De poparcheoloog onderzoekt: Congo Square, Cosimo Matassa, Hank Williams, Elvis, Jerry Lee Lewis & Robert Johnson

JaBo Gumbo goes USA

JABO GUMBO USA

VPRO-medewerker Jaap Boots zette in zijn Radio 6 programma de JaBo Gumbo Show dan altijd wel een grote mond op over ‘de banden met de moederstad van alle popmuziek’ New Orleans, en sprak namen als die van de Sun Studio, Memphis Tennessee, Muscle Shoals Alabama, Ferriday Lousiana en Clarksdale Mississippi uit met een vanzelfsprekendheid alsof hij er de week ervoor nog geweest was -in werkelijkheid had de 52-jarige dj nog nooit een bezoek gebracht aan het broeierige Zuiden van de Verenigde Staten. Staten als Lousiana, Mississippi en Tennessee, waar uit een clash van slavernij, armoede, religie en immigratie aan het eind van de 19e eeuw muzieksoorten als gospel, jazz, blues, country (en uiteindelijk ook rock ’n roll en soul) ontstonden: de ervaren muziekliefhebber had ze nog nooit met eigen ogen aanschouwd.

Dus toen hij werd uitgenodigd op een muzikale rondreis van New Orleans naar Memphis (en terug), bedacht JaBo zich geen twee keer. Van de VPRO kreeg hij een kleine camera mee om de hoogtepunten van zijn trip vast te leggen. Als ‘poparcheoloog’ filmde hij onder andere zijn bezoekjes aan Congo Square, de beroemde FAME Recording Studio’s, het geboortehuis van Jerry Lee Lewis en zelfs het graf van legendarische bluesman Robert Johnson.

Het resultaat is een even hectische als informatieve mini-docu, waarbij onvaste camerazwenkingen, meefluitende krekels en lawaaiige voorbijgangers allemaal nadrukkelijk zijn inbegrepen, want JaBo nam alles (zonder regisseur, camera- of geluidsman) helemaal alleen op in one-takes.

Montage: Flo De Haan