Ruben Terlou is op het einde van zijn reis aangekomen, in het nu nog lokaal bestuurde Macau.

De toekomst van China wordt – als het aan president Xi Jinping ligt – gekenmerkt door Chinees ondernemerschap en een grote technologische sprong voorwaarts. Maar diezelfde technologie zorgt ook voor verregaande controle-mogelijkheden van alle Chinese burgers door de Partij. En met name in Macau – samen met Hongkong het enige deel van China met zelfbestuur en een zekere mate van democratie – wordt deze groeiende controle met argusogen bekeken.

Ruben voert met ware doodsverachting een testrit uit met de nieuwste elektrische raceauto en in Macau ontmoet hij waarschijnlijk de enige politicus in China die openlijk durft te zeggen dat Orwells 1984 nabij is.

interactieve foto's

Ook online neemt Ruben Terlou je mee Door het hart van China: in een reeks interactieve, zeer gedetailleerde foto's komen extra verhalen aan bod die niet of maar gedeeltelijk in de televisieserie voorbij komen. Bekijk nu alle foto's via de link hiernaast; lees hier meer over deze site.

factsheet

Xi Jinping-Denken
In 2017 bepaalde de Communistische Partij dat de politieke ideologie van president Xi, het “Xi Jinping-Denken over Socialisme met Chinese Karakteristieken voor een Nieuw Tijdperk”, verankerd wordt in de grondwet. Dit betekent dat Xi niet maximaal twee termijnen, maar voor onbepaalde tijd aan de macht kan blijven en dat zijn gedachtegoed verplichte stof wordt op scholen en universiteiten.

kunstmatige intelligentie
China wil tegen 2025 wereldleider zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Om dit doel te bereiken is de regering van plan een ontwikkelingsinstituut voor kunstmatige intelligentie te bouwen in de hoofdstad Beijing. Verwacht wordt dat het project 13.8 miljard yuan zal kosten (1.7 miljard euro).

recordaantal robots
In 2016 werden er in China 87.000 industriële robots geïnstalleerd. Een recordaantal voor een individueel land en bijna even veel als in heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika bij elkaar (97.300).

firewall
Onder het mom van nationale veiligheid blokkeert de Chinese overheid bepaalde websites, zoals Google en Facebook. De cybercontrole in China, in de volksmond de 'Great Firewall of China', is het meest geavanceerde en omvangrijke censuur- en surveillancesysteem ter wereld.

subculturen
Begin 2018 verbood het Staatsorgaan van Pers, Publicatie, Radio, Film en TV (SAPPRFT) referenties aan hiphopcultuur in de Chinese media. Ook alle andere subculturen en tatoeages zijn uit de media verbannen. Alleen artiesten wiens “hart en moraliteit” in lijn zijn met de waarden van de Communistische Partij mogen nog verbeeld worden.

privacy
Het Chinees heeft geen woord voor privacy in de betekenis die wij kennen. Yinsi komt het dichtstbij, maar deze term heeft een connotatie van geheimzinnigheid en schaamte.

biodata
In 2017 meldde Human Rights Watch dat Chinese autoriteiten DNA-monsters, vingerafdrukken, irisscans en bloedtypen verzamelen van alle inwoners van Xinjiang tussen de 12 en 65. Van personen die de regering gevaarlijk acht en hun families wordt ongeacht hun leeftijd​ biodata afgenomen.

autonome status
Macau stond van 1557 tot 1999 onder Portugees bestuur; voor ruim driehonderd jaar huurde het Europese land de handelspost van China. Eind negentiende eeuw erkende China de soevereiniteit van Portugal in Macau, maar toen de communisten in 1949 aan de macht kwamen, gaven zij aan dat ze dit verdrag niet meer zouden erkennen. Uiteindelijk werd Macau weer aan China overgedragen in 1999. Wel heeft Macau een overeenkomst gesloten met China en Portugal, en dat zorgt ervoor dat de stad zijn autonome status tot minstens 2049 zal behouden.

pokerhoofdstad
Tegenwoordig staat Macau vooral bekend om zijn vele casino's. Macau mag zich sinds 2006 pokerhoofdstad van de wereld noemen en net als in Las Vegas zijn in de stad vele replica's van bijzondere gebouwen te vinden, zoals het Colosseum en zelfs een vulkaan.

meer ontdekken

hoe Chinese webshop-giganten ons online winkelgedrag gaan beïnvloeden

TEGENLICHT | SHOPPEN VOLGENS CHINA

Alibaba en Tencent, de twee webshopgiganten van China, zijn het predikaat 'online winkel' allang ontgroeid. Zo kun je in China inmiddels geld overmaken via Alipay, geld lenen bij Aliloan en een reis boeken via Alitrip; Tencent is op zijn beurt de uitbater van WeChat, de Chinese variant van WhatsApp.

De twee vergaren daarmee ontelbare hoeveelheden informatie: big data die van alles zegt over Chinese koop- en andere gewoontes. Data dat niet in een vacuüm bestaat; ook het sociaal krediet-systeem van de overheid - waarin alle handelingen van Chinezen zal worden vastgelegd en beoordeeld - rukt op. Wat zijn de gevolgen voor hen en voor ons, Westerse consumenten?