De opnames voor de achtdelige VPRO-serie 'De verschrikkelijke jaren tachtig' van Kim van Kooten en Tim Kamps zijn gestart.

De tragikomische serie, gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Kamps, vertelt het verhaal van een woongroep in de jaren tachtig. Bert (Jacob Derwig), de leider van de groep, doet zijn best, maar de vele naakte huisvergaderingen kunnen niet voorkomen dat het saamhorigheidsgevoel tot een dieptepunt daalt.

over de serie

In De verschrikkelijke jaren tachtig staat een woongroep centraal, bestaande uit vier vrouwen, vier kinderen en één man. Bert is de leider en doet zijn best, maar het saamhorigheidsgevoel waar de groep ooit patent op had lijkt de laatste jaren ver te zoeken.

En dan kun je nog zo veel vergaderingen organiseren – liefst naakt, want volgens Bert heb je geen schild als je naakt bent – en nog zo hard je best doen de 183 huisregels van Bert na te leven, uiteindelijk voelen de volwassenen zich eenzamer dan ooit en worden de kinderen meer en meer aan hun lot overgelaten.

Op het moment dat de kinderbescherming in dreigt in te grijpen realiseert de woongroep zich dat er iets moet veranderen. Maar vooral: dat er in al die naakte huisvergaderingen het pijnlijke verleden altijd onbesproken is gebleven...

Vlnr: Maria Kraakman als Marja 1, Malou Gorter als Joyce, Jacob Derwig als Bert; Hannah van Lunteren als Marja 2 en Bianca Krijgsman als Karin.

Vlnr: Maria Kraakman als Marja 1, Malou Gorter als Joyce, Jacob Derwig als Bert; Hannah van Lunteren als Marja 2 en Bianca Krijgsman als Karin.

Cast o.a: Jacob Derwig, Malou Gorter, Eric van Sauers, Kim van Kooten, Bianca Krijgsman, Maria Kraakman, Hannah van Lunteren

Regie: Tim Kamps Scenario: Kim van Kooten
Afleveringen: 8 x 25 min
Producenten: Topkapi series in coproductie met VPRO

De verschrikkelijke jaren tachtig is in 2022 te zien bij VPRO op NPO 3 en NPO Start