Eindhoven: de betere baby

Eindhoven: de betere baby

Door te sleutelen aan embryo’s kunnen we steeds meer invloed uitoefenen op gezondheid, geslacht en uiterlijk van ons toekomstige kind. Maar mag alles wat kan? Aan de hand van film- en tv-fragmenten bespreken we wat nieuwe technieken teweeg brengen.

06 mei
Datum
6 mei 2015
Tijd
12:40 - 13:35
Locatie
Blauwe Zaal Auditorium, Campus TU Eindhoven
Link
Inschrijven via Studium Generale Eindhoven

Een kerngezond, intelligent en knap kind; doet u maar een blond meisje met blauwe ogen.

Klinkt als Science Fiction? Door slimme selectie en sleutelen aan embryo’s ligt de perfecte baby steeds meer binnen bereik. Onderzoekers richten zich nu op het maken van kunstmatige geslachtscellen, waarmee de principes van conceptie helemaal op zijn kop komen te staan. Behoren ook vruchtbaarheidsproblemen daarmee straks tot het verleden? Steeds rekken we de grenzen van natuurlijke voortplanting verder op.

De vraag is hoever we moeten gaan met deze technieken. Is het egoïstisch om de perfecte baby te willen, of heb je juist de plicht het beste voor je kind te kiezen? Waar trekken we de grens? Aan de hand van film- en tv-fragmenten gaan we in gesprek over de consequenties van nieuwe technologieën.

Dr. Kristien Hens begeleidt de discussie. Ze is medisch ethicus aan de Katholieke Universiteit Leuven en  richt zich in haar onderzoek onder meer op ethische kwesties rond voortplanting en zwangerschap, zoals prenatale selectie en embryoscreening.