Nieuw in 2019

Maak je op voor een flinke dosis blikverruiming. Met vertrouwde reisseries en satire, maar ook veel nieuwe programma's, zoals De wilde ruimte, Sekszusjes TV en Uitgewoond.

scroll of klik hier

In de televisieserie De wilde ruimte onderzoekt wetenschapsjournalist Anna Gimbrere de toekomstige mogelijkheden van de mensheid in de ruimte. Het verkennen van het ‘onbekende’ is een onweerstaanbare menselijk verlangen, want de ruimte lonkt. De wilde ruimte brengt in zes afleveringen alle ontwikkelingen in kaart; de nieuwe race naar de ruimte is begonnen.

De wilde ruimte, elke vrijdag, 21.10 uur, NPO 2

In de reisserie Moja Polska! (Mijn Polen) neemt de Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode de kijker in vijf afleveringen mee door Polen zoals het niet eerder in beeld is gebracht. Ze onderzoekt hoe het mogelijk is dat haar moederland gedurende haar leven zo sterk is veranderd.

Moja Polska!, elke zondag, 20.25 uur, NPO 2

Een openhartig gesprek over vagina's, zelfbevrediging en hoe hard je moet kreunen. In de vijfdelige webserie Sekszusjes TV bespreken de zussen Krista en Marcelle hun twijfels, pijnlijke ervaringen en onzekerheden. Ze delen hun diepste geheimen, die zelfs de zusjes niet van elkaar weten. Zonder reserves, taboes of stoere taal.

Sekszusjes TV, elke vrijdag, 15.00 uur, vpro.nl & YouTube

Taarten van Abel

Bakker Abel (Siemon de Jong) blijft gewoon bakken. Bekijk de afleveringen van het zestiende seizoen.

Zeven kleine criminelen

Zeven vrienden overvallen een bank. Lukt het ze? Elke zondag, 18.30 uur, NPO Zapp →

Hoofdzaken

In Hoofdzaken krijgen kinderen een knipbeurt bij de Brabantse kapper Marko. Elke zondag, 18.15 uur, NPO Zapp →

De regels van Floor

Meer eigenwijze gedachten en bijzondere inzichten van Floor. Elke zondag, 09.10 uur, NPO Zapp →

Nog een week

Serie over kinderen die zich voorbereiden op een spannende gebeurtenis. Elke zondag, 19.25 uur, NPO Zapp →

De slaapservice

Marijn Frank bezoekt kinderen die niet kunnen slapen. Vanaf het najaar te zien. Binnenkort meer informatie.

Koken met konijnen

Koken met konijnen is hét kookprogramma voor je huisdier (en jou). Binnenkort meer informatie.

Bijna een jaar lang filmde regisseur Marijke Schonewille met haar mobiele telefoon het wel en wee van de hoogbejaarde bewoners van verzorgingshuis de Drie Hoven in Amsterdam. In dit tehuis wonen de ‘ouden van dagen’ in warm gezelschap van elkaar en hebben zij zich verzoend met de gedachte er te zullen sterven. Helaas wordt deze rustgevende zekerheid begin 2018 bruut verstoord als bekend wordt dat de Drie Hoven moet sluiten. De video's van Marijke zijn samengebracht in de achtdelige onlineserie.

Uitgewoond, al online te zien & elke zondag, 19.10 uur, NPO 2

In de tiendelige documentairereeks Rond de Noordzee zien we verrassende verhalen die zich op, rond en in het water afspelen. Achter onze kust bevindt zich namelijk een wereld die wij amper kennen, een rijke geschiedenis die landsgrenzen overschrijdt. Van de komst van de Vikingen tot de noodlottige stormen die Zeeland onbewoonbaar hebben gemaakt. Naast de geschiedenis is er natuurlijk ook plaats voor de rol van de Noordzee vandaag de dag: de visvangst, de booreilanden en ecologie komen allemaal aan bod.

Rond de Noordzee, elke dinsdag, 20.25 uur, NPO 2

In De outsiders gaat Tim den Besten op zoek naar mensen die bewust kiezen voor een leven buiten de gebaande paden. Zo ontmoet hij een man die bij gebrek aan vertrouwen in de gezondheidszorg zijn heil zoekt in de helende kracht van de natuur en gaat hij jagen met een veganist die die bio-industrie schuwt. Wat zeggen de verhalen van deze en andere outsiders over de manier waarop de meesten van ons leven?

De outsiders, elke donderdag, 20.55 uur, NPO 3

Radio Cinema

VPRO Cinema en Nooit Meer Slapen slaan de handen ineen voor een nieuwe podcast genaamd Radio Cinema. Het is dé podcast over film, door Pieter van der Wielen en Maartje Willems. Elke donderdag.

Waarom

Waarom is een vijfdelige podcast van Eva Moeraert over een fatale vriendschap in de jaren '90. Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van de serie.

De Blankenberge Tapes

Wat hebben twee moordzaken, een prille liefde en een hotel in Blankenberge met elkaar te maken? Luister vanaf maandag 6 mei de spannende misdaadserie-podcast De Blankenberge Tapes.

Yous & Yay

Zin om te luisteren naar een boeiend dialoog? Sef en Pepijn hebben maandelijks een héél lang gesprek met een interessant iemand in de studio.

Ersin Kiris is journalist en een paar weken per jaar vakantieganger. Hij is gefascineerd door populaire vakantiebestemmingen, omdat er zoveel is dat je niet ziet, niet verstaat of niet begrijpen kan. In het tweede seizoen van Ersin in wonderland onderzoekt hij wat er speelt achter de façade van vakantieparadijzen. Het eerste seizoen werd in 2018 genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf.

Ersin in wonderland, elke donderdag, 21.45 uur, NPO 3

In de vierdelige serie Cuba na Castro reist filmmaker Yuribert Capetillo Hardy door zijn geboorteland, dat hij vijftien jaar geleden verliet op zoek naar een betere toekomst. In de tussentijd is er veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. De Cubanen zijn steeds bezig met het zoeken naar ruimte tussen de vele regeltjes.

Cuba na Castro, vanaf zondag 5 mei, 20.15 uur, NPO 2

In de tiendelige documentaireserie America to Me volgt filmmaker Steve James twaalf leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een eliteschool in een buitenwijk van Chicago. De school is een etnische, economische en culturele smeltkroes; de Amerikaanse maatschappij in het klein. Leerlingen, hun familie en het docentenkorps vertellen over de barrières waarmee hedendaagse tieners te maken krijgen.

America to Me, al te zien op NPO Start Plus & vanaf maandag 12 augustus, 22.40 uur, NPO 2

Mijn vader is een afhaalchinees

Een podcastserie over identiteit en eten. Is onze maag toleranter dan ons hoofd? Verschijnt in het voorjaar.

Schroom

Online serie van korte, geanimeerde verhalen over schaamte en ongemak. Elke maandag een nieuwe aflevering.

Brieven aan Andalusië is een persoonlijke reisserie van Stef Biemans die recentelijk met zijn familie naar Zuid-Spanje verhuisde vanwege de politieke onrust en protesten in Nicaragua. Het land waar hij al vijftien jaar woonde. Om contact met de mensen uit zijn nieuwe omgeving te krijgen, stuurt hij brieven met vragen over het Andalusië van nu, van toen en van altijd. Deze serie zal een jaarverslag van deze correspondentie worden.

Brieven aan Andalusië, najaar 2019, NPO 2

De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. Wat is er in hemelsnaam de afgelopen twintig jaar met Europa gebeurd? Waar ging het mis? Wat bleef er over van alle grote verwachtingen? Dat is hét thema van een nieuwe documentaireserie van Stefanie de Brouwer en Roel van Broekhoven. Het is een vervolg op de 35-delige serie In Europa uit 2007 over de geschiedenis van het continent in de 20e eeuw.

vervolg op In Europa, najaar 2019 op tv, radio en online

De VPRO volgt de lange weg van tien jonge topsporters die dromen van deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hun levens zijn de komende jaren online te volgen. Aan de vooravond van de Spelen in 2020 wordt een documentaireserie over de beloften uitgezonden. 

De beloften, volg online en kijk in 2020 op tv

Tegenlicht

online producties & kijk afleveringen ♦ naar de site

Argos

elke zaterdag, 14.00 uur, NPO Radio 1 ♦ naar de site

Vrije Geluiden

elke zondag, 10.30 uur, NPO 1 ♦ naar de site

VPRO Boeken

elke zondag, 11.20 uur, NPO 1 ♦ naar de site

Buitenhof

elke zondag, 12.10, NPO 1 ♦ naar de site

OVT

elke zondag, 10.00 uur, NPO Radio 1 ♦ naar de site

Bureau Buitenland

elke werkdag, 19.00 uur, NPO Radio 1 ♦ naar de site

Nooit Meer Slapen

late night cultuur, elke dag, 0.00 uur, NPO Radio 1 ♦ naar de site

Documentaires

verschillende documentaires op NPO 2 en 3 ♦ naar de site

VPRO Cinema

alles over films via VPRO Cinema ♦ naar de site

3voor12

alles over muziek op de radio en online ♦ naar de site

vpro.nl

houd alle VPRO-programma's in de gaten ♦ naar de site

Bij het aanbreken van een nieuw jaar vol goede voornemens vindt de VPRO het tijd voor een Nationale zwelgavond. In een tachtig minuten durende studioshow brengt Tim den Besten samen met gasten en publiek een ode aan de menselijke misère en krijgt melancholie ruim baan. Een greep uit het programma: Georgina Verbaan vertelt over haar sociale ongemakken, kunstkijkers Ko & Kho zwelgen in de kunst en Stephanie Louwrier geeft een demotiverende speech.

kijk De Nationale Zwelgavond

Joardy Season is een achtdelige online serie gebaseerd op het typetje Harco. Een eigenaardige samenstelling van vreemde verhalen waarin steeds een ander tragikomisch figuur centraal staat. Een absurdistische en kleurrijke serie over de mens, gezien door de zeshoekige bril van Harco.

kijk Joardy Season, op het YouTube-kanaal van NPO 3 en VPRO.nl

Wat blijft er van je over als je oude leven in één klap voorbij is? In de vierdelige documentaireserie wordt een aantal mensen gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. We zien hoe ze met vallen en opstaan werken aan het vormgeven van hun nieuwe leven, dat in veel opzichten drastisch is veranderd als gevolg van een ongeval of ernstige aandoening.

kijk Stuk

Was ze slachtoffer of terrorist? Deze vraag staat centraal in de zesdelige documentaireserie The Radical Story of Patty Hearst. Op 4 februari 1974 wordt de negentienjarige kleindochter van de Amerikaanse mediamagnaat William Randolph Hearst ontvoerd en gegijzeld door de revolutionaire groep het Symbionese Bevrijdingsleger (SLA). De grenzen tussen gevangenschap en strijd vervagen als Patty de wereld aankondigt dat ze lid is geworden van de SLA.

The Radical Story of Patty Hearst is niet langer online te zien

Een vier uur durende documentaire over het vermeend kindermisbruik door één van de grootste popsterren ooit: Michael Jackson. De film vertelt het verhaal van twee jongens die beiden afzonderlijk bevriend raakten met Jackson, die hen uitnodigde in zijn unieke en wonderlijke wereld. De interviews met de nu volwassen mannen en hun families maken duidelijk hoe zij zich jarenlang lieten verblinden door de glamour en de fantasiewereld van hun idool.

Leaving Neverland is niet langer online te zien

Ongesigneerd

Podcast over onopvallend design. Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepen zich in het ontwerp van onze dagelijkse omgeving: van fietspad tot vibrator. Luister alle afleveringen van het derde seizoen.

De Deense Detective

De muzikale thrillerpodcast is terug na het succesvolle eerste seizoen. Een gevaarlijke zoektocht naar waarheid, liefde en gerechtigheid. Luister alle afleveringen van de podcast.

In Reizen Waes doet de Vlaamse avonturier Tom Waes landen aan die de gemiddelde toerist links laat liggen. Hij keert in 2019 terug met een nieuw seizoen, met één belangrijke wijziging: deze keer blijft hij binnen de grenzen van het Europese continent. Hij wil tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen, met acht straffe reisreportages vol bizarre ervaringen en ontroerende ontmoetingen. 

Reizen Waes is niet langer online te zien

Het gebruik van prestatieverhogende middelen onder jongeren lijkt steeds vaker voor te komen. In de 3LAB documentaire Onder druk duikt Juul Op den Kamp in de belevingswereld van jonge studenten die koste wat het kost carrière willen maken. Ook als dat betekent dat ze hun fysieke en mentale gezondheid daarvoor opzij moeten zetten.

kijk 3LAB: Onder druk

De driedelige serie Europa achter de schermen laat zien welke felle discussies er achter de gesloten deuren van de EU worden gevoerd en hoe Europese presidenten, premiers en hun adviseurs met elkaar botsen en nachten doorwerken om te voorkomen dat de Europese Unie uit elkaar valt.

kijk Europa achter de schermen (gedeeltelijk beschikbaar)

Van 23 tot en met 31 maart staat de Boekenweek in het teken van 'De moeder de vrouw'. Ook de VPRO besteedt weer volop aandacht aan de Boekenweek. Op deze pagina vind je een overzicht van wat je kunt verwachten. Onder andere: een feestelijke extra uitzending van VPRO Boeken, De bibliotheek met Frans Bromet en Van Kooten en De Bie's Moeders de Vrouwen.

bekijk en beluister alles van de VPRO Boekenweek

De geniale vriendin is de serie-verfilming van de succesvolle boeken van Italiaanse schrijfster Elena Ferrante. Het is de coming of age van hartsvriendinnen Elena en Lila tegen de achtergrond van het sombere Napels in de jaren '50. De serie begint wanneer Elena, een vrouw op leeftijd, midden in de nacht wordt wakker gebeld over de verdwijning van haar beste vriendin. Het is het moment waarop zij besluit de geschiedenis van hun bijzondere vriendschap op papier te zetten.

De geniale vriendin is niet langer online te zien

Makkelijk Scoren is een nieuw satirisch programma over sport. Presentatoren Tex de Wit, Jonathan van het Reve en Diederik Smit nemen in hoog tempo de sportweek door aan de hand van elkaar. Makkelijk Scoren is perfect voor mensen die elke dag sport kijken, maar ook voor mensen die sport haten of het eigenlijk vaker zouden willen kijken. Sport was niet grappig, tot nu.

kijk Makkelijk Scoren

Echte mannen zijn stoïcijns, huilen nooit en maken harde grappen. In 2Doc: Man Made onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn.
Ook te zien, 2Doc kort: Acting Straight. In navolging op 2Doc: Man Made onderzoeken Tofik Dibi en Willem Timmers mannelijkheid in de gayscene.

kijk 2Doc: Man Made
kijk 2Doc kort: Acting Straight

advertentie