het nieuwe vpro-seizoen

Dit komt eraan

het nieuwe vpro-seizoen

Dit komt eraan

De zomer loopt af, een nieuw seizoen vol VPRO-programma's begint. Wat kun je verwachten? Hier een selectie.

Alleen op de Wereld

De klassieker van Hector Malot (1878) als hedendaagse televisieserie

vanaf dinsdag 6 december 2016 dagelijks om 18.00 uur op NPO Zapp (20 x 10 minuten, twee afleveringen per dag)

lees verder

Alle kinderen hebben wel wat. De één is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. En Remi? Remi is een vondeling. De klassieker Alleen op de wereld van Hector Malot (1878) is bewerkt tot een hedendaagse televisieserie. In navolging van succesvolle kerstseries Vrolijke Kerst  en Het gordijnpaleis van Ollie Hartmoed wordt de jeugdserie, een coproductie van Lemming Film en de VPRO, tussen 6 december en de kerstdagen om 18.00 uur uitgezonden op NPO Zapp. Zondag 11 september gaat Alleen op de Wereld in première tijdens Film by the Sea.

Remi is een vondeling, maar verder een heel gewone jongen die een heel gewoon leven leidt samen met Betty Barbarin, de moeder die hem gevonden heeft. Tot op zijn elfde verjaardag, als Betty's man na jaren thuiskomt. Hij neemt Remi mee in zijn vrachtwagen en laat hem achter bij een benzinestation. Daar wordt Remi voor de tweede keer in zijn leven gevonden. Hij gaat mee met Vitalis en zijn dieren in hun oude bus. Het is het begin van een avontuurlijke reis waarin Remi vrienden maakt en vrienden verliest en door alle ups en downs eindelijk zijn echte geluk vindt. 

Nog meer informatie over Alleen op de wereld vind je op de site van de serie.

Het verhaal is avontuurlijk en ontroerend, vrolijk en liefdevol

Americanos

Stef Biemans reist met migranten van Guatemala naar de VS

vanaf 29 september elke donderdag om 21.00 uur op NPO 3 (5 afleveringen)

Lees verder & bekijk een voorproefje

De grootste migrantendoorgang ter wereld ligt tussen Guatemala en de Verenigde Staten. Stef Biemans (bekend van o.a. Metropolis, Amor met een snor en Brieven uit Nicaragua) reist langs deze route om uit te zoeken wat mensen zover brengt om deze vrijwel onmogelijke tocht te maken. Waarom willen ze weg en wat hopen ze in Amerika te vinden? Stef woont al jaren in Nicaragua en ziet om hem heen hoe de VS als een magneet aan de Latijns-Amerikanen trekt. Al zijn vrienden dromen van een green card en zouden het liefst morgen nog hun koffers pakken om hun land te verruilen voor een leven in de VS. Bestaat 'ie dan toch nog, de Amerikaanse droom? En hoe ziet die er dan uit in 2016?

Stef Biemans over de serie: 'Door te zien wat deze jongens onderweg meemaken, snap ik opeens hoe groot de wanhoop moet zijn. Verwondering heeft plaatsgemaakt voor een diep respect, want de reis is vrijwel onmogelijk.'
Onderweg spreekt Stef de migranten niet alleen over de reis die ze maken, maar ook over wat ze eten: 'Wat mensen eten is een leidraad in deze serie geworden. Wat je eet, zegt niet alleen veel over wie je bent maar ook over waar je vandaan komt. Zelf ken ik het gevoel van heimwee naar een boterham met hagelslag, omdat ik geëmigreerd ben naar Nicaragua. Daarom kijk ik onderweg van welke maaltijd migranten dromen en welk stukje heimwee op hun bord belandt.'

Werp vast een blik op de afleveringen, bekijk fragmenten en lees een interview met Stef op de site van Americanos.

'Verwondering heeft plaatsgemaakt voor een diep respect, want de reis is vrijwel onmogelijk'

Droomland Amerika

Eelco Bosch van Rosenthal reist door het land dat Obama achterlaat voor zijn opvolger

vanaf zondag 11 september om 20.15 uur op NPO 2 (8 delen)

lees verder & bekijk een voorproefje

In november kiezen de inwoners van de Verenigde Staten een nieuwe president. Nieuwsuur-journalist en voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal reist in de nieuwe 8-delige VPRO-reisserie Droomland Amerika door het land dat Obama achterlaat aan zijn opvolger. Een land dat verandert, maar het streven naar geluk nog altijd voorop heeft staan.

Van een Chinese voorstad van Los Angeles tot de meest gewelddadige wijk van Chicago, van de achtergebleven Mississippi Delta tot een worstelend stadje in Vermont: op acht plekken in Amerika gaan de makers op zoek naar winnaars en verliezers. Bosch van Rosenthal: 'Toen we hieraan begonnen wisten we niet dat het zo'n krankzinnig verkiezingsjaar zou worden. Zelf laten wij het campagnepad links liggen, het is ook geen serie over politiek. Maar de kijker leert wel begrijpen in welke stemming Amerika straks naar de stembus gaat.'

In Droomland Amerika onderzoekt Bosch van Rosenthal de ontmanteling van de Amerikaanse droom, geïnspireerd door het onvolprezen boek van George Packer, The Unwinding. Amerikanen zagen de afgelopen decennia veel oude zekerheden verdwijnen: de volksvertegenwoordiger bleek niet zozeer zijn kiezers te dienen, een baan was niet langer voor het leven. Voor het eerst zeiden mensen dat hun kinderen het niet beter zouden krijgen dan zijzelf. Toch blijken Amerikanen keer op keer weer veerkracht te tonen. Hoe doen ze dat?

De regie is in handen van Hans Pool, die al heel veel moois voor de VPRO heeft gemaakt. HIj won bijvoorbeeld de Zilveren Nipkowschijf met de serie Van Dis in Afrika met auteur Adriaan van Dis en maakte met Jelle Brandt Corstius de documentaire-reeksen Van Moskou tot Magadan en Van Moskou tot Moermansk.

Nog meer zien van Droomland Amerika? Ga naar de site van het programma.

Voor het eerst denken Amerikanen dat hun kinderen het niet beter zullen krijgen dan zijzelf

Onzichtbaar Nederland

Een visuele reis door de tijd

vanaf donderdag 17 november om 22.30 uur op NPO 1 (acht delen) + online spel & VR-beleving

lees verder

De makers van de succesvolle VPRO-serie Nederland van Boven komen terug met een nieuw crossmediaal project. De serie Onzichtbaar Nederland, die vanaf 3 november op NPO 1 wordt uitgezonden, neemt je mee op een visuele reis door de tijd, op televisie, met een online spel en in virutal reality. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken brengt de serie niet alleen veranderingen in ons landschap in kaart, maar laat hij je ook de veranderingen zien in de blik waarmee we als Nederlanders naar de inrichting van ons land kijken.

Het uitgangspunt van elke aflevering vormt een gebeurtenis uit het verleden die grote invloed heeft gehad op de verandering van ons landschap. Door beelden van toen en nu met elkaar te combineren, worden deze veranderingen zichtbaar. Zo zie je in de aflevering over de stad dat Hoog Catharijne in Utrecht is gevormd, of volgens sommigen is misvormd, door de plannen om een snelweg dwars door Utrecht aan te leggen. De snelweg ging uiteindelijk niet door maar er kwam wel een parkeergarage, het begin van Hoog Catharijne zoals we het nu kennen. 

Onzichtbaar Nederland toont ook de bijzondere verhalen van mensen die de veranderingen hebben meegemaakt. Zo komt in de aflevering over water het verhaal aan bod van de familie Vos uit Gouderak die in de jaren '60 naast de Hollandsche IJssel woonde. Hun huis was op een flinke berg giftig afval gebouwd. Toen dit twintig jaar later werd ontdekt, werden alle inwoners van het gebied gedwongen hun huis te verlaten. Maar wat moest meneer Vos doen met het reusachtige orgel dat hij eigenhandig in de huiskamer had gemonteerd?

Meer over Onzichtbaar Nederland vind je op de site van de serie.

Hoog Catharijne is gevormd door het plan voor een snelweg dwars door Utrecht

TreurTeeVee

Tragikomisch, absurdistisch programma van het Amsterdamse makerscollectief Circus Treurdier

begin 2017 op NPO 3 (4 delen)

lees verder & bekijk een voorproefje

TreurTeeVee komt begin 2017 met vier nieuwe afleveringen. Het absurdistische programma met Ellen Parren, Jan-Paul Buijs, Thomas Spijkerman en Peter van Rooijen was in 2014 voor het eerst met twee pilotafleveringen online te zien op vpro.nl en in 2015  te zien in de 3LAB-week, het platform van NPO 3 waarop televisietalent zich eenmalig mag presenteren. Het kwam daar uit de bus als de absolute publiekslieveling.

TreurTeeVee is de tragikomische televisieserie van het Amsterdamse makerscollectief Circus Treurdier. Sketch, drama en muziek worden op originele wijze gecombineerd en in elke aflevering wordt een ander thema onder handen genomen. In een absurdistisch vormgegeven wereldstad worstelen de vier hoofdpersonen met zichzelf en de maatschappij.

Zo is daar Yolanda, de kettingrokende psychotherapeute die haar eigen leven maar niet op de rit krijgt. Koenijn, een zingende filosoof in konijnenpak. Uusbief, de burgerlijkste man van de stad, die wordt gestalkt door zijn perverse fantasieën. En last but zeker not least: Frederik Kaak, de ijdele televisiepresentator, die in zijn honger naar roem met veel flair over lijken gaat.   

Bekijk de pilotuitzendingen en lees meer over TreurTeeVee op vpro.nl/treurteevee.

In een absurdistisch vormgegeven wereldstad worstelen de vier hoofdpersonen met zichzelf en met de maatschappij

Wit is ook een kleur

een documentaire van Sunny Bergman over boze witte mensen

uitzenddatum volgt

lees verder

Gedurende de laatste twee jaar - sinds ze zich actief en publiekelijk associeert met de antiracismestrijd in Nederland - komt filmmaker Sunny Bergman veel boze witte mensen tegen. Met de film Wit is ook een kleur wil ze onderzoeken waar de boosheid en verontwaardiging vandaan komen die bij deze witte mensen de kop opsteken als ze worden aangesproken op het al dan niet verborgen racisme in onze ogenschijnlijk niet-racistische samenleving.

In 2014, na Bergmans film Zwart als roet (2014), kwam het gesprek op gang over dagelijks racisme en white privilege. Behalve bewustwording riep deze film ook veel verongelijktheid op. Sinterklaas en zijn zwarte ‘knechten’ bleken een heilig huisje in de Nederlandse cultuur en de traditie leek tot op dat moment onaantastbaar hoog verheven boven het debat over ingesleten cultureel racisme. De film riep daardoor heftige emoties op en was dagenlang trending op twitter.

Wit is ook een kleur gaat door waar Zwart als roet eindigde. Vreedzaam samenleven binnen een multiculturele samenleving ziet Sunny Bergman als een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. 

Doorgaans worden discriminatie en uitingen van racisme buiten de witte (hoger opgeleide) groep neergelegd. Lager opgeleiden, PVV stemmers, die zijn het probleem! Want die hebben racistische denkbeelden. En immigranten zijn het probleem, want die hebben moeite met integratie!

Met deze nieuwe film wil Bergman de blik op zichzelf richten: 'Hoe problematisch is wit zijn? En hoe voeden we onze kinderen op? Welke beelden kleuren onze blik? Doordat de wereldgeschiedenis altijd is beschreven vanuit een Westers, wit, eurocentrisch perspectief nemen we aan dat dit de neutrale objectieve blik is. Terwijl deze witte blik natuurlijk ook gekleurd is. Door te denken dat je zelf neutraal bent, terwijl andere groepen dat niet kunnen zijn. Daarmee plaats je jezelf als groep al boven andere groepen. Bovendien hebben we op allerlei subtiele en minder subtiele manieren aangeleerd dat wit superieur is. Uiteindelijk zullen we het witte superioriteitsdenken ter discussie moeten stellen; de morele en culturele verhevenheid die witte mensen vaak ongewild met zich meedragen. De film beoogt te laten zien dat verhevenheid  uiteindelijk een handicap is. Bewustzijn is de eerste stap naar verandering', aldus Bergman.

'We hebben op allerlei subtiele en minder subtiele manieren aangeleerd dat wit superieur is'

Toren C

Margôt Ros en Maike Meijer in de kantoorhel

vanaf zondag 11 september, 21.10 uur op NPO3

lees verder & bekijk een voorproefje

Slechter kun je de week niet beginnen. Margôt Ros en Maike Meijer kruipen vanaf zondag 11 september opnieuw in de huid van zo'n veertig verschillende karakters die het bedrijvencomplex Toren C bevolken. Een kantoorhel van acht verdiepingen, tot de nok toe gevuld met aan deliria grenzende situaties.

Neem een kijkje op de set en check op Facebook de laatste nieuwtjes en deleted scenes. Kijke pannekoek!

Een kantoorhel van acht verdiepingen, tot de nok toe gevuld met aan deliria grenzende situaties

De Trek

Bram Vermeulen verdiept zich in Afrikaanse migratie

vanaf zondag 6 november om 20.15 uur op NPO 2 (4 afleveringen)

lees verder & bekijk een voorproefje

In het debat over migratie wordt heel veel óver maar weinig mét migranten gesproken. In de nieuwe VPRO-serie De trek reist doet correspondent Bram Vermeulen dat wel, in vier Afrikaanse landen. In Niger maken we kennis met de risee van deze tijd, hij die van de migratie de schuld krijgt: de smokkelaar. In Senegal vinden we de nabestaanden van de onbekende drenkeling, die verdronk op weg naar Europa.

In Zuid-Afrika draait het om de Afrikaan die zelf niks van migranten moet hebben: de xenofoob. En in Nigeria trekken we op met de migrant die Europa werd uitgezet en thuis weer opnieuw moet beginnen: de gedeporteerde. De trek is een actuele en urgente reisserie, dicht op de huid van de migrant in een poging meer te weten te komen over hét debatonderwerp van deze tijd. Over de migrant, en dus ook over onszelf. 

Meer over De trek vind je op de programmapagina.

De serie is een poging meer te begrijpen van de migrant, en dus van onszelf

Eng

Griezelige jeugdserie

vanaf zondag 11 september wekelijks om 17.55 uur op NPO Zapp (9 afleveringen)

lees verder & bekijk een voorproefje

Kun je het je nog herinneren? Het gevoel dat je had wanneer je als kind iets spannends op de televisie zag? Met je hand voor je gezicht, stiekem kijken door je vingers? Dat is Eng! Op zondag 11 september start Eng, de nieuwe filmische jeugdserie van de VPRO. Met negen op zichzelf staande afleveringen biedt Eng een divers palet griezelige en bloedstollende avonturen, waarbij kinderen gegarandeerd van begin tot eind op het puntje van hun stoel zitten. 

Eng vertelt in elke aflevering een afzonderlijk verhaal van dappere kinderen die hun angst overwinnen. Zo brengt de zoektocht naar de weggelopen hond van Tim hem in een mysterieuze wereld, wordt Lena geopereerd in een heel vreemd ziekenhuis en verandert de kickboksdroom van Younes tijdens het trainingskamp langzaam in een nachtmerrie. Mads en Ruben logeren bij een geheimzinnige oudtante, die er iedere nacht stiekem op uit gaat.

Eng wordt gemaakt door een mix van jonge makers en bekende gezichten uit de Nederlandse film- en tv-wereld. Zo werken onder anderen Michiel ten Horn (Aanmodderfakker, De Ontmaagding van Eva van End), David Lammers (Van God Los, Langer Licht), Don Duyns (Lang & Gelukkig, Missie Aarde), Tijs van Marle (Mees Kees, Dummie de Mummie, Bouwdorp), Simone van Dusseldorp (Kikkerdril, Aap Poot Pies) en Ena Sendijarevic (Import) aan de serie. 

Op de programmasite van Eng kom je nog meer te weten over de serie en de hoofdrolspelers

Een divers palet griezelige en bloedstollende avonturen

Himmlers hersens heten Heydrich

De aanslag op het brein achter de Holocaust

vanaf zondag 6 april om 20.15 uur op NPO 2 (7 afleveringen)

lees verder

Op 27 mei 1942 werd Reinhard Heydrich, rechterhand van Himmler en architect van de volkerenmoord op de joden, het slachtoffer van een wat knullige aanslag. De stengun van de daders blokkeerde, een inderhaast gegooide bom miste doel. Heydrich leek het te overleven maar zou een week later toch sterven aan zijn verwondingen. 

De nieuwe VPRO-serie Himmlers hersens heten Heydrich neemt deze aanslag als uitgangspunt. Losjes gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet zoomt de serie in op de twee daders en het slachtoffer. De laatste is, wellicht door zijn vroege dood, bijna vergeten. Toch deed hij zijn bijnamen, 'het Blonde Beest' en 'de Slager van Praag', alle eer aan. Hij was meedogenloos voor vriend en vijand en zoals Binet als schijft: het is ongelofelijk te zien hoe vaak hij achter de schermen het centrale punt was van waaruit alle gruwelijkheden georkestreerd werden. 

Reinhard Heydrich in 1940

Reinhard Heydrich in 1940

Heydrich was wel een serie waard. Maar dat gold zeker ook voor de twee mannen die vanuit Engeland met een parachute in het bezette Tsjechië landen om daar te zoeken naar een manier om Heydrich te doden. Een zelfmoordmissie, zouden we nu zeggen, want de kans dat ze weg zouden komen was nihil.

De serie beweegt ogenschijnlijk kriskras door de Tweede Wereldoorlog, vanuit een heel ander perspectief. Losjes springend van gruwel naar ironie en verbazing, met de schrijver Binet als meereizend, peinzend commentator. Een tot nu toe niet eerder gebruikte verhaalvorm creëert moedwillig verwarring. Vraagt oplettendheid. Roept nu weer afkeer op, dan weer sympathie. Een rollercoaster van meeslepende verhalen en bizarre details, die constant links met het heden in zich bergen - voor wie dacht dat we na 1945 de onmenselijkheid achter ons hadden gelaten. 

Een rollercoaster van meeslepende verhalen en bizarre details

de Maatschap

Geïnspireerd op de geschiedenis van een bekende advocatenfamilie

in 2017 op NPO 2

lees verder & bekijk een voorproefje

Voor de vierdelige dramaserie De maatschap hebben de schrijvers zich laten inspireren door de familiegeschiedenis van een bekende Nederlandse advocatenfamilie. De tv-serie, die in 2017 op NPO 2 wordt uitgezonden, vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van het familie-imperium Meyer. Van de grond af bouwt de jonge Matthias Meyer een advocatenimperium dat in het naoorlogse Nederland zijn weerga niet kent. Niet alleen dat, hij bouwt een familie. Een hecht gezin, één tegen de wereld. Zijn vier zonen zullen zijn inzet, zijn flair en zijn intelligentie verder uitdragen. Met z’n vijven trotseren de Meyers de boze buitenwereld. Maar de vanzelfsprekende loyaliteit van de vier zoons aan hun vader en aan elkaar wordt van binnenuit ondermijnd. Naast deze familiegeschiedenis gaat De maatschap over de ontwikkeling van de (straf)advocatuur in Nederland. 

Een verhaal over de opkomst en ondergang van een familie-imperium

Made in Europe

Gebaseerd op de bestseller van Pieter Steinz

vanaf maart 2017 op NPO 2 (8 afleveringen)

lees verder & bekijk een voorproefje

De documentaireserie Made in Europe is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Pieter Steinz over de kunst en cultuur die Europeanen bindt. In een Europa dat in rap tempo verandert reist schrijver Dimitri Verhulst door het continent. Aan de hand van een achttal thema's, waaronder rebellie en verbeelding, legt hij bloot wat de kunst is die Europeanen verbindt. Wat is de relatie tussen Socrates, Pippi Langkous en Pussy Riot? Of tussen de minirok, Scandithrillers zoals The Bridge en schrijfster Virginia Woolf? Een roadmovie langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur. 

Schrijver Dimitri Verhulst laat al reizend zien wat de kunst is die Europeanen verbindt

The Mind of the Universe

Een reis langs de grenzen van onze kennis

vanaf januari 2017 op NPO 2 (8 afleveringen)

lees verder & bekijk een voorproefje

In de nabije toekomst gaan we gevaarlijke virussen gebruiken als medicijn, kunnen we nieuwe  organen maken, snappen robots onze gevoelens, zijn emoties volledig programmeerbaar, verbinden we onze hersenen direct met elkaar, maken we kunstmatig leven en zit de werkelijkheid heel anders in elkaar te zitten dan we nu denken. Dit stellen de meest vooraanstaande wetenschappers van dit moment. Zij zoeken de grenzen van onze kennis op en gaan daar overheen. In de nieuwe VPRO-serie The Mind of the Universe een portret van deze onderzoekers die werken aan de wereld van morgen. Robbert Dijkgraaf voert de kijker langs ‘The Minds’ die de wereld van morgen maken, hij reflecteert op hun onderzoek, plaatst hun kennis in een breder kader en vraagt zich af wat de wetenschap van vandaag betekent voor de wereld van morgen. 

The Mind of the Universe volgt deze wetenschappers dicht op de huid en laat zien waar zij precies mee bezig zijn. De bijzondere, soms zelfs intieme portretten geven inzicht in de wijze waarop zij aan hun ideeën en kennis komen. Een voorbeeld is de wetenschapper die programma’s ontwerpt voor de ontwikkeling van kunstmatige breinen, ’s ochtends als hij wakker wordt letterlijk zijn slaap-waaktoestand gebruikt voor het bedenken van nieuwe ideeën. 

Naast de tiendelige televisieserie wordt er ook een dynamische digitale omgeving online opgezet. Samen met het Instituut voor Beeld en Geluid wordt het originele research- en filmmateriaal digitaal ontsloten. Het komt vrij beschikbaar voor iedereen die het naar eigen inzicht wil gebruiken en verrijken. Deze arena van uitwisseling van kennis en ideeën draagt bij aan een wereldwijde interactieve leerervaring. Op die manier wil The Mind of the Universe zelf ook bijdragen aan de groei van onze kennis.

Mede dankzij het internationale en mondiale karakter van The Mind of the Universe als laboratorium van ideeën en als open forum voor dialoog, heeft UNESCO, de wetenschaps- en educatie tak van de VN, besloten om het project officieel steun – een patronage – te verlenen. Daarmee wil ze bevorderen dat andere externe partijen ook een bijdrage leveren. The Mind of the Universe wordt daarmee een uniek internationaal open source televisie- en internetproject over de kennis van morgen.

‘Als gevolg van duizend miljoen jaar evolutie, wordt het universum zich bewust van zichzelf, kan het iets begrijpen van zijn lang vervlogen verleden en de mogelijke toekomst.’ - Julian Huxley, evolutiebioloog, schrijver en humanist

Bijzondere, soms zelfs intieme portretten geven inzicht in de wijze waarop topwetenschappers aan hun ideeën en kennis komen

Roze wolk

Een documentaire over postpartum depressie

maandag 26 september om 21.00 uur op NPO 2

lees verder

Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart? 2Doc: Roze Wolk probeert dit persoonlijke, kwetsbare en pijnlijke proces bespreekbaar te maken.

Wat doet het met je als je na de geboorte van je kind geen liefde en connectie voelt en het gevoel hebt geen goede moeder te zijn? Documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans maakte het zelf mee. Voor meer vrouwen moet dit herkenbaar zijn: 1 op de 10 vrouwen lijdt aan post-partum depressie. Waarom is hier zo weinig over bekend?

Het grote taboe dat om postnatale depressie hangt, weerhield haar ervan erover te praten. Om meer aandacht en begrip voor dit onderwerp te creëren, besloot ze er een film over te maken. 

 In 2Doc: Roze Wolk vertellen vier moeders op een openhartige en intieme manier vanuit hun eigen perspectief wat ze met hun jonge gezin en partner hebben meegemaakt of waar ze nog middenin zitten. Eindelijk kunnen ze hun hart luchten. Regie Anne-Marieke Graafmans, geproduceerd door Baldr Film, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds.

Meer over deze documentaire is te vinden op vpro.nl/rozewolk

Wat doet het met je als je na de geboorte van je kind geen liefde voelt?

Riphagen

Jeroen van Koningsbrugge als jodenverrader

speelfilm; in 2017 als driedelige serie op televisie

lees verder & bekijk een voorproefje

Riphagen is een WOII-misdaad thriller gebaseerd op het leven van Andries ‘Al Capone’ Riphagen. Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge) is niet alleen een bokser, zwarthandelaar en souteneur, maar vooral een fervent Jodenjager. Riphagen wordt onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers en waant zich hierbij onaantastbaar. Maar als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op hem.

Riphagen is niet alleen een bokser, zwarthandelaar en souteneur, maar vooral een fervent Jodenjager

De Westerlingen

Jonge mensen dompelen zich onder in andere culturen

vanaf januari 2017 op NPO 3 (8 afleveringen)
 

lees verder

Eén westerling. Eén week. Ergens in de wereld in een compleet andere cultuur. Dag en nacht volgt een maker opmerkelijke jonge mensen, die hem of haar meenemen in hún wereld. Een wereld die lang niet altijd meer zit te wachten op onze westerse idealen.

Feesten, haten, liefhebben, bidden en werken: de Westerlingen beleven avonturen op hun logeeradres met mensen die heel anders in het leven staan dan wij. Op zoek naar nieuwe ideeën, verbluffende inzichten en totaal andere waarheden.

De wereld zit lang niet altijd te wachten op onze westerse idealen

Schuldig

Documentaireserie over een volksbuurt verbonden door schulden

vanaf maandag 14 november rond 22.00 uur bij de HUMAN op NPO 1 (6 delen)

Lees verder

De Vogelbuurt staat centraal in de nieuwe zesdelige documentaireserie Schuldig. Regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould raakten de afgelopen tien jaar nauw betrokken bij de bewoners van deze volksbuurt in Amsterdam-Noord, waar schulden aan de orde van de dag zijn. Door in te zoomen op deze microkosmos, toont de serie de dagelijkse strijd tegen ongeopende rekeningen en een vastgelopen systeem.

Regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould: '"Wie schulden maakt, moet op de blaren zitten", zo wordt er snel gedacht. Maar in de Amsterdamse Vogelbuurt zien wij al jaren hoe schrijnend en ingewikkeld het probleem in werkelijkheid is. We willen het grote verhaal vertellen door alle betrokkenen een gezicht en een hart te geven. Tegelijkertijd hopen we een documentaireserie te maken die even spannend en ontroerend is als fictie.'

Terwijl buurtbewoners worstelen met boetes en schaamte, staan deurwaarders en hulpverleners voor gesloten deuren. De incassomanager wil doorgronden waarom mensen hun kop in het zand steken. Op het stadhuis roept de wethouder schuldhulp uit tot speerpunt van zijn beleid. En intussen blijven de rekeningen zich opstapelen.

In Schuldig leren we ze allemaal persoonlijk kennen: de wanbetaler, deurwaarder, hulpverlener, schuldeiser en wethouder - onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hun motieven verschillen maar ze delen het verlangen om een oplossing te vinden voor het probleem. De zesdelige serie toont hun veerkracht, hoop en humor, maar ook de absurditeit van een geldverslindend circus waarin iedereen een eigen rol heeft. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus wie draait er op voor de rekening?

In Schuldig leren we ze allemaal persoonlijk kennen: de wanbetaler, deurwaarder, hulpverlener, schuldeiser en wethouder - onlosmakelijk aan elkaar verbonden

advertentie