Dwars door Afrika

Groei als heilige koe van de economie

Dwars door Afrika

Groei als heilige koe van de economie

Er blijven altijd beelden ongezien, onbekend. Niet alles past tenslotte in 45 minuten. Maar tussen al dat bonusmateriaal zitten hier en daar fragmenten die we je niet willen onthouden. Zo ook dit: Bram die een 'economische zone' in Zambia bezoekt.

Sara Hoefnagel

---------------------------------------------------------------------
Dwars door Afrika (5): Een spoor van Chinezen
Zondag 5 oktober, 20.20 uur op NPO2

---------------------------------------------------------------------

Economische zones
Wat is big business in China? Of kunnen we beter zeggen: waar?
Het antwoord lijkt zonneklaar: In economische zones. Ofwel gebieden waar ondernemers allerlei voordelen kunnen genieten. Maar China past dit succesvolle ontwikkelingsmodel niet alleen toe in eigen land, ook Afrika moet eraan geloven. Zo worden in Zambia grote kantoren gebouwd, al blijven de economische zones angstvallig leeg.

Misschien dat China's succesformule toch niet aanslaat in Afrika? In dit fragment spreekt Steven Lindunda zijn vertrouwen uit in de Chinese aanpak. Het geloof in groei als heilige koe van de economie lijkt zijn uitgangspunt: 'I'm happy, because I want more.'

Steven Lindunda in gesprek met Bram Vermeulen

Steven Lindunda in gesprek met Bram Vermeulen

'Trade, not aid'
Wat hebben vele jaren van Nederlandse ontwikkelingshulp opgeleverd in Zambia? Bitter weinig, ontdekt Bram Vermeulen. En doen de Chinezen het nu beter, onder het motto ‘trade, not aid’?

Mongu, een gebied in het uiterste westen van Zambia, werd wel de dertiende provincie van ons land genoemd. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw wemelde het er van de Nederlandse ontwikkelingswerkers die de beschaving wilden brengen naar dit natte, platte gebied. Bijvoorbeeld door een kanaal uit te baggeren, een klus ter waarde van tientallen miljoenen euro’s. Dat zou scheepvaart mogelijk maken en zo de hele economie een boost geven.

Met voormalig ontwikkelingswerker René Lourens kijkt Bram Vermeulen wat daarvan terecht is gekomen. Zie hier meer over de aflevering van Dwars door Afrika - Zambia.
 

advertentie