Electric Avenue is een vijfdelige reportageserie waarin Nicolaas Veul, Charisa Chotoe en Danny Ghosen de invloed van moderne technologieën op onze levens onderzoeken. Ooit hadden we dromen en idealen over het nieuwe digitale tijdperk dat ons verlossing zou bieden. Nu de wereld steeds sneller lijkt te veranderen, onderzoeken de makers die beloftes. Is de droom een nachtmerrie geworden?

Electric Avenue laat in vijf afleveringen internationale verhalen over de mens in relatie tot technologie zien die rechtstreeks uit de toekomst lijken te komen, maar gewoon in het hier en nu te vinden zijn. 

Zo heeft een commercieel bedrijf in de VS met kunstmatige intelligentie een systeem opgezet dat de politie helpt om sneller ter plaatse te zijn op de plaats delict. Danny Ghosen gaat kijken in de gevaarlijkste wijk van Chicago. Maakt Big Brother de Amerikaanse steden ook echt veiliger?

El Salvador is een van de armste landen van centraal Amerika. Toch is het ook het eerste land ter wereld dat de bitcoin officieel als betaalmiddel invoerde. Waarom eigenlijk? Nicolaas Veul onderzoekt of de cryptobelofte ook voor de armste mensen geldt.

In Israël en de Palestijnse gebieden maken datingapps het makkelijker voor gays uit conservatieve gemeenschappen om elkaar te ontmoeten. Heel handig, maar het kan ook gevaarlijk zijn om je locatie online te delen als je weet dat het Israëlische leger en de Palestijnse autoriteit meekijken. Charisa Chotoe onderzoekt in Jeruzalem en Hebron hoe het door moderne technologie steeds moeilijker wordt om in de kast te blijven.

Vanaf vrijdag 16 september om 20.30 uur op NPO 3. Daarna op vrijdag 30 september, vrijdag 7, 14 en 21 oktober.

meer als dit