Klik op de vraag om het antwoord uit te klappen.

even in het kort: wat gaan we doen?

Elke deelnemer stapt via npo3.nl/maandverbond in diens passende Maandverbond-channel (1 t/m 28). Je zit dus in het channel dat matcht bij waar jij op dat moment zit in je menstruatiecyclus, samen met andere ‘cyclusgenoten’. Vanaf 25 oktober ontvang je via jouw channel dagelijks korte content (video, audio, tekst, foto’s) die past bij jouw cyclus-fase. Alle 28 channels doorlopen dezelfde content, maar starten op 25 oktober op een verschillende cyclusdag. Bijvoorbeeld: het channel van Dag 12 begint op 25 oktober met cyclusdag 12, en eindigt op 21 november met de content van cyclusdag 11.

Telegram is een messaging app. Het lijkt veel op Whatsapp, maar je kunt je privacy beter instellen. Telegram is gratis te downloaden in de App Store en Play Store.

We raden je aan om in Telegram een nickname te gebruiken en je telefoonnummer af te schermen. Dit kan via de instellingen van Telegram. Zo blijft jouw privacy gewaarborgd. Ook de redactie van Maandverbond kan dan jouw gegevens niet zien.  

Disclaimer: er is wel één uitzondering. Mensen die jouw telefoonnummer al hebben opgeslagen in hun contactenlijst kunnen alsnog jouw echte naam en telefoonnummer zien, ook al gebruik je een nickname. Zit jij bijvoorbeeld in dezelfde Maandverbond-channel als vrienden, collega’s of andere mensen die jouw telefoonnummer hebben opgeslagen, blijft jouw echte naam zichtbaar. Dit geldt andersom ook voor wie jij in je contactenlijst hebt staan.

Ja. Als je hormonale anticonceptie gebruikt heb je geen natuurlijke cyclus, maar het is ook (of juist!) dan  interessant om hierover meer te weten. Mocht je een stopweek hebben bij gebruik van de pil, dan kan je de eerste dag van de laatste stopweek invoeren in de calculator op NPO3.nl  als ‘eerste dag van laatste menstruatie’. Zo niet, dan kun je zelf kiezen in welk Maandverbond-channel je stapt.

Je kunt gewoon meedoen, de cyclusduur varieert per persoon. 28 dagen is de gemiddelde duur van de cyclus, daarom gebruiken we deze in Maandverbond als ‘kapstok’. Maar er is geen probleem wanneer jouw cyclus korter of langer is dan 28 dagen. Je gaat namelijk nog steeds door dezelfde fases als iemand met een cyclus van 28 dagen. Je stapt op 1 augustus in de chat van de dag waar jij ongeveer zit in je cyclus.

Jazeker, ook als je zelf geen cyclus hebt is de Maandverbond-content relevant. Je kunt dan de content bekijken op NPO3.nl, of je kunt in een willekeurige channel instappen.

Natuurlijk mag dat. De leukste ervaring krijg je als je instapt in hetzelfde Maandverbond-channel als jouw partner. Dit doe je door bij de instaptool van npo3.nl dezelfde informatie in te vullen als jouw partner. Hierdoor kan jij in hetzelfde channel instappen. 

Raadpleeg bij vragen of ongemakken altijd je dokter. Maandverbond is gemaakt in samenwerking met deskundigen en gynaecologen, maar wij zijn geen medisch platform. Maandverbond is informatief en amuserend, maar is niet bedoeld voor medisch advies.

Zeker. Een dag geen tijd om het Maandverbond-channel te bekijken? Geen probleem! De geplaatste content wordt niet verwijderd, je kunt de content dus terugkijken wanneer jij daar tijd voor hebt. Je kunt ook gewoon verdergaan met de dag waar je bent gebleven in je cyclus. De items volgen elkaar niet op qua inhoud. Je hoeft het voorgaande item dus niet gezien te hebben om je huidige content te snappen. Is natuurlijk wel het leukste! :)

Als je in het verkeerde kanaal zit en wilt switchen naar een ander, verlaat dan in Telegram het Maandverbond-kanaal waar je in zit (via Channel info —> Leave). Vul vervolgens je aangepaste gegevens in via de rekentool op NPO3.nl om in het juiste kanaal te kunnen instappen. 

Ja, je kunt een comment achterlaten onder de content, dit komt in een thread. Je kunt geen losstaand bericht sturen, alleen reacties in de thread van het item. Als je geen zin hebt om te reageren is dat natuurlijk ook helemaal prima.

Nee, je krijgt alleen meldingen als van de berichten van Dzifa of Frank. Deelnemers van jouw channel kunnen alleen een comment achterlaten in de thread van het geplaatste bericht. Daar krijg jij geen meldingen van. Je kunt er natuurlijk ook zelf voor kiezen om je Maandverbond-channel altijd op stil te zetten.

Een thread in het Maandverbond-channel bestaat uit alle reacties onder een video, audiobericht of tekst. Kijk bijvoorbeeld naar een Facebookbericht. Alle reacties die geplaatst worden staan in de thread van dat specifieke bericht. In Telegram werkt dit ook zo.

Ja dit kan. Je mist dan wel een deel van de content, maar je kunt in het channel terugscrollen om deze alsnog te bekijken. Alle content is sowieso ook terug te zien op NPO3.nl

We gaan ervan uit dat iedereen elkaar met respect behandelt. Mocht dit niet het geval zijn grijpt de redactie van Maandverbond in. Wij houden alle channels in de gaten, dus mocht er iets ongepasts gebeuren wordt de desbetreffende deelnemer geblokkeerd. Er is een speciaal Maandverbond-account (@Maandverbond) waar je een privébericht naar toe kunt sturen als je je onprettig voelt bij het gedrag van een deelnemer.