Op school lopen meiden met crop tops, de jongens in sportkleding, en filmsterren als Robert Downey Jr. maken een comeback. Er is een ware 90s revival gaande. Vijf voorbeelden die je waarschijnlijk nog niet in de (spijkerbroek met) gaten had.

1. jaren negentig artiesten zijn succesvoller dan ooit

Of je nou de jaren negentig als puber hebt meegemaakt of nog niet geboren was: iedereen kent de Backstreet Boys wel. Backstreet's back, alright! Of ga hakken met Paul Elstaks "Rainbow in the sky" en de Party Animals. Vergeet de Eurodance-hit van La Bouche ook niet met "Be My Lover". Ook de Vengaboys vliegen nu de hele wereld over voor jaren negentig feestjes. Allemaal artiesten die het nu misschien nog wel beter doen dan dertig jaar geleden, zoals de enige echte Captain Jack zelf vertelt in de eerste aflevering van Een programma over de jaren negentig.

Er zijn heel wat weirde hits gemaakt in de jaren negentig. Luister ook de podcast van VPRO 3voor12 over weird hit wonders.

2. de jaren negentig gaf ons de remix-cultuur

Wist je dat in de jaren negentig ook een goede basis werd gelegd voor de manier waarop veel populaire muziek van nu wordt gemaakt? Door de ontwikkeling van de computer kwam elektronische muziek op en artiesten gingen het experiment aan door genres te mixen. The Prodigy gebruikte samples van allerlei bestaande liedjes terwijl Moby de rustigere kant opzocht met invloeden uit de gospel. Samplen vinden artiesten van vandaag nog steeds leuk om te doen: Kanye West heeft in bijna elk nummer wel een sample uit een bestaand nummer gebruikt en ook Rihanna kan er wat van. Of je samplet regelrecht uit de jaren negentig: "Some Day" van de Zweedse zangeres Nea is gemaakt op de melodie van de enorme 90s hit "Blue" van Eiffel 65

3. mode uit de jaren negentig is weer helemaal in

Misschien heb je ze zelf ook wel in de kast liggen: joggingbroeken, jumpsuits en gescheurde spijkerbroeken. Over die laatste zeggen je ouders waarschijnlijk: hoort dat zo? Maar dan hebben ze in de jaren negentig niet opgelet. Het was Kurt Cobain (je weet wel, die van Nirvana) die de verwassen en kapotte jeans tot fashion maakte. 

Net als nu liepen in de jaren negentig vrouwen ook met naveltruitjes en spaghettibandjes rond - al waren zichtbare tattoo's nog niet zo geaccepteerd als nu - en sierden chokers en haarspelden het gezicht. De jongens showden vooral hun Nike Air Max, de sportschoen met lucht in de zool die in de nineties immens populair werd en eigenlijk nooit zijn fans heeft verloren. Vanaf 2017 maakte de schoen opnieuw een keiharde comeback en kwam er elk jaar weer een nieuw model uit. Nog een schoen die het ver heeft geschopt en nu zijn comeback maakt: Dr. Martens.

Meer weten over mode in de jaren negentig? Lees het artikel in de VPRO Gids en luister de podcast Vogue: the nineties.

4. filmsterren maken een comeback

Als je aan iemand vraagt waar Robert Downey Jr. bekend van is kan je twee antwoorden verwachten: Iron Man (2008) of Natural Born Killers (1994). Tussen die twee blockbusters is Downey nooit weggeweest, maar sinds Iron Man en de twee vervolgfilms is hij weer hot topic. Hetzelfde geldt voor Jeff Goldblum, die in al in 1986 bekend werd met The Fly en het nog beter deed bij het grote publiek in Jurassic Park (1993) en Independence Day (1996). Inmiddels is hij ouder, maar niet minder knap, en schitterde hij niet lang geleden nog in Thor: Ragnarok (2017).

Als je Stranger Things hebt gezien ken je Winona Ryder vast wel. Het moederlijke type in de serie is in de plaats gekomen van zoekende jonge vrouw die ze in Little Women (1994) speelde. Of haar veel stoerdere rol in Alien: Resurrection (1997) waar ze een award voor beste actrice voor kreeg. Laten we vooral bombshell Michelle Pfeiffer niet vergeten, die net als Downey in Avengers (2019) te zien is maar haar sexy imago al op de kaart zetten met haar rol als Catwoman in Batman Returns (1992). Ten slotte een acteur die begon de Spaanstalige cinema maar in de tweede helft van de jaren negentig doorbrak met Desperado (1995) en The Mask of Zorro (1998): Antonio Banderas. In 2011 kwam zijn comeback met de horrorthriller The Skin I Live In en hij leent zijn stem uit voor verschillende animatiefilms.

Schuif de pijltjes heen en weer voor een vergelijking van Robert Downey Jr. in de jaren negentig en nu.

Ook hedendaagse series grijpen terug naar nostalgische tijden. Lees hier over negen recente series die zich afspelen in de jaren negentig.

5. terug naar plat design

Toen het nieuwe millenium aanbrak veranderde de visuele stijl van websites, computerprogramma's, reclames en posters ineens radicaal. Het werd 3D, glanzend, half-transparant, zolang het er maar futuristisch uit zag.

Daar zijn we inmiddels wel vanaf. Vergelijk de taakbalk van Windows XP (2001) maar eens met Windows 95 en de huidige Windows. Die zijn vlak, met rechte hoeken en eenvoudige symbolen. Plat design is weer helemaal terug. Ook icoontjes op je iPhone zijn de afgelopen jaren steeds platter geworden. Maar tegelijkertijd is écht 3D, zoals in Virtual Reality, eindelijk aan het doorbreken. Hoe lang deze trend blijft plakken? De tijd zal het leren.

Wat doet jou denken aan de jaren negentig?

Deel het met #jarennegentig