Waarom gaan wij er in Nederland vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt en grote delen van ons land nu al onder zeeniveau liggen? In De klimaatverkenner loopt Nicolaas Veul op de troepen vooruit. Hij verkent onze toekomst én gaat op zoek naar een plan B.

Noorwegen ligt hoog, heeft veel ruimte, aardige mensen en is een rijk land. De ideale plek voor Nederlanders om naartoe te verhuizen mocht de zeespiegel zo drastisch stijgen dat de dijken ons niet meer kunnen beschermen. 

Want waarom luisteren we niet naar klimaatwetenschappers? We zien de ramp aankomen, maar komen niet echt in actie. Sterker nog, we denken dat wij Nederlanders het wel kunnen winnen van de klimaatcrisis.

We blijven bouwen in lage gebieden meters onder zeeniveau, terwijl de wetenschap ons waarschuwt. De aarde warmt sneller op dan we dachten.

In de worst case scenario’s van het IPCC kan de zeespiegel tot vijf meter stijgen in honderd jaar, en tot wel vijftien meter in de eeuwen daarna. Wij zijn geneigd te denken: de dijken redden ons wel, en anders verzinnen de ingenieurs wel iets. Maar is dat wel zo? Nemen we niet een te grote gok?

Programmamaker Nicolaas Veul maakt zich zorgen. In De klimaatverkenner loopt hij op de troepen vooruit. Hij verkent onze toekomst én gaat op zoek naar een plan B.

van Gouda via Wales naar Noorwegen

Nicolaas start zijn verkenning in Gouda, waar in de polder flink wordt gebouwd op vijf meter onder NAP. Hoe voelen de bewoners zich daarbij? Maken zij zich zorgen over de toekomst van hun huis, van hun kinderen?

Vervolgens reist Nicolaas naar Wales, waar de bewoners van het dorpje Fairbourne te horen hebben gekregen dat ze hun huizen binnen nu en dertig jaar dienen te verlaten. Door de stijgende zeespiegel is het kustplaatsje niet langer te beschermen en er is geen financiële compensatie.

Zou dit ook met onze steden en dorpen kunnen gebeuren? Hij ontmoet Nederlanders die al hogerop zijn gaan wonen vanwege deze angst. 

Zijn verkenning leidt Nicolaas naar Noorwegen, dat volgens onderzoek niet alleen een van de beste plekken is om te wonen, maar ook om de klimaatcrisis te overleven. Ligt daar onze toekomst?

En zitten de Noren wel op ons te wachten? Is de vlucht naar Noorwegen inderdaad de goede optie voor ons Nederlanders? Nicolaas neemt de proef op de som. 

over de maker

Nicolaas Veul (38) is documentairemaker bij de VPRO en maakte onder andere Pisnicht: The Movie, #followme, Oudtopia en Super Stream Me. Ook maakte hij met presentator Tim den Besten de documentaireseries 100 dagen voor de klas en 100 dagen in je hoofd. Momenteel is hij te zien in de vijfdelige VPRO-reportageserie Electric Avenue. 

meer over klimaatverandering