maastricht: het aan- en uitzetten van gedrag

maastricht: het aan- en uitzetten van gedrag

Yasin Temel is momenteel bezig op gebied van algemene neurochirurgie en spreekt over de mogelijkheden om delen van de hersenen aan en uit te zetten.

19 mrt
Datum
19 maart 2015
Tijd
20:00
Locatie
Studium Generale Maastricht
Link
Inschrijven via Studium Generale Maastricht

Yasin Temel

De hedendaagse toepassing van diepe hersenstimulatie heeft een hoogtepunt bereikt met de toekenning van de Lasker prijs voor Alim Louis Benabid in 2014, de ontdekker van deze techniek. De meerderheid van de personen die de Laskerprijs krijgen, krijgen later de Nobelprijs. Zelf past Temel al 16 jaar diepe hersenstimulatie toe bij patiënten en in experimentele modellen. Daarbij is hij in veel diepe hersengebieden geweest en heeft daar stimulaties uitgevoerd. Zo is ontdekt dat gedrag in zekere mate aan- en uitgezet kan worden. Stimulatie van een specifiek hersengebied kan acute depressie opwekken of van een ander gebied de snelheid van denken verdubbelen.

Tics bij een patiënt met Gilles de la Tourette kunnen worden onderdrukt en het beven bij een Parkinsonpatiënt gestopt. Zelfs is per toeval ontdekt dat er een gebied is waarmee de erectie aan- en uitgezet kan worden. De meest recente ontdekking is dat de beweging van hersencellen gestuurd kunnen worden met specifieke elektrische stimulaties. In deze lezing bespreekt Prof. Temel deze ontwikkelingen en neemt u als het ware mee op een fascinerende ontdekkingsreis diep in het brein.