Cineblend: De zoektocht naar de (on)volmaakte mens

Cineblend: De zoektocht naar de (on)volmaakte mens

In samenwerking met NPO Doc organiseert Cineblend een avond over de zoektocht naar de (on)volmaakte mens.

06 mei
Datum
6 mei 2015
Tijd
19:30
Locatie
Piet Heinkade 179, Amsterdam
Link
Gratis reserveren via de website
Deze zoektocht is geen recent verschijnsel maar heeft een lange geschiedenis, die ons geleerd heeft dat het zoeken naar de volmaakte mens ook leidt tot de definiëring en soms eliminering van de zogenaamde niet-volmaakte mens. Technologische innovatie biedt veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van de verbetering van het menselijk ras maar dit brengt ook grote ethische vraagstukken met zich mee.

Met een aantal wetenschapsjournalisten en een schrijfster/fotograaf kijken we aan de hand van foto’s en filmfragmenten naar een aantal denkers die zich door de jaren heen met dit thema hebben beziggehouden. Aan de orde komen vragen over de ethische dilemma’s die de makers zijn tegengekomen. Hoe is het denken van de mens door de eeuwen over dit onderwerp veranderd? Is genetische manipulatie een kwestie van wennen, net als bij andere technologische ontwikkelingen, of ligt hier een grens? Hoe reageert het publiek op dit soort publicaties?

Linda Roodenburg schrijft, fotografeert, maakt tentoonstellingen en boeken. Haar meest recente boek ‘Zie de mens‘ kwam afgelopen oktober uit bij Uitgeverij Atlas Contact. In dit boek neemt Roodenburg de lezer mee naar de wondere wereld van rassenkunde, schedelmeten, fysiognomie, eugenetica en ander onderzoek uit het verleden dat we misschien liever vergeten, maar dat ons veel kan vertellen over de bron van onze eigen vooroordelen en onderbuik gevoelens.

Rob van Hattum maakt sinds 1980 radio- en televisieprogramma’s over wetenschap en technologie. Hij was de initiatiefnemer van Wetenschap24.nl, het digitale platform van de NPO voor wetenschappen technologie. Daarnaast maakte hij een aantal documentaires voor Tegenlicht waaronder ‘evolutie-revolutie‘ en ‘Eeuwig leven‘. Op 13 mei verschijnt van hem een nieuwe Tegenlicht uitzending ‘De robot als mens’.

Saar Slegers is redacteur en projectleider crossmedia bij de serie ‘De volmaakte mens‘. Ze is opgeleid als antropologe en werkt als wetenschapsjournalist, radiomaker en researcher voor televisiedocumentaires. Zo werkte zij ook een aantal jaar voor het wetenschapsprogramma Labyrint.