Hoe wil jij je baby?

Elmar Veerman ,

Wat je ook vindt van het selecteren van embryo's en het ontwerpen van baby's, er is veel om over na te denken.

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je deze test hebt gedaan (Niet? Doe 'm even. Kost 2 minuten). Wil je weten wat anderen invulden? Dat lees je hier

Het waren lastige vragen, vond je niet? En of we je nu hebben uitgeroepen tot romantische totaalweigeraar, principiële grensbewaker, onzekere verantwoordelijkheidsontduiker of enthousiaste mensverbeteraar, je snapt vast dat die paar vragen maar een onderdeel zijn van iets veel groters. 

Uiteindelijk kom je met dit soort kwesties uit op Grote Vragen als: wat is een goed leven, wat betekent het om mens te zijn en wat is nou eigenlijk de zin van het leven? Als wij de eerste soort worden die zijn eigen evolutie bewust kan sturen, wat willen we dan van onszelf maken? Op deze site vind je niet alleen de afleveringen van de serie De Volmaakte Mens, maar nog veel meer over mensverbetering. Presentator Bas Heijne geeft zelf een goede introductie op zijn ontdekkingstocht door de verbetering.

En hoe zit het nu, wat valt er in het echt al te kiezen als je een kind krijgt?
Veruit de meeste kinderen worden geboren uit een spontane zwangerschap, zeker in andere delen van de wereld. Maar er worden ook kinderen geboren na eicel- en/of spermadonatie, en uit eicellen of embryo's die jarenlang in een vrieskist hebben gelegen. Soms worden embryo's genetisch getest om te zorgen de exemplaren met een bekende erfelijke ziekte buiten de boot vallen. 

Genetisch sleutelen aan menselijke embryo's kan sinds kort ook, en het is in een Chinees experiment zelfs al gebeurd. Die embryo's mochten niet uitgroeien tot een baby. Maar de techniek is er dus min of meer klaar voor. Wij mensen moeten nu echt gaan bedenken waar we naar toe willen met onszelf. Geen eenvoudige taak.