Hieronder lees je wat je per aflevering kan verwachten van de negendelige reisserie Dwars door de Middellandse zee, wekelijks te zien vanaf zaterdag 19 juni, 20.35 uur bij de VPRO op NPO 2 (vanaf 10 juli om 19.40 uur) en op NPO Plus.

afleveringen

aflevering 1

De Balearen: kruispunt van beschavingen

Arnout Hauben start zijn reis door de Middellandse Zee op de rots van Gibraltar, een vreemd stukje Groot-Brittannië aan de Middellandse Zee. Met de ferry zet hij koers naar de Spaanse eilandengroep de Balearen. Op Ibiza gaat hij op zoek naar de wortels van het feesteiland, die duizenden jaren oud blijken te zijn. Met een vissersboot gaat de reis verder van Mallorca naar Menorca, waar een groot volksfeest aan de gang is.

aflevering 2

Corsica: ruw als de bergen

Arnout Hauben zet voet aan wal op Corsica. Langs het legendarische wandelpad de GR20 trekt hij door het hooggebergte. Ooit was dit de thuisbasis van het Corsicaanse verzet dat streed voor onafhankelijkheid. In het dorpje Moca-Croce gaat Arnout op zoek naar de getuigen van de laatste vendetta die plaatsvond op het eiland. De dorpelingen houden de lippen stijf op elkaar, tot een klein meisje hem de weg wijst naar het huis van de kleindochter van de dader...

aflevering 3

Van de La Maddalena-archipel naar Sardinië: een mysterieus verleden

Arnout Hauben verkent de La Maddalena-archipel. Hij maakt op Budelli kennis met de enige bewoner van het eiland: de 81 jaar oude Mauro. Op Sardinië gaat Arnout op zoek naar de prehistorische wortels van het eiland en komt hij terecht in een ‘Blue zone’: een plaats waar de mensen uitzonderlijk oud worden.

aflevering 4

Sicilië: water en vuur

Arnout Hauben is op Stromboli: een actieve vulkaan die als een vuurtoren uit de Middellandse Zee torent. De bewoners zijn er nog steeds getraumatiseerd door de laatste grote uitbarsting. Op Sicilië staan de vissers van Messina werkloos aan wal omdat er storm op til is. In Licata gaat Arnout op zoek naar de allerlaatste getuigen van de harde strijd om Sicilië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

aflevering 5

Van Lampedusa naar Malta: een gevaarlijke overtocht

Arnout Hauben is aangekomen op Lampedusa. Het eiland was voor duizenden vluchtelingen uit Afrika en Azië de toegangspoort tot Europa. De vissers van het eiland redden bijna dagelijks mensen op zee. Arnouts reis gaat verder richting Malta. Daar is een festival gaande ter ere van apostel Paulus, die 2000 jaar geleden schipbreuk leed voor de kust van het eiland.

aflevering 6

De Griekse eilanden: In het spoor van Odysseus

Arnout Hauben is aangekomen aan de westkust van Griekenland. Op Kefalonia herinneren de eilandbewoners zich de aardbeving van 1953 nog alsof het gisteren was. Via het kanaal van Korinthe gaat de reis verder naar de Cycladen. Met een team van het WWF trekt Arnout erop uit om de bedreigde monniksrobben te redden.

aflevering 7

Kreta: de bakermat van onze beschaving

Arnout Hauben verkent Kreta, de bakermat van onze beschaving, op de scooter. In Matala herinneren de bewoners zich nog levendig hoe de hippies in de jaren 70 in de rotsspelonken langs de kust woonden. In Maleme zijn de gruweldaden van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog nog niet vergeten. Het Griekse avontuur eindigt op het postkaarteiland Santorini.

aflevering 8

Venetië: een verrassende wending

Door de coronacrisis kan Arnout niet verder reizen naar Jeruzalem. Met een klein vliegtuig zet hij koers naar de moeder van alle steden aan de Middellandse Zee: Venetië! Voor het eerst sinds lange tijd zijn de Venetianen weer in de meerderheid in hun eigen stad. Arnout wordt hartelijk ontvangen en gaat op avontuur: met de kajak door de Venetiaanse lagune tot aan de voet van de Alpen.

aflevering 9

Epiloog: ontmoetingen, bloopers en dronebeelden

Arnout en zijn team filmden tijdens hun reis Dwars door de Middellandse Zee 540 uren beeldmateriaal. Slechts 6 uren daarvan werden uitgezonden in de eerste 8 afleveringen. Omdat de tocht noodgedwongen ingekort werd door de Coronapandemie heeft Arnout een negende aflevering gemaakt. Ontmoetingen die de uitzending net niet haalden, bloopers en prachtige dronebeelden wisselen elkaar af.