruit is de afgelopen jaren een serie kantoormeubelen en attributen ontstaan die beweging, en daarmee ook de hersenen, stimuleren. Bekendste voorbeeld is wel de Bionical Chair, het afstudeerwerk van Flint aan de Design Academy. Deze stoel is voorzien van bewegingssensoren die lichaamsbewegingen omzetten in computercommando's. Het is dus eigenlijk een muis die je met je hele lichaam bedient.

Govert Flint studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en studeerde in 2014 af aan de Design Academy in Eindhoven.

Electric Life

Teresa van Dongen (30) presenteert op Dutch Design Week 2018 Electric Life, de laatste versie van haar ‘levende lamp’, een lichtinstallatie die zijn energie haalt uit elektronen die worden afgescheiden door bacteriën. Van Dongen begon ooit met een studie biologie maar maakte de overstap naar de Design Academy. Bacteriën en micro-organismen zijn haar grote liefde

Van Dongen werkt veel samen met wetenschappers en onderzoeksinstituten en is gespitst op onderzoeksresultaten die achter gesloten deuren van laboratoria blijven liggen. Daar wil zij als ontwerper iets mee doen. 

Van Dongen ziet dat er in de ontwerpwereld steeds meer gedaan wordt met biodesign. Ze hoopt dat de energie van bacteriën straks echt in onze huizen wordt gebruikt. Teresa van Dongen studeerde in 2014 af aan de Design Academy in Eindhoven.

De toekomstbouwers

In het programma De toekomstbouwers spreekt Wilfried de Jong bovengenoemde ontwerpers die hun werk laten zien tijdens Dutch Design Week 2018 (DDW 2018). Hij vraagt hoe zij de toekomst zien en welk stempel ze daarop willen drukken. Het programma is niet alleen een etalage, maar ook een wedstrijd. In de finale op zaterdag 28 oktober wint één van de acht het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro. De jury bestaat uit Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation, kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en architect Afaina de Jong.