Nijmegen: TranshumaNietzsche

Nijmegen: TranshumaNietzsche

Filosoof, transhumanist en Nietzsche kenner Stefan Lorenz Sorgner geeft een lezing over de Übermensch bij Nietzsche. Na afloop gaat hij met het publiek in gesprek over de vraag of Nietzsche een transhumanist was en wat Nietzsches denken ons kan leren over het transhumanisme.

27 feb
Datum
27 februari 2015
Tijd
19:30 - 21:00
Locatie
Radboud Universiteit Nijmegen
Link
Inschrijven via Soeterbeeck Programma

stefan lorenz sorgner

Van dier, naar mens, naar Übermensch. Dat is de evolutie die we volgens Nietzsche en ook volgens hedendaagse transhumanisten moeten volbrengen. Nietzsches idee van de Übermensch is beroemd maar ook berucht. De Nazi’s gebruikten de term om een onderscheid te maken tussen waardevolle en niet-waardevolle mensen. Maar Nietzsche zou het met deze interpretatie niet eens zijn geweest. Bij hem is de Übermensch een volgende stap in de menselijke ontwikkeling.

Tegenwoordig wordt Nietzsches Übermensch als de eerste transhumanist gezien. Dit ideaal van een nieuwe mens, die de menselijke gebreken zoals sterfelijkheid en plaatsgebondenheid overstijgt, lijkt steeds dichterbij te komen. Maar de technologische ontwikkelingen die deze super mens mogelijk maken kennen heel wat ethische haken en ogen.

Filosoof, transhumanist en Nietzsche kenner Stefan Lorenz Sorgner geeft een lezing over de Übermensch bij Nietzsche. Hij is directeur van het Beyond Humanism Network en verbonden aan het Institute for Ethics and Emerging Technologies en de Universiteit van Erfurt.
Na afloop gaat hij met het publiek in gesprek over de vraag of Nietzsche een transhumanist was en wat Nietzsches denken ons kan leren over het transhumanisme.

De voertaal is Engels.

Deelname € 5,- | medewerkers en Vrienden van de RU € 4,- | studenten gratis

www.ru.nl./sp/transhumanietzsche

Facebook: https://www.facebook.com/events/378975235608684/