De mens zal de ruimte niet alleen koloniseren omdat het kán, maar ook omdat het móet. Want de ruimte lonkt, het verkennen van het ‘onverkende’ is een onweerstaanbare menselijke oerdrift.

Op een zonnige morgen in 1889 stonden honderden huifkarren aan de start voor een race. Onder het motto ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ claimden kolonisten een eigen stukje land tijdens deze Oklahoma Land Rush. De verkenners hadden het land in kaart gebracht en vanaf nu kon het in gebruik worden genomen, zij het op eigen risico want er lagen talloze onbekende gevaren op de loer.

Die verovering van ‘het wilde westen’ staat symbool voor de drang van de mensheid zich te verspreiden en de terra incognita van onze wereld te beheersen.

We staan nu aan de vooravond van een nieuwe nog veel grotere kolonisatie; die van de ruimte. Talloze partijen, mensen, overheden en bedrijven, koesteren grote ambities om de ruimte te beheersen en te koloniseren. Het karrewiel is een raket geworden, het paard een ruimtepak, het geweer een hitteschild, ja de huifkarren van weleer zijn ruimteschepen
geworden. Maar het zijn dezelfde pioniers, met dezelfde drang naar exploratie, vooruitgang en een betere toekomst.

In deze zesdelige reisserie reizen we langs de verschillende actoren die anno 2019 staan te trappelen om dit onbekende gebied te betreden. De ruimtevaarders, de bedrijven, de overheden, de universiteiten, mediabedrijven en de kapitaalkrachtige avonturiers die het reizen in de ruimte mogelijk maken. We reizen door het universum van het nieuwe ruimtereizen en schetsen de toekomst van onze buitenaardse wereld. Eén waarin we op een andere planeet zullen wonen, werken en onze kinderen groot brengen.

meer wilde ruimte