'Dikke vette leugens' (van de makers van 'Maandverbond') is een uitgesproken eerlijke, vrolijke en kritische online serie voor en door dikke mensen. En ook voor mensen die zich dik voelen en iedereen die de ervaring van dik zijn beter wil begrijpen. Bij Dikke vette leugens ben je vet welkom!

Host Tatjana Almuli interviewt elke week een relevante gast, en in korte video’s en artikelen worden de issues en veroordelen waar je als dik persoon mee te maken krijgt naar voren gebracht.

vanaf maandag 9 oktober op tiktok en npo3.nl

over de serie

De serie 'Dikke vette leugens' is nodig, want dikke mensen krijgen veel te maken met discriminatie en vooroordelen. De maatschappij oordeelt over hen terwijl overgewicht geen keuze is.

Uit een onderzoek van 3vraagt/EenVandaag over gewicht en lichaamsbeeld onder 21.164 mensen gaf 54% van de mensen aan dikke mensen weleens veroordeeld te hebben als ze die zagen eten. Een op de tien mensen lacht dikke mensen weleens uit. Van de mensen die zich omschrijven als ‘Heel dik’ heeft meer dan de helft in het afgelopen jaar een negatieve ervaring gehad met iemand in de zorg. En van de mensen die zichzelf omschrijven als 'Heel dik', is meer dan de helft dagelijks met hun lichaam bezig. 

Bron: Onderzoek 3Vraagt/EenVandaag, juli 2023, onder 21.164 personen, waarvan 660 zichzelf beschrijft als heel dik en 5.476 als redelijk dik.

Met Tatjana Almuli als host en bekende en onbekende gasten brengt Dikke vette leugens feiten naar TikTok en wil vetfobie op een geestige en kritische manier ontmantelen. Met als doel om misinformatie te weerleggen, stereotiepe beeldvorming te ontmantelen én zelfacceptatie te vieren.

Elke week schuift er een gast aan bij Tatjana om in gesprek te gaan over de dikke vette leugen van de week. Zoals: influencer/modeontwerper Lotte van Eijk rondom het thema kleding, acteur Sarah Janneh over representatie, schrijver/podcastmaker Marie Lotte Hagen (Damn Honey) over viering van dikke lichamen, cultuurhistoricus Dr. Jon Verriet over dieetcultuur en Prof. Dr. Liesbeth van Rossum over gezondheid en dieetleugens. In artikelen en Tiktok-video’s wordt de thematiek van elk interview verder uitgediept. 

over de presentator

Tatjana Almuli (32) is freelance fotograaf en journalist, onder meer voor Het Parool, ELLE, Vogue, VICE en Volkskrant Magazine. Haar debuut 'Knap voor een dik meisje' verscheen in 2019. In januari 2022 verscheen haar roman 'Ik zal je nooit meer', over een (geheime) familiegeschiedenis, uitgestelde rouw en transgenerationeel trauma. Samen met Malou Holshuijsen maakt Tatjana de wekelijkse podcast 'Tussen dertig en doodgaan'.

colofon

bedenker/maker
Marlijn Aarts

eindredacteur
Annelies Termeer

presentator
Tatjana Almuli

producer
Josse van Meegeren

redactie
Isidore van Westing
Marlijn Aarts
Tatjana Almuli

online
Isidore van Westing
Hester Knieriem

camera/montage interviews
Nikki van der Heijden

marketing & communicatie
Innes van den Heuvel
Miled Traidia

art
Lois van Galen Last
Evelien Schutte

vormgeving
Tom Schrooten
Robin Zwiep

fotograaf
Coco Olakunle

visagie
Ineke Brugman

met dank aan:
Mandy Bezema
Hannah Eenhoorn
Marion van Dam
Job Claassen
Thomas van Manen
Tedje