Nieuw in 2019: zomerprogrammering

Maak je op voor een flinke dosis grensverkenning. Met een zomer vol documentaires, interessante interviews en gloednieuwe podcasts.

In het najaar maken we de programma's voor de rest van 2019 bekend. Houd de website in de gaten.

scroll of klik hier

Hoe leer je mensen beter kennen dan een dagje met ze door te brengen in en rondom je bungalow? In Tims ^ tent maar dan in een bungalow met sterren ontvangt Tim den Besten zes bijzondere gasten die hij om verschillende redenen bewondert. In dit vierde seizoen ontmoet Tim voor één keer niet de sterren van de toekomst maar de sterren van nu: Eva Jinek, Maxim Hartman, Sylvana Simons, Roxeanne Hazes, Rob Jetten en Pepijn Lanen.

Tims ^ tent: maar dan in een bungalow met sterren, elke zondag, 22.45 uur, NPO 3 & YouTube

Deze zomer zenden we vijf internationale documentaireseries uit. Series met de mooiste verhalen uit de hele wereld, waaronder veel prijswinnaars en festivalfavorieten. Zo komen in The Clinton Affair alle schandalen rond president Bill Clinton langs. En volg je in America to Me een school met een etnische, economische en culturele smeltkroes: de Amerikaanse maatschappij in het klein.

Zomerdocumentaires, juli & augustus, NPO 2

De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. Ook dit jaar weer, met zomergastenfilms en podcast.

VPRO Zomergasten, vanaf zondag 28 juli, 20.15 uur, NPO 2

Radio Cinema

VPRO Cinema en Nooit Meer Slapen slaan de handen ineen voor een nieuwe podcast genaamd Radio Cinema. Het is dé podcast over film, door Pieter van der Wielen en Maartje Willems. Elke donderdag.

Yous & Yay

Zin om te luisteren naar een boeiend dialoog? Sef en Pepijn hebben maandelijks een héél lang gesprek met een interessant iemand in de studio.

Het beste van Biesheuvel

Auteur Maarten Biesheuvel is tachtig jaar geworden. VPRO eert hem met een twintigdelige podcast vol verhalen uit het radioarchief. Elke donderdag en maandag een nieuwe aflevering.

Psychocandy

Na 25 jaar keert Lotje IJzermans terug als radio-dj in een podcast vol alternatieve muziek van toen en van nu. Met eigentijdse artiesten, maar ook muziek uit het verleden. Elke donderdag.

El Tarangu

El Tarangu is een zesdelige podcastreeks waarin audiocollectief Schik op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? Elke maandag.

Radio Bergeijk

Na bijna twaalf jaar komt er een nieuwe reeks van het roemruchte hoorspel. Toon en Peer bespreken opnieuw het wel en wee van het Brabantse dorp Bergeijk. Vanaf dinsdag 27 augustus.

In de documentaire Halfgoden reist transgendermodel Valentijn De Hingh naar India, waar al eeuwenlang een diep ingewortelde cultuur rondom het derde geslacht bestaat. Ze legt contact met deze gemeenschap en komt er snel achter dat transgenders in India regelmatig te maken krijgen met hevig geweld en misbruik.

3LAB: Halfgoden, zondag 28 juli, 23.15 uur, NPO 3

Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Vaak als iets ertussenin. Wat voor de een normaal taalgebruik is, ervaart de ander als een belediging of een vorm van homofobie. Terwijl er discussie wordt gevoerd 'of je nog wel alles kan zeggen in dit land', onderzoekt Nicolaas in Pisnicht: The Movie wat de impact is van deze woorden op (jonge) homo’s.

Pisnicht: The Movie, donderdag 1 augustus, 21.00 uur, NPO 3

In de tiendelige documentaireserie America to Me volgt filmmaker Steve James twaalf leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een eliteschool in een buitenwijk van Chicago. De school is een etnische, economische en culturele smeltkroes; de Amerikaanse maatschappij in het klein. Leerlingen, hun familie en het docentenkorps vertellen over de barrières waarmee hedendaagse tieners te maken krijgen.

America to Me, al te zien op NPO Start Plus & vanaf maandag 12 augustus, 22.40 uur, NPO 2

Tegenlicht

online producties ♦ naar de site

Argos

elke zaterdag, 14.00 uur, NPO Radio 1 ♦ naar de site

Vrije Geluiden

elke zondag, 10.30 uur, NPO 1 ♦ naar de site

VPRO Boeken

elke zondag, 11.20 uur, NPO 1 ♦ naar de site

Nooit Meer Slapen

late night cultuur, elke dag, 0.00 uur, NPO Radio 1 ♦ naar de site

Bureau Buitenland

elke werkdag, 19.00 uur, NPO Radio 1 ♦ naar de site

OVT

elke zondag, 10.00 uur, NPO Radio 1 ♦ naar de site

Documentaires

verschillende documentaires op NPO 2 en 3 ♦ naar de site

VPRO Cinema

alles over films via VPRO Cinema ♦ naar de site

3voor12

alles over muziek op de radio en online ♦ naar de site

Bij het aanbreken van een nieuw jaar vol goede voornemens vindt de VPRO het tijd voor een Nationale zwelgavond. In een tachtig minuten durende studioshow brengt Tim den Besten samen met gasten en publiek een ode aan de menselijke misère en krijgt melancholie ruim baan. Een greep uit het programma: Georgina Verbaan vertelt over haar sociale ongemakken, kunstkijkers Ko & Kho zwelgen in de kunst en Stephanie Louwrier geeft een demotiverende speech.

kijk De Nationale Zwelgavond

Joardy Season is een achtdelige online serie gebaseerd op het typetje Harco. Een eigenaardige samenstelling van vreemde verhalen waarin steeds een ander tragikomisch figuur centraal staat. Een absurdistische en kleurrijke serie over de mens, gezien door de zeshoekige bril van Harco.

kijk Joardy Season, op het YouTube-kanaal van NPO 3 en VPRO.nl

Wat blijft er van je over als je oude leven in één klap voorbij is? In de vierdelige documentaireserie wordt een aantal mensen gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. We zien hoe ze met vallen en opstaan werken aan het vormgeven van hun nieuwe leven, dat in veel opzichten drastisch is veranderd als gevolg van een ongeval of ernstige aandoening.

kijk Stuk

Het gebruik van prestatieverhogende middelen onder jongeren lijkt steeds vaker voor te komen. In de 3LAB documentaire Onder druk duikt Juul Op den Kamp in de belevingswereld van jonge studenten die koste wat het kost carrière willen maken. Ook als dat betekent dat ze hun fysieke en mentale gezondheid daarvoor opzij moeten zetten.

kijk 3LAB: Onder druk

Van 23 tot en met 31 maart staat de Boekenweek in het teken van 'De moeder de vrouw'. Ook de VPRO besteedt weer volop aandacht aan de Boekenweek. Op deze pagina vind je een overzicht van wat je kunt verwachten. Onder andere: een feestelijke extra uitzending van VPRO Boeken, De bibliotheek met Frans Bromet en Van Kooten en De Bie's Moeders de Vrouwen.

bekijk en beluister alles van de VPRO Boekenweek

Ongesigneerd

Podcast over onopvallend design. Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepen zich in het ontwerp van onze dagelijkse omgeving: van fietspad tot vibrator. Luister alle afleveringen van het derde seizoen.

De Deense Detective

De muzikale thrillerpodcast is terug na het succesvolle eerste seizoen. Een gevaarlijke zoektocht naar waarheid, liefde en gerechtigheid. Luister alle afleveringen van de podcast.

Waarom

Waarom is een vijfdelige podcast van Eva Moeraert over een fatale vriendschap in de jaren '90. Waarom stapten deze twee jongens uit het leven? Luister alle afleveringen.

De Blankenberge Tapes

Wat hebben twee moordzaken, een prille liefde en een hotel in Blankenberge met elkaar te maken? Luister de spannende misdaadserie-podcast De Blankenberge Tapes.

Makkelijk Scoren is een nieuw satirisch programma over sport. Presentatoren Tex de Wit, Jonathan van het Reve en Diederik Smit nemen in hoog tempo de sportweek door aan de hand van elkaar. Makkelijk Scoren is perfect voor mensen die elke dag sport kijken, maar ook voor mensen die sport haten of het eigenlijk vaker zouden willen kijken. Sport was niet grappig, tot nu.

kijk Makkelijk Scoren

Echte mannen zijn stoïcijns, huilen nooit en maken harde grappen. In 2Doc: Man Made onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn.
Ook te zien, 2Doc kort: Acting Straight. In navolging op 2Doc: Man Made onderzoeken Tofik Dibi en Willem Timmers mannelijkheid in de gayscene.

kijk 2Doc: Man Made
kijk 2Doc kort: Acting Straight

In de televisieserie De wilde ruimte onderzoekt wetenschapsjournalist Anna Gimbrere de toekomstige mogelijkheden van de mensheid in de ruimte. Het verkennen van het ‘onbekende’ is een onweerstaanbare menselijk verlangen, want de ruimte lonkt. De wilde ruimte brengt in zes afleveringen alle ontwikkelingen in kaart; de nieuwe race naar de ruimte is begonnen.

kijk De wilde ruimte

In de reisserie Moja Polska! (Mijn Polen) neemt de Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode de kijker in vijf afleveringen mee door Polen zoals het niet eerder in beeld is gebracht. Ze onderzoekt hoe het mogelijk is dat haar moederland gedurende haar leven zo sterk is veranderd.

kijk Moja Polska!

Een openhartig gesprek over vagina's, zelfbevrediging en hoe hard je moet kreunen. In de vijfdelige webserie Sekszusjes TV bespreken de zussen Krista en Marcelle hun twijfels, pijnlijke ervaringen en onzekerheden. Ze delen hun diepste geheimen, die zelfs de zusjes niet van elkaar weten. Zonder reserves, taboes of stoere taal.

kijk Sekszusjes TV

Taarten van Abel

Bakker Abel (Siemon de Jong) blijft gewoon bakken. Bekijk de afleveringen van het zestiende seizoen.

Zeven kleine criminelen

Zeven vrienden overvallen een bank. Lukt het ze? Bekijk alle afleveringen hier.

De regels van Floor

Meer eigenwijze gedachten en bijzondere inzichten van Floor. In Floors wereld bedenken kinderen hun eigen regels. Bekijk de afleveringen van het tweede seizoen.

Nog een week

Serie over kinderen die zich voorbereiden op een spannende gebeurtenis die voor even hun leven op z’n kop zet. Alle afleveringen van seizoen 2 staan online.

Hoofdzaken

In Hoofdzaken krijgen kinderen een knipbeurt bij de Brabantse kapper Marko, en vertellen zij hoe ze in het leven staan. Kijk alle afleveringen.

Ersin Kiris is journalist en een paar weken per jaar vakantieganger. Hij is gefascineerd door populaire vakantiebestemmingen, omdat er zoveel is dat je niet ziet, niet verstaat of niet begrijpen kan. In het tweede seizoen van Ersin in wonderland onderzoekt hij wat er speelt achter de façade van vakantieparadijzen. Het eerste seizoen werd in 2018 genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf.

kijk Ersin in wonderland

In De outsiders gaat Tim den Besten op zoek naar mensen die bewust kiezen voor een leven buiten de gebaande paden. Zo ontmoet hij een man die bij gebrek aan vertrouwen in de gezondheidszorg zijn heil zoekt in de helende kracht van de natuur en gaat hij jagen met een veganist die die bio-industrie schuwt. Wat zeggen de verhalen van deze en andere outsiders over de manier waarop de meesten van ons leven?

kijk De outsiders

Bijna een jaar lang filmde regisseur Marijke Schonewille met haar mobiele telefoon het wel en wee van de hoogbejaarde bewoners van verzorgingshuis de Drie Hoven in Amsterdam. In dit tehuis wonen de ‘ouden van dagen’ in warm gezelschap van elkaar en hebben zij zich verzoend met de gedachte er te zullen sterven. Helaas wordt deze rustgevende zekerheid begin 2018 bruut verstoord als bekend wordt dat de Drie Hoven moet sluiten. De video's van Marijke zijn samengebracht in de achtdelige onlineserie.

kijk Uitgewoond

In de vierdelige serie Cuba na Castro reist filmmaker Yuribert Capetillo Hardy door zijn geboorteland, dat hij vijftien jaar geleden verliet op zoek naar een betere toekomst. In de tussentijd is er veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. De Cubanen zijn steeds bezig met het zoeken naar ruimte tussen de vele regeltjes.

kijk Cuba na Castro

In de tiendelige documentairereeks Rond de Noordzee zien we verrassende verhalen die zich op, rond en in het water afspelen. Achter onze kust bevindt zich namelijk een wereld die wij amper kennen, een rijke geschiedenis die landsgrenzen overschrijdt. Van de komst van de Vikingen tot de noodlottige stormen die Zeeland onbewoonbaar hebben gemaakt. Naast de geschiedenis is er natuurlijk ook plaats voor de rol van de Noordzee vandaag de dag: de visvangst, de booreilanden en ecologie komen allemaal aan bod.

kijk Rond de Noordzee

Mijn vader is een afhaalchinees

Een podcastserie over identiteit en eten. Is onze maag toleranter dan ons hoofd? Luister alle afleveringen.

Schroom

Online serie van korte, geanimeerde verhalen over schaamte en ongemak. Kijk de afleveringen hier.

Jaarlijks verslaat de VPRO het Holland Festival in Amsterdam, op tv, radio en online. Prominente gasten op het gebied van theater, dans en muziek worden geïnterviewd en daarnaast zijn er reportages en achtergronden. Bekijk hier het complete programmaoverzicht.

kijk, lees en luister naar Holland Festival

Freddy Trathlener, beter bekend als Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, houdt van koken en van lekker eten. Hij maakt eenmalig het kookprogramma Lekker Fred in het land waarin hij op onnavolgbare wijze laat zien dat eten voor het oprapen ligt als je bereid bent een beetje je best te doen. Maar koken met Fred zou niet compleet zijn als het niet totaal uit de hand loopt.

kijk Lekker Fred in het land

advertentie