De oorlog in Vietnam lijkt uit een ver verleden. Inmiddels trekt het land een heleboel toeristen, maar de oorlog blijkt niet ver weg.

De toerist Ersin Kiris kende Vietnam vooral van filmklassiekers over de oorlog tussen Zuid- en Noord-Vietnam. Tegenwoordig trekt Vietnam toeristen met het heerlijke eten, de stranden en historische stadjes. Een land vol vriendelijk lachende mensen. Maar de journalist Ersin merkt dat de pijn van de strijd nog volop aanwezig is. De oorlog maakt zelfs nog steeds nieuwe slachtoffers.

wist je dat?

Bijna de helft van de inwoners van Vietnam heeft Nguyễn als achternaam. De achternaam komt waarschijnlijk uit het Chinees en de International Business Times schreef een stukje over waarom de naam nou zo populair is. Ter vergelijking: de meest voorkomende Nederlandse achternaam is De Jong, en die naam hebben slechts 0.5% van de Nederlanders.

Nadat Vietnam in 1975 communistisch werd sloegen twee miljoen Vietnamezen op de vlucht. Een aantal kwam in Nederland terecht. Een Nederlands schip pikte zelfs 243 bootvluchtelingen op uit een zinkend wrak. Andere Tijden zocht een aantal ooggetuigen van toen op en maakte er een uitzending over in 2004. 

Cu Rua in 2011

Schildpadden zijn een soort heilige dieren in Vietnam. Groot was dan ook de consternatie toen de stokoude, 160 kilo wegende schildpad Cu Rua drie jaar geleden overleed. Het dier is ondertussen gebalsemd en valt te bezoeken in een tempel in Hanoi. In Hanoi vind je overigens ook het Ho Chi Minh Mausoleum, waar je het gebalsemde lichaam van de eerste president van Vietnam kan bekijken.

Over de beroemde Vietnamese soep Pho wordt veel gediscussieerd. Spreek je het nou uit als fuh of foe (spoiler: het is fuh)? En is het recept van Kantonese komaf, of hebben de Franse kolonisten en hun voorliefde voor rundervlees het gerecht in het leven geroepen?

extra's

stuur een kaart naar je vrienden

Wil je iemand vertellen wat je van de uitzending vond? Of de groeten doen uit Vietnam? Download de 'Ersin in wonderland'-ansichtkaart hier en verstuur 'm via app of mail, of print 'm uit en doe 'm ouderwets op de post.